Tatarski biftek od konjskog ili junećeg mesa

01.feb.2021
Recept-za-tartar-biftek_7Lova

Ovo je još jedan recept iz serije „već decenijama ga pravim, a nije na blogu“. I opet da me pitate „zašto“, moj odgovor bi bio „jer njega uvek mogu da napišem“. A to uvek svodi se na deceniju čekanja.

Verovatno ste čuli za Tatarski ili Tartarski biftek (sveže seckano meso sa dodatkom raznih začina) koji je po meni najbolji i pravim ga sa konjskim mesom (konjskim biftekom).Najčešće se u narodu pravi sa junećim, jer je dostupnije. E sada ima tu i varijacija na temu, pa umesto junećeg ili konjskog mesa se stavlja dimljeni losos (evo i jednog odličnog recepta za to ) ili neka druga riba.

15 minuta PREDPRIPREMA
Lako PRIPREMITI
4 PORCIJE

sastojci

 • 550 gr svežeg konjskog ili junećeg bifteka
 • 2 žumanceta
 • 2 kašike dijon senfa
 • 4 inćuna (ringlice, usoljena riba)
 • 2 kašičice paradajz pirea
 • 1 kašičica Worcestershire sosa (isto što i Worcester Sos))
 • 60 ml maslinovog ulja
 • 30 ml kvalitetnog konjaka
 • 1 manji crni luk
 • 60 gr kapara
 • 60 gr kiselih krastavčića
 • tabasco sos (ili chili sos) po ukusu
 • crni biber mleveni po ukusu
 • so po potrebi
 • nekoliko grančica peršunovog lista

Uputstvo

 1. Konjski ili juneći biftek iseckati oštrim nožem na što sitnije komade.
 2. To isto učini i sa inćunima, kaparima, perčunom i kiselim krastavčićima.
 3. Zatim sve sastojke sjediniti u jednu kompaktnu masu koju možete oblikovati po svom ukusu.
 4. Pripremiti prepečen hleb i puter sobne temperature koji je lako razmaziv. Iseckati crveni luk na listiće i slagati svoj omiljeni tatar biftek. Red tosta, red putera, red tatarskog bifteka, red luka i odozgo još šta god volite...mogu i kiseli krastavčići.
 5. Druga opcija je da meso isečete na krupnije komade, ubacite ga zajedno sa svim ostalim sastojcima u blender i izmiksate.

Tatarski biftek je jelo od 15 minuta pripreme.

Mnogima neće prijati  pomisao da jedu živo meso, ali verujte mi na reč. Ovako pripremljen tatarski biftek je pravi delikates i ne oseća se ni živo ni krvavo…. Pa nije ni čudo što je i jedna od najskupljih stavki u restoranu.

Tatarski biftek šta, kako?

Kakvo je poreklo i kako se ispravno kaže, u jednom od svojih tektova o lingvistici, kao profesionalac i vrstan znalac opisala je moja Dragana Amarilis.

Pa evo vam neki izvodi iz tog fenomenalnog teksta.

„tatar biftek

татарски, -а, -о [В. Татарин] који се односи на Татаре, који припада Татарима. … ;

 – бифтек јако зачињен намаз од сировог сецканог јунећег бифтека, …

Речник страних речи, Клајн, Шипка

……. Tatari na Wikipediji na različitim jezicima, počevši od srpskog, primetićemo sledeće: svi narodi na Balkanu kao i u istočnoj i srednjoj Evropi, Poljaci, Česi pa i Nemci, ovaj narod imenuju po istoj osnovi  – Tatar.

Najbolji tatarski biftek

Međutim, ako krenemo na zapad Evrope pojavljuje se misteriozno r:

Španski  tártaros,  francuski ima posebnu odrednicu Confusion entre Tartares et Tatars a engleska odrednica glasi Tatars uz objašnjenje za pojavu slova r usred opšteprihvaćenog termina na engleskom govornom području – Tartars.

Postoji i priča da je tartar sos dobio to ime – ponovo veza Tatari, kao divlji, vandalski narod, zato što je to bio prvi sos koji  imao krupno  seckane sastojke  za razliku od uobičajenih francuskih sosova fine, glatke teksture, pa je delovao kao horda Tatara na teritoriji Evrope.

I na kraju ustaljeno pravilo..

Tatar biftek je pravi naziv sem za englesko, francusko, špansko govorno područje, tamo naručite tartar biftek. “

Sve u svemu napravite li ili naručite li tatar ili tartar biftek jednako je ukusan i uvek isti bez greške.

Ako volite ovakve lingvističke pričice o postanku i nastanku nekih reči, imena itd…obavezno posetite Draganin site. Ja uvek uživam..

Šta je to važno kod pripreme?

Kako se tatar biftek pravi od svežeg mesa, jako je važno da znamo od koga smo nabavili biftek, i koliko je on stajao u rashladnoj vitrini pre nego što je došao na naš sto. Ovo naravno važi kako za konjski, tako i za juneći biftek podjednako.

Ukus tatarskog bifteka je bolji i puniji sa konjskim mesom, ali ako ga prvi put pravite probajte sa junećim biftekom jer je ukus malo blaži.

Opcija je da kupite svež biftek kada na njega naletite u mesari i onda da ga zaledite isečenog na odgovarajuće komade i uvijenog u providnu foliju. Odledite kada želite da napravite tatar biftek i to je  ok.

Recept za najbolji tatarski biftek

Što se tiče začina, ovde su neke moje idealne mere, ali vi svakako možete da prilagodjavate, dodajete ili oduzimate ono što trenutno posedujete u kući. Samo je važno da slani sastojak menjate sa slanim, zbog balansa.

Isto tako možete da koristite seckalicu i skroz sameljete biftek, ako vas mrzi da seckate na kockice najsitnije moguće. Ako ga sameljete u seckalici, manje će vam ličiti na živo meso. Neće biti intezivno crvene boje, kao ovaj moj na slici…Poprimitće boje svih začina koje stavite u njega.

Opcija mlevenja u secku je i opcija za one kojima se žuri.

Mi najviše volimo da ga jedemo sa seckanim crvenim lukom na veće listiće.  Prvo tostiramo hleb, onda premažemo puter, pa tatar biftek odozgo. Kao cherry na tortu stavimo listiće crvenog luka. Pa to je stvarno prste da poližeš.

Tatarski biftek

Ostalo sve imate u receptu dole.

Ćao, ja sam admin!