Kako sam bez napora uštedela u kućnom budžetu?

26.jan.2017
Food-saver-44-WP

Gladne oči

Koliko je samo teško nahraniti sopstvene gladne oči. Najgore je što mi se sve sviđa…i ovo bi…i ono bi….a ovo bi moglo sa ovim…a ono bi moglo sa onim…i tako sve u krug.

Zbog tih svojih gladnih očiju onda pokupujem i sve ono za šta imam ideju šta ću sa tim, a onda po nešto i od onoga za šta trenutno nemam ideju….ali interesantno je da u mojoj glavi uvek nađem opravdanje….Bože moj nabavićemo ideju…toliko tih ideja po svetu.

U supermarketima sam mogla da provodim sate i sate, mislim mogu i sada, gledajući u začine, nove proizvode, novo i egzotično voće i povrće, pa i nova pića, vina ….

A ko ne bi…kada vidi svu ovu lepotu (pijaca u Francuskoj):

Štand sa začinima na pijaci Ferney Voltaire_1 WP

A tek voće i povrće…

Povrće na pijaci Ferney Voltaire_2 WP

Kupe to moje gladne oči da se nahrane i sve ja to nekako utrpam u frižider, pa onda svaka namirnica čeka svoj red.

Ali nažalost nekada neki redovi nikada ni ne dođu, već završe u kanti.

To mi se pogotovo dešavalo kada sam imala korporacijsko radno vreme od 0-24h. Tada sam imala samo dobru volju da prčkam po kuhinji i na tome se završavalo.

Kupovina namirnica koje kasnije ne iskoristim ili nemam načina kako (zaboravim one ideje) me nekada košta i više od onoga što sam konkretno platila na kasi. Em sam to platila, em ništa zdravo nisam pojela, nego sam samo nešto sa nogu ubacila u usta.

Kada pogledam statistiku, procena (prema Food and Agriculture Organisation) je da se oko trećina proizvedene hrane na svetu na kraju baci, a prema nekim podacima svaka osoba u Srbiji godišnje baci oko 35 kilograma hrane vredne 20.000 dinara.

Srbi najviše bacaju povrće, jogurt, hleb. Ovo sa povrćem, pa i nekim suhomesnatim proizvodima je i moj slučaj..nažalost.

Vreme je za promene, ali one iz korena.

Reših da zasučem rukave i pozabavim se malo budžetom i vidim da li novi pristup funkcioniše ili ne.

U cilju podizanja sopstvene svesti o prekomernom bacanju hrane, a samim tim i novca, odlučila sam da nešto promenim u načinu ophođenja prema frižideru, namirnicama i kupovini.

Usledile su …

Analize.

Razmišljanja.

Istraživanja.

Pronalazila ideje.

Skinuto sa interneta

I na kraju zaključak je sledeći:

  1. Treba razmišljati…ok, složićemo se da je ovo stereotip…ali ipak razmislite koliko ste spremni za kupovinu, koliko ste planirali kupovinu, da li sa sobom nosite ili ne nosite spisak za nabavku.
    Zar kompanija u kojoj radite ne planira svoj budžet, resurse kako bi bolje poslovala, zar vi na istom tom poslu ne planirate svoje mesečne, dnevne aktivnosti kojima se bavite da biste bili efikasniji?
    E sve to isto treba primeniti i kod organizacije domaćinstva. A zašto bi bilo drugačije?
  2. Treba jesti pametnije. Zdravije i manje porcije. Ovo ne samo da će da se odrazi na naš budžet nego i na našu pozitivnu energiju, zdravlje, a onda i liniju.
  3. Ne bacajte hranu već je adekvatno sačuvajte za sutra.

Tips & Tricks za uštedu

Ono što je moj zaključak jeste da treba da budemo svesni svega onoga što već imamo u frižideru, ali pre nego što opet odemo u pravu kupovinu.

Kupujmo prvo u svom frižideru 🙂 .

Ovo sam ja onaj „žabac“ iz recepta ovde.

Skinuto sa interneta

Sigurno ćemo potrošiti manje, a i sigurno ćemo od sastojaka iz frižidera opet spremiti neko od naših omiljenih jela.

Voće i povrće koje mi liči malo na sparušeno ili ne baš najsvežije moguće uvek mogu da iskoristim za neku čorbupaprikaš, sos, sokove, smoothie ili đuveč…Sveže crvene paprike za salatu mi se često dešavalo da propadnu jer se ne pojedu. Sada čim vidim da stoje duže od dva dana, ubacim ih u rernu na 10 min i ispečem, kao za ajvar.

Ko ne voli miris pečenih paprika koji se širi kućom, taj ne voli ni ajvar.

Hmmm……………evo….dok pišem već osećam miris pečenih paprika koji me blago opija. Bože, što ja uživam u tom mirisu.

A onda oljuštim paprike (a može i bez ljušćenja) ohlađene strpam u zamrzivač i imam za brzu salatu sa belim lukom ili još bolje kao dodatak glavnom jelu u kombinaciji sa kajmakom. Mljac, mljac…to mi svi u kući vole..

Takođe, ostatke od hrane koje generalno ne biste jeli kao npr. stari hleb, pretvorite u krutone koji odlično idu uz neku obrok salatu. Uz to ponesite i na posao i eto vama zdrave ishrane.

Skinuto sa interneta

Koliko često gledate u etikete i datume?

Uvek sam prilikom kupovine obraćala pažnju samo na rok trajanja namirnica. Međutim to nije  dovoljno za štednju.

Za uspešnu kontrolu budžeta morala sam i u tom segmentu da napravim razliku između sledećih termina:

„sell by“, „best by“, „use by“.

Sell by – datum koji pokazuje koliko se dati proizvod može prodavati. Treba kupovati proizvode pre isteka tog roka.

Best by – preporučeni datum do kada će proizvod imati izražene svoje najbolje karakteristike. Znači, proizvod može da se koristi i posle tog datuma, ali kvalitet i ukus neće biti kao pre isteka tog datuma.

Used by – to je poslednji preporučeni dan za konzumaciju od strane proizvođača i njega bi treba da se pridržavamo.

I kada se adekvatno pridržavamo ovih načela, ušteda je neminovna.

Bez ulaganja nema dobiti

Ono što sam vrlo dobro savladala u svom životu je da nema plodova bez dobrog ulaganja.

Gde sam i koliko uložila na jednoj strani, da bi mi se isplatilo na drugoj?

Čista matematika kućnog biznisa! Svi mi moramo da budemo preduzetnici barem jednom u životu.

Krenula sam od minimalnog investiranja.

Dobro planiranje je odličan početak za inicijalne uštede.

Napravila sam plan (nedeljni planer obroka) gde ćemo i šta da jedemo za celu nedelju.

A onda sam investirala u listu za kupovinu.

To je bilo odlično rešenje za popravku budžeta. Frižider nije bio prepun istih ili sličnih namirnica koje nikada ne dođu na svoj red.

U početku sam kupovala planer u knjižarama, ali onda sam zaključila da i na tome mogu da uštedim, pa sam napravila sopsvetni.

Kako bih i vas motivisala da krenete u akciju planiranja svog kućnog budžeta barem što se tiče kupovine namirnica POTPUNO BESPLATNO ću NEDELJNI PLANER OBROKA i LISTU ZA KUPOVINU podeliti sa vama. Vaš nedeljni planer obroka i listu za kupovinu je na ovom linku (kombinovano i planer i lista) Nedeljni-plan-obroka i samo lista Lista-za-kupovinu.

Nedeljni planer obroka lista za kupovinu

Oba dokumenta će uvek biti pri ruci na samom blogu sa strane u bilo kojoj od sekcija.

Rešenje je nađeno…Krenite odmah sa planiranjem, jer provereno radi.

Kontrola potrošnje budžeta u mom domaćinstvu je uspostavljena. Idemo dalje…

Korak dalje

Ali onda sam htela da idem korak dalje…pronašla sam način kako da dodatno uštedim.

Šta uraditi sa viškom namirnica koje ste planirali baš tog dana da potrošite, ali iz nekog razloga niste, npr. iznenada vas neko pozove na ručak, večeru ?

Skinuto sa interneta

Jednim udarcem sam ubila dve muve. A kako videćete…

Naučila sam da skladištim namirnice tako da im zadržim svežinu što duže, a i da sebi olakšam kuvanje i pripremu zdravog obroka u danima kada sam u velikoj gužvi…

Za ovaj deo trebala mi je još jedna investicija. Malo veća od one sa početka teksta, ali i ona se isplatila i to vrlo brzo.

Angažovala sam svog ličnog asistenta za frižider – food saver.

Šta je food saver?

To je u suštini sistem koji sadrži vakuum kese i/ili vakuum kontejnere (kutije) koji su dizajnirani tako da uz pomoć vakuum sistema daju svoje najbolje performanse u očuvanju svežine namirnica.

Sistem eliminiše vazduh iz kese i hermetički je zatvara. Time i 5x duže zadržava svežinu namirnica, a i štiti ih od kvarenja.

Ovo nije ništa novo, slične stvari su već postojale, ali se njihovo korišćenje vremenom zapostavilo.

Sećate se, onih starih aparata za zavarivanje kesa za zamrzivač što su naše majke i bake koristile. E pa, food saver je sličan tome, samo ide korak dalje u skladu sa vremenom u kome se nalazimo.

To vam je kao i visoka moda, sve se vrti u krug, samo sa nekim manjim modifikacijama.

Ovo je samo kuhinjska moda 🙂 , a i nju treba pratiti .

Moj food saver izgleda ovako

food saver 11 WP

I koristim vakuum kese. Uz sam uređaj se dobije neka količina tih kesa, različitih dimenzija, ali one mogu dodatno da se naruče.

Ja sam moj food saver nabavila ovde, a spas je može i na rate 🙂 .

Gde sam ja osetila draži vakuumiranja hrane još pre kupovine sopstvenog food saver-a?

I šta je ono što je zagolicalo moju maštu u smeru kupovine istog?

Kada putujem, često sa sobom (ne često, nego uvek), po povratku, vučem gomilu tradicionalne hrane sa teritorije gde sam bila. Najčešće su to sirevi i razna sušena mesa.

U prodavnicama (i u malim i u velikim, bez razlike) gde ih nabavljam mi UVEK i još jednom UVEK isečeni proizvod vakuumiraju. Takav proizvod kada donesem kući,  može da mi traje po 6 meseci do godinu dana od trenutka kada sam ga kupila (naravno i u zavisnosti od tipa proizvoda).

Neki tvrdi sirevi, pa i kobasice npr. kupljeni na mom omiljenom mestu u Val Gardeni vidi ovde mi traju po godinu dana u vakuumu.

Ovo je provereno, a i testirano više puta!

Prvo zvanično testiranje mog food saver-a

Uvek postoji „ono“…“šta ako dam pare…a ono ništa“…da ne bude jadac.

Međutim, moje prvo testiranje food saver-a je bilo više nego uspešno, sa uštedom u budžetu okvirno 150 eura, na nas četvoro.

Kako?

Food saver 22 WP

Sada će neko reći da smo „paradajz turisti“, ali koga to u opšte briga 🙂 …mi smo povećali naš budžet za letovanje za 150 eura i to samo uštedom na doručku za 4 osobe.

Naravno da nismo prestali da doručkujemo….čak smo se hranili i kvalitetnije i zdravije.

Pazi ovamo..

Na moru je teško kupiti kvalitetne stvari za doručak. A ono što je polu kvalitetno je i jako skupo. Food saver je opcija da kupite u svom gradu sve ono što volite da jedete i ponesete sa sobom, a što znate da tamo gde idete nećete naći bolje i jeftinije.

Neće to izgledati tako kao da stavite džak paprika na krov svog automobila i krenete na put. Food saver-om vakuumirate namirnice i svedete ih na njihove minimalne dimenzije, čime ne zauzimate mesta u kolima.

Već napisah kako u frižideru sa raznih putovanja imam dosta suhomesnatih proizvoda da nahranim svoje gladne oči, rešila sam da ih vakuumiram i ponesem na odmor.

Priprema je izgledala ovako:

Food saver 33 WP

A rezultat je bio 150 eura u džepu! Jedan odlazak na odmor i food saver je više nego isplaćen.

Skinuto sa interneta

Pa vi sada odlučite…sa ili bez food saver-a 🙂 .

Male tajne velikih food saver-a

Otkrivam vam neke trikove za dodatnu uštedu 🙂 .

Kako od običnih kesa napraviti vakuum kese za food saver?

Uz pomoć štapa i kanapa, ali može biti isplativo..

Slamka je ključ uspeha.

Food saver 55 WP

Svaki nepristojan komentar na sliku biće obrisan 🙂

Nedeljni planer obroka lista za kupovinu food saver

Prvo nedeljni plan obroka.

Onda lista za kupovinu usklađena sa planom.

I na kraju food saver za maksimalni učinak.

Uštede su zagarantovane, analizirala, probala i videla….

Ništa se ne dešava preko noći, ali upornost se uvek isplati!

Želim vam uspešnu štednju 🙂 , a ja odoh da ubiram plodove dobre supruge 🙂 .

Skinuto sa interneta

 

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar