Kulinarska Odiseja u Južnoj Francuskoj

07.nov.2023
Bandol, južna Francuska

Tajni Recepti od Bandola do Toulona

Od Gastronomicom-a u Agde-u do Zvezda Bandola: Putovanje Jedne Šefice

Moje kulinarsko putovanje nije počelo u žamoru Michelinovih kuhinja, već na obalama mirnog Agdea, u srcu francuske regije Languedoc. Tamo, u zidinama kulinarske škole Gastronomicom, položila sam prve i najače temelje svoje strasti prema gastronomiji. Druženja sa kolegama, razmena iskustava, i prve kulinarske pobede – sve je to bilo deo mozaika koji je formirao kuvaricu koja danas stoji iza svakog jela.

Učionice Gastronomicoma bile su puno više od prostorija za učenje; one su bile pozornice gde su se budući majstori kuhinje susretali s bogatstvom novih ukusa i mirisa. Među zidovima ove škole, svaki dan je bio nova avantura, a lekcije su se pisale ne samo na papiru, već i u srcu.

Nakon što sam stekla neophodno znanje i samopouzdanje, spakovala sam svoje noževe i snove i krenula ka obalama Bandola, gde sam prvi put zakoračila u svet vrhunske kuhinje.

Kulinarski valcer između zvezda i mora

Svaki pravi umetnik ima svoje platno. Za mene, to nije bilo ništa manje od plesa između talasa Mediterana i blještavih zvezda Michelinovog neba. Moj životni put u kulinarstvu nije bio samo o pripremi jela, a Restoran Les Olivier u Bandolu nije bio samo moj novi dom, već i klasa za sebe, gde se svaka večera pretvarala u sinfoniju ukusa.

Bandol

Promenada Bandola

Bandol, ovaj živopisni dragulj na Azurnoj obali, poznat je po svojim izvanrednim vinima i živopisnim pejzažima. Između azurnog mora i zelenih vinograda, Bandol poziva putnike da se opuste u njegovim šarmantnim marinama. Ovde, gde se svako godišnje doba oblači u novu haljinu boja i svetlosti, gastronomska scena cveta, a restorani poput Les Olivier nude ne samo obrok, već i čaroliju koja povezuje duh Mediterana sa tanjirom.

Bandol Francuska

Pogled iz hotela i restorana Les Olivier

U Les Olivieru u Bandolu, ritam restoranske kuhinje bio je u konstantnom pokretu. Ovde sam naučila kako se pravi sklad između zemlje i mora, kako se plete veza između tradicije i inovacije, i kako se svaka servirana delicija tiho pretvara u umetnost. Bandol nije bio samo mesto na mapi; bio je početna stanica moje kulinarske odiseje.

Bandol 6

Restoranska kuhinja gde sam provodila dane

Bandol Francuska

Amuse Bouche – jedan od zabeleženih

 Ribarska idila i tišina koja govori Le Brusc

Le Brusc je tiho ribarsko selo gdje se tradicija poštuje i gaji. Male barke i miris soli su svakodnevica, a lokalni kafići puni su ljudi smeha i priča. Ovo je mesto gde vreme teče sporije, a jednostavnost života uči nas vrednovanju svakog trenutka.Le Brusc mi je pružio kontrast života u kuhinji. Tišina ovog mesta bila je kao balzam, dajući mi priliku da zaronim u sebe i pronađem inspiraciju u jednostavnosti. Ovde sam najviše spajala mirise mora i lokalnih začina u svojim mislima.

Kulinarska Odisseja u Južnoj Francuskoj: Tajni Recepti iz Bandola do Toulona

Obala Le Brusc

Kulinarska Odisseja u Južnoj Francuskoj: Tajni Recepti iz Bandola do Toulona

Dišem život punim plućima Le Brusc

Uske uličice okružene tradicionalnim kućama, može se osetiti puls jednostavnog života,  prepun lokalnih specijaliteta.  Le Brusc treba dodati na mapu svakog istraživača koji ceni tišinu, tradiciju i domaći ukus Mediterana.

Kulinarska Odisseja u Južnoj Francuskoj: Tajni Recepti iz Bandola do Toulona

Simbol primorskog života, Venus Sortant des Flots

Kulinarska Odisseja u Južnoj Francuskoj: Tajni Recepti iz Bandola do Toulona

Spajanje mirisa

Sanary-sur-Mer: Bujica boja i ukusa

U Sanary-sur-Mer, jutarnja pijaca je srce grada. Ovo mesto je tapiserija tradicije i modernosti, spoj koje se oseća i u gastronomiji.

Prodavnica Zacina Sanary Sur Mer

Oaza začina i mirisa iz celog sveta

Sanary-sur-Mer je za mene biser na francuskoj Azurnoj obali koji svojim posetiocima obećava pravi senzorni doživljaj, živopisna pozornica francuskog šarma i ležernosti. Uske, kaldrmisane ulice kriju butike i galerije koje nude unikatne umetničke i zanatske predmete, idealne za one koji tragaju za originalnim suvenirima.

Sanary Sur Mer

Uske kaldrmisane ulice

Sanary Sur Mer

Oaza neobičnog shoppinga

Gastronomski, Sanary-sur-Mer je raj za ljubitelje morske hrane; na ribljoj pijaci možete naći najsvežiju ribu i školjke koje  se mogu probati u obližnjim restoranima, gde se služe klasična jela poput bouillabaisse-a koji je srce provansalske kuhinje, već se mo. Za desert, isprobajte „tarte tropézienne“, slasnu laganu, kremastu tortu koja će zadovoljiti čula svakog sladokusca.

Sanary Sur Mer

Sanary Port

Sanary Sur Mer

Sanary centar

Sanary-sur-Mer takođe obiluje prirodnim lepotama koje pozivaju na istraživanje. Šetnje duž obale pružaju pogled na beskrajno plavetnilo Mediterana, dok parkovi i vrtovi, poput onih u Parc Victorin Blanc, nude mirisne oaze za odmor i opuštanje.

Parc Victorin Blanc

Park

Parc Victorin Blanc

Pogled na obalu iz parka

Toulon: Pulsirajuće srce Provanse

Toulon je grad koji spaja vojničku strogoću sa boemskom ležernośću.  Gradske zidine pripovedaju o bogatoj istoriji, dok moderni izlozi trepere u znaku novih vremena.

Ljubitelji istorije mogu istražiti Nacionalni pomorski muzej ili se popeti na brdo Faron iz kojeg se pruža spektakularan pogled na grad i njegovu prirodnu luku – jednu od najljepših na Mediteranu.

Toulon Azurna Obala Francuska

Gradska marina u Toulonu

U gradu Toulonu, nepogrešivo se može uživati u bogatstvu francuske kuhinje. Pijaca Cours Lafayette je živopisno mesto gde lokalni proizvođači ponosno nude sve od mirisnog sira do slasne tapenade, dok riblje pijace otkrivaju svežinu morskih plodova iz neposrednog ulova. Restorani i bistroi nude tradicionalna jela poput „bouillabaisse“ ili „ratatouille“, a posetioci ne treba da propuste ni „chichi frégi“ – slatke provansalske prženice koje su posebno popularne u Toulonu.

Noćni život Toulona pulsira u ritmu muzičkih festivala, živih barova i restorana na otvorenom. Opera u Toulonu, jedna od najstarijih u Francuskoj, nudi bogat repertoar za ljubitelje klasične muzike i predstava. A za one koji žude za noćnom zabavom, luka je dom za brojne klubove i barove gde se kokteli služe s pogledom na zvezdano nebo.

Toulon Azurna Obala Francuska

Opera u Toulonu

S obzirom da je Toulon domaćin velikog vojnog pristaništa, ne zaobilaze se ni vođene ture brodovima oko luke, koje nude uvid u vojnu istoriju i važnost grada. Ovaj mediteranski biser nudi jedinstvenu mešavinu kulture, kulinarskih zadovoljstava i noćnog provoda, čineći ga nezaobilaznom destinacijom na jugu Francuske

Epilog jedne šefice

Od pedantnih radnih jedinica Gastronomicoma do živopisnih terasa Bandola, svaki zalogaj, svaki miris, svaka tekstura je utkana u tapiseriju moje kulinarske priče. Sanary-sur-Mer i Toulon su obojili moj kreativni mozaik jarkim bojama mediteranskog duha i francuske tradicije, ostavljajući neizbrisive ukuse u mom sećanju. Ovo putovanje nije samo put kroz geografiju, već i kroz bogatstvo kultura i gastronomije koje oblikuju i inspirišu moje kulinarsko umetničko izražavanje i zato se razlikuje od svih putopisa koje sam podelila sa vama do sada.

Chef Suzana Jovanović

Odiseja jedne šefice

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.