Čokoladne praline sa maskarpone sirom

24.dec.2016
Cokoladni-maskarpone-15

Čokoladne praline sa maskarpone sirom

Dovoljno je samo reći ČOKOLADA i da većini od nas krene voda na usta. Vikend bez čokoladnog užitka ne sme da prođe, pa tako i ovoga puta.

Pre nego se i mi opustimo u uživanju u čokoladi vredno je znati i neke legende koje su vezane za nju.

10 min KUVANJE
Lako PRIPREMITI

sastojci

 • 300 gr crne čokolade
 • 200 gr maskarpone sira
 • 2 kašike arome vanile

Uputstvo

 1. Izlomiti 150 crne čokolade na manje i jednake komade.
 2. Rastopiti je na pari.
 3. Kada se malo prohladi, sipati je u kalup i razvući po ivicama nekom četkicom za slikanje.
 4. Postaviti papir za pečenje i na njemu okrenuti kalup naopako kako bi se čokolada dodatno slila po ivicama i višak izašao.
 5. Ostaviti da se čokolada prohladi i stvrdne u kalupu dok vi napravite fil.
 6. Za fil ponovo na pari rastopiti preostalih 150 gr čokolade i ostaviti da se malo prohladi.
 7. Kada se čokolada prohladi dodati maskarpone sir i aromu vanile i dobro promešati.
 8. Dobijeni fil staviti u špric kesu za filovanje i njime puniti čokoladne kalupe (do vrha).
 9. Kada popunimo čokoladni kalup sve zajedno ostavimo 60 min da se prohladi na sobnoj temperaturi, a onda još 60 min u frižideru nakon čega ćete čokoladu efikasno izvaditi iz kalupa.

Čokolada

Originalni naziv prvobitnog čokoladnog proizvoda tj. pića od čokolade je xocoatl (SHOW-CO-LA-TILchocolatl – u prevodu „gorka voda“) i potiče iz vremena Maja i Azteka. Čarobni napitak je bio rezervisan samo za elitu i kraljevske porodice Azteka, pre nego što je Španija osvojila Meksiko. Hvala Bogu pa je to vreme prošlo!

Istorija

Chocolatl se služio sa vodom (bez mleka, nije bilo ni šećera) i dodavali su se razni ukusi: čili, med, vanila i spadao je u gorka pića. Postoji i mit Maja da je kakao zrno dato čoveku od strane Boga. Maje su slavile novu godinu tako što je Bog Oposum na svojim leđima nosio Boga kiše i nudio zrna kakaa. E sada kako je to izgledalo, može se videti u Dresden Codex-u , za one koji možda nisu znali to je jedina preživela knjiga Maja pri naletu španskih osvajača koji su zapalili sve biblioteke.

Kakao se služio samo tokom religioznih ceremonija i venčanja. Tada se uživalo u kakao piću isto kao danas u kafi. Kako je kakao bivao sve popularniji i traženiji tako je on uticao i na ekonomiju Azteka. Kada su Azteci pokorili Maje, oni su morali da im plaćaju neku vrstu poreza („danak“), a to je bilo u obliku kakao zrna. Zrna su dobro bila čuvana pod ključem. Njima su Azteci plaćali za hranu, odeću, poreze, poklone…to vam je isto kao danas da imate pun džep keša.

Prema još jednoj legendi Quetzacoatl (čita se – ket za koh AH tul), Bog vetra i učenja Azteka, je došao na zemlju da nauči obične smrtnike da gaje kakao i kako od njegovih zrna da naprave piće. Ovim je naljutio druge bogove, pa su ga izbacili iz raja jer je sa smrtnicima podelio sveto piće. Xocoatl je bio rezervisan samo za bogove.

Čokoladne praline

Možda smo sada i mi jedni od njih…

Uživajte u ovom receptu jer finale je jako ukusno , a kako da napravite kalupe preuzmite ovde.

 

Ćao, ja sam admin!

Ostavite komentar