Gurmanski recept za humus sa plavim sirom

15.nov.2021
Humus-sa-plavim-sirom

Prođe još jedan vikend, kada se osvrnem na njega bio je baš gastro-hednistički. Bogati branč koji je izgledao ovako, a onda i ručak rezervisan za porodicu na najomiljenijem mestu u Beogradu.

Posle takvog vikenda, ponedeljak je rezervisan za trežnjenje odnosno neke laganije stvari, kao na primer ovaj upgradeovani humus.

5 minuta PREDPRIPREMA
45 minuta KUVANJE
Lako PRIPREMITI
8 PORCIJE

sastojci

 • 20 gr Pâte de citron - pasta od limuna (u tekstu je objašnjeno kako se pravi)
 • 1 kg kuvanih leblebija
 • 200 gr tahinija
 • 4 čena blanširanog belog luka
 • 70 gr limunovog soka
 • 125 gr maslinovog ulja
 • 100 gr Rokfor sira
 • veza korijandera
 • so, beli biber
 • malo čvaraka (sitnijih ili duvan)

Uputstvo

 1. Pâte de citron - ili pastu od limuna ste napravili po uputstvu iz teksta posta.
 2. U blenderu sjedinite kuvane leblebije, tahini, beli luk, limunov sok i pastu od limuna. Sve dobro sjedinite kako biste dobili glatku smesu.
 3. Zatim tako dobijenoj smesi postepeno dodajte Rokfor sir i maslinovo ulje da biste napravili emulziju.
 4. Na kraju proverite začinjenost. Dodate soli i belog bibera, vezu korijandera i opet sve izmiksate. Poprskate dodatno čvarcima odozgo i dobrim maslinovim uljem. Nabavite krekere, sipate vaše omiljeno vino...pa i nasečete nešto na čačkalicu i voila.
 5. Uživajte i prijatno!

To ne znači da nije bio gurmanski, samo je gurmanluk nastupio u drugom obliku. Vino, humus i suvo meso i lagana priča o svemu što nas čeka ove nove nedelje, po koji nežni pogled i zagrljaj. A yašto da ne?

Recept za humus

Recept za humus

Nije ništa komplikovano, samo je klasičan blisko-istočnjački humus ovom prilikom malo upgrade-ovan. Upgrade-ovala sam ga sa pastom od limuna ili Pâte de citron i Rokfor sirom.

Pâte de citron

Potrebno je nabaviti neprskani limun (4 kom) ili ako već to niste u mogućnosti onda potopite limun koji imate u vodu u koju ste razmutili sodu bikarbonu. Ostavite limun u takvoj vodi da odstoji min 60 min. Onda sve lepo isperete i obrišete limun i koliko toliko ste odstranili sve štetne elemente sa limunove kore.

Uključite rernu na 160°C, limun uvijete u Al foliju, stavite na gril rešetku i pečete oko 40 – 45 minuta (vreme prilagodite veličini limuna).

Nakon 45 minuta, izvadite limun iz rerne i ostavite da se malo prohladi pre nego što odstranite foliju.

Pečeni limun stavite u blender, dodate vrlo malo hladne vode (10ml) i sve izmiksate u pastu ili pire. Ovaj recept za humus i limun pastu treba da bude kao smoothy glatka tekstura. Da biste dobili najbolji efekat smoothy paste nakon što limun pastu izmiksate u blenderu provucite je kroz sito, kako biste odstranili i poslednje gromuljičaste elemente.

Stavite pastu u sterilnu tj čistu teglicu i držite u frižideru. Može da stoji i više od 7 dana u frižideru. A koristite kako za slatka tako i za slana jela.

Rokfor sir

Ako niste ljubitelji ovakvih sireva intezivnih aroma i plesni, vi ga svakako možete zameniti neki drugim neutralnijim ili onim koji imate. Samo treba da bude kremste strukture, da bi se lakše sjedinio sa leblebijama.

Recept za humus od sira

Baza humusa

Baza humusa je tradicionalno od leblebija. Ako želite da napravite jednu brzinsku varijantu onda kupite kuvane leblebije u tegli. A ako želite svoj pečat da date bazi humusa, onda kupite suve leblebije, Noć pre pripreme ih potopite u vodu, a sutradan skuvajte sa malo luka, bele zeleni i šargarepe.

Povrće u kome ste kuvali leblebije ne morate da bacite već možete da iskoristite za pire ili pire u kombinaciji sa delom leblebija koje ste skuvali.

Recept za humus od leblebija

Ostatak recepta je u nastavku.

 

 

Ćao, ja sam admin!

Ostavite komentar