Dobro došli u našu zajedničku avanturu kroz putovanja i kulinarstvo.

Ja sam Suzana i jako me raduje da si tu!

Dobro došli u našu zajedničku avanturu kroz putovanja i kulinarstvo.

Rođena sam i odrasla u Beogradu. Majka sam, supruga i veliki zaljubljenik u kulinarstvo i putovanja.

Još kao mala volela sam da se motam po kuhinji i zavirujem u sve ono što mama sprema. Moja baka, kao svaka baka, prva se odvažila da me pusti da mesim na svoj način. Tako sam već sa 13 godina počela da kuvam, prvenstveno zbog izazova, a kasnije pojavom novih razmišljanja i zdravije ishrane. U to vreme bila sam jedan od najmlađih kupaca na zelenoj pijaci. Samostalno sam odlazila, birala i uživala u svim bojama i mirisima koji su se širili sa pijačnih tezgi.

Ta velika ljubav prema kulinarstvu uz razumevanje porodice vremenom se pretvorila u moje novo i najvažnije poslovno opredeljenje. Iako sam po zanimanju mašinski inžinjer (moja karijera), nakon decenija  rada na velikim projektima finansijskih institucija, prekretnicu sam napravila pre nekoliko godina kada sam otišla u Francusku da završim kulinarsku školu.

Prvu kulinarsku školu završila sam na jugu Francuske u srcu Provanse. Gastronomicom je još više u meni rasplamsao strast prema kulinarstvu. Pomogao mi je da se definišem, profilišem i da u velikom kosmosu pronađem svoju galaksiju. Adresa moje galaksije je – fine dining.

Posle tog uspeha, godine su za mene postale samo broj.

Nakon škole, potom i prakse i rada u Michelinovom restoranu  Les Oliviers  svoj put nastavljam ka Parizu. Upisujem najprestižniju školu kulinarstva u Francuskoj Ferrandi Paris. Posle koje sam našla svoju sreću u najboljem fine dining restoranu na svetu (La Liste) na obali Sene – Guy Savoy restoran sa 3 Michelin zvezdice.

Danas, evo me ovde sa vama gde nesebično delim sva svoja stečena znanja i iskustva, kroz ovaj blog, kulinarsku školu, organizovane kurseve i konsultacije.

Istinski sam gurman. Uživam u kuvanju raznovrsne hrane,  često smelih ukusa i živopisnih boja svežih namirnica. Volim da svaki tanjir učinim veličanstvenim, da isprobavam nove stvari, istražujem, testiram, komentarišem, a onda i delim sa svima vama. Vaše želje, očekivanja šta se može dodatno unaprediti su mi velika motivacija da idem korak više i dalje.

Slobodno vreme najviše volim da provodim sa svojom porodicom i prijateljima i kuvajući za njih. Uz dobru hranu i vino, onda se i životni izazovi nekako lakše rešavaju.

Velika inspiracija su mi putovanja.  Na njima volim da osetim deo tamošnje tradicionalne trpeze i običaje. Uvek deo tog ambijenta, prenesem i u svoju kuhinju na neki moderan način, kako bih u svojim mislima, produžila svoj boravak na putovanju.

Deo moje velike porodice je i jedna beličanstvena devojčica Ebi (Coton de Tulear), koja mi najviše pravi društvo dok sam u kuhinji. Čim se mirisi prošire kuhinjom, ona je već tu, spremna za degustaciju.

Vodim računa o zdravoj ishrani i zdravom životu, što se i ogleda kroz sport kojim se aktivno bavim i hranu koju spremam.

Blog sam započela kako bih sa vama podelila svoju ljubav i strast za kuvanjem, putovanjima i istraživanjima novih ukusa. Želela bih da razmenjujemo iskustva i ideje koje nam se javljaju prilikom pripremanja raznih ukusnih jela. Na taj način učimo jedni od drugih.

Verujem da je kuvanje za svakoga i bez izuzetka. I moji kulinarski počeci su bili teški, pitajući se stalno kod neuspelih pokušaja “gde grešim”.

Nekada je za kuvanje potrebno vreme i volja, ponekad treba povratiti samopouzdanje ali posle svega dobijamo očaravajuće zadovoljstvo ukusa koje nas, kao svaki zajednički doživljaj, dublje povezuje.

Hajde da kuvamo zajedno! ♥♥♥