Istočna i jugoistočna Sicilija letovanje moja iskustva

06.jun.2018
explore-East-Sicily-1

Sicilija kao moja destinacija za letovanje

Dugo mi Sicilija nije bila na vidiku kao destinacija gde bih letovala, zato sam se bojažljivo odlučila za putovanje na Siciliju. I to u septembru. Mislim da na kraju u opšte nisam pogrešila, a ovim postom ću vam napisati sva moja iskustva letovanja na Siciliji.

Temperatura je bila  idealna, moglo se i šetati, a i kupati. Padala je kiša jednom za deset dana i u trajanju od sat vremena nakon šega se sve osušilo..

Ideja mog odlaska na Siciliju, jer stvarno ništa nisam očekivala, više je bio šetnja nego plažiranje. Pitala sam se imali li potrebe vraćati se tamo u opšte.

Sicilija letovanje moje iskustvo je da je ovo destinacija za celu porodicu bez obzira koliko pojedini članovi porodice imaju meseci ili godina.

Sicilija letovanje iskustva / Trip to Sicily vacation review

Smeštaj na Siciliji

Moje iskustvo da ako i vama nije prioitet plažiranje i kupanje, onda je potpuno sve jedno gde ćete biti smešteni.

Naše agencije vode na jugoistok, ali sever tek nije za bacanje 🙂

Sa ovim iskustvom koje sam stekla, ja bih Siciliju podelila na 4 opcije za smeštaj i kretanje po ostrvu: Palermo, Taormina, Sirakuza i Agriđento.

Fotografija je skinuta sa interneta

Bilo koju opciju da odaberete imate i kupanje i odličan položaj da obilazite ostrvo. Ako dolazite avionom, kao ja…sletanje i uzletanje može da se obavi u Kataniji i Palermu.

Opcije za odabir kategorije smeštaja su vam preko domaćih agencija, Booking do Airbnb-a.

Što se tiče cena smeštaja, može se naći za svačiji džep. I to nije bila neka stavka. Moje iskustvo letovanja na Siciliji pokazalo je da je velika stavka bila obilazak ostrva. Ja sam koristila agencijeske ture jer sam bila sama sa mamom, inače može da se uzme rent a car u svakom većem gradu, pa ste koliko toliko slobodniji u šetnji.

Ako ste smešteni u:

Palermu, lako je obići Cefalu, Erice, Monreale, Segesta Temple, Turske stepenice, Selinunte.

Agriđento je blizu Piaze Armerine i može da se skokne do Sirakuze.

Iz Sirakuze Buscemi, Palazzolo Acreide, Ragusa, Modica, nezaobilazna Sicilijanska sela (Sivota) i može do Taormine. Pa na kraju Taormina do Etne Katanije, Sirakuze …

Moj smeštaj je bio u Giardini Naxosu i odatle sam se kretala po ostrvu za punih 10 dana, obišla mnogo toga sa kupanjem jednom do dva puta dnevno.

Ono što bih volela da je mene neko posavetovao jeste da provedem pet dana jugositok Sicilije i 5 dana sever Sicilije…a vi ako vremenski možete da priuštite i po 7 dana na te dve strane dodatni zgoditak i ne tako naporan i sa više kupanja.

Top 6 lokacija, istočna Sicilija letovanje iskustva

Plaže i kupanje ostavljam za neki naredni post, a u ovom sve ono što možete da vidite. Ja sam blago rečeno bila zapanjena mogućnostima.

Kako sam bila smeštena odmah ispod Taormine u Giardini Naxosu prvo sam se obrela po jugositoku ostrva. Plan mi je bio da svaki dan idem na neku drugu lokaciju i da u sredini letovanja imam ceo jedan slobodan dan za lenčarenje po plaži.

Giardini Naxos

Klasično letovalište jednom dugačkom promenadom, sa jedne strane hoteli, restorani i privatni smeštaj, a sa druge žalovita i peskovita obala puna ležaljki i suncobrana. Malo je bilo onih plaža koje su bile bez iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. Moram priznati da tim prizorom nisam bila baš oduševljena, ali ok…poenta mog dolaska je bila drugačija. Ja sam onaj tip koji voli male intimne uvale bez suncobrana i ležaljki za iznajmljivanje. Pa ako ste i vi isti takvi ni vas ovo mesto neće taći u srce.

Giardini Naxos i pogled na Taorminu u brdu

U tom mestu osim plaža, restorana i hotela nema baš mnogo da se vidi iako je to prvo mesto gde su se Grci iskrcali kada su kolonizirali Siciliju.

Letojanni

Je odmah iza ćoška posle Giardini Naxosa i ne razlikuje se ni po čemu od Giardini Naxosa. Osim možda gužvi na plažama, manje su.

Giardini Naxos i Letojanni sam obišla laganom večernjom šetnjom, bez da se nešto posebno organizujem za to. Znači, kada imam višak vremena i dovoljno snage. Između ta dva letovališta radi u gradski prevoz, a cena karte je oko 1 euro, povratna. Svakako se prošetajte, to je bolja opcija nego da sedite u sobi.

Taormina

Mondeski gradić izdignut na brežuljku između Giardini Naxosa i Letojannia. Nema direktno svoje plaže, ali ima lepo šetalište, veliki broj restorana, kafića, shopping zonu.

Taormina spada u jedno od popularnijih letovališta XIX veka. Mnoge poznate ličnosti kao Elizabeth Taylor, Oscar Wilde, Johann Wolfgang fon Goethe …i ja 🙂 . Za to vam je potrebno nekih 3h lagane šetnje. Ni jednom se nisam organizovala tako da ceo dan provedem u Taormini, nekada skoknem u toku prepodneva, a češće uveče.

Ono što svakako ne treba propustiti da vidite dok šetate ulicama Taormine je:

Amfiteatar u srcu grada (ulaz 8 eura)

Ne bih mogla da zamislim lepši položaj pozorišne scene sa pogledom na more 🙂

I pogled na preostali deo Tormine iz Amfiteatra

Zvanično je da je sagrađen u trećem veku od strane Rimljana, a nezvanično da potiče još od Grka 🙂 .

Botanička bašta (besplatan ulaz)

Kada me izmori sva vrućina, odličan predah sam pronalazila u botaničkoj bašti koja se takođe nalazi u Taormini.

Bašta se sastoji iz dva nivou, koje sam brzo i sa lakoćom prelazila. Užitak je bio super.

Stari grad

I ulica Corso Umberto koja je u jednom svom delu i shopping zona. Iz nje se ide i do Amfiteatra i Botaničke bašte (na ulazu prva ulica levo). Vrlo je ebučna, ali prelepa i u večernjim satima. Prepuna restorana i kafića i jedna je od lokacija koje svakako ne treba propustiti.

Trg IX April i crkva San Giueseppe (rezervisana za venčanja)

Definitivno bih se kajala da sam Taorminu propustila noću

Arhimedova Sirakuza

Ovo je jedan od najlepših gradova Sicilije, poznat pod nazivom Beli biser Jonskog mora. Nalazi se južnije od Giardini Naxosa na oko 1,5h vožnje busom, kolima sigurno kraće. Za ovaj doživljaj mi je bio potrebno pola dana. Tura u organizaciji agencija (45 eura)

Ulaz u stari grad

Obilazak Sirakuze sam kombinovala sa gore navedenim lokacijama i tako sam ispunila ceo jedan dan. Kupanje u Sirakuzi nije baš nešto ako ne volite stene, zato sam ja kupanje ostavila za Letojanni u Giardini Naxos, pa i Isola Bellu o kojoj ću vam kasnije pisati.

Sirakuza je puna istorije, pa sam svojom šetnjom prošla:

Apolonov hram

Arhimedov trg

Glavnu katedralu u Sirakuzi

Izgrađena u baroknom stilu, na temeljima grčkog Hrama boginje Atine (5. vek stare ere) ova katedrala je danas pod zaštitom Uneska. Glavna atrakcija unutar crkve je srebrna statua Sv. Lucija koja je zaštitnica Sirakuze.

Unutrašnjost katedrala je prelepo dekorisana i oslikana, divan trenutak da malo predahnete i uživate u tišini

Glavni trg gde se nalazi Katedrala

Zatim, kako sam nastavila dalje svoje kretanje ovim fenomenalnim gradom uzdahe su mi uzimale ulice kojima sam prolazila

A onda sam izašla i na obalu..

Fonatana Aretusa

Je ovoga puta pravo mesto gde da izađete na obalu Sirakuze. Tu u blizini možete da kupite kartu (10 eura) za turu oko Sirakuze sa morske strane. Ja nisam ovoga puta okušala sreću jer mi je bilo dosta talasasto za moj ukus plovidbe.

U ovoj fontani se nalazi jedno od dva mesta u evropi gde raste papirus 🙂 

Od ovoga mesta pa na dalje sam šetala obalom…

Sicilija letovanje iskustva / Trip to Sicily vacation review

Ima tu dosta da se šeta

A ako se i umorite imate de i da sednete

Ili da opet pobegnete u neke sporedne uličice

Ako vam ostane još vremena i željni ste još popularne istorije onda obiđite Grčko pozorište, Arhimedov grob (malo je vam Sirakuze) i Rimski amfiteatar. Ja sam to ostavila za sledeći dolazak 🙂

Katanija 

To mi je takođe bila jedna četvoročasovna šetnja koji sam iskombinovala i sa odlaskom u outlet village, a ostalo mi je vremena i za kupanje. Nedaleko je od Giardini naxosa opet na jug, oko 30 minuta busom. Katanija je ekonomski centar ostrva što ćete primetiti čim se nađete tamo. Tura sa agencijom obe destinacije oko 25 eura.

Na samom ulasku u grad, ispred mene ukazala se prelepa Katanijska katedrala.

Kako sam nastavilaistom ulicom u dubinu starog grada došla sam i do Fontane slonova

Beg od sunca i mali predah našla sam sa mamom u Bašti Bellini

Kretala sam se glavnim ulicama Corso i Etnea

Ono po čemu je Katanija najpoznatija jeste po pijacama. Tu se nalaze jedne od najlepših pijaca moskih plodova i voća i povrća…ali o tome ću vam kada budem pisala o hrani i restoranima 🙂

Kada sam prepešačila sve ono što je duž istočne sicilijanske obale, krenula sam i u planinarenje, pa ću sa vama podeliti i ta iskustva.

Vulkan Etna

Kako da dođem na Siciluje, a da barem neku kesicu praha sa Etne ne ponesem kući 🙂 . Ovo je bila poludnevna eskurzija koju sam opet mogla da kombinujem sa kupanjem ili još nekom kraćom šetnjom.

Etna se izdiže između Katanije i Giardini Naxosa, ali bliže Kataniji. Za ovaj poludnevni izlet treba da odvojite udobne patike i 30 eura za šetnju po prvom nivou gde se nalaze ugašeni manji krateri. Za glavni krater je doplata 63 eura.

Zaferane

Dolazeći do vulkana prošla sam kroz mnoga sela u njegovom podnožju. Jedno od sela vredno pomena je i selo Zaferane

Gde smo zastali da malo prošetamo njegovim ulicama i napravimo svoje fotografije iz podnožja Etne.

Ispod Etne je vrlo plodno zemljište zbog čega su nastala i sva ova sela. Bave se proizvodnjom vina, limuna, pistaća, badema, lešnika, pomorandži i mandarina.

Na samoj Etni sam mogla da probam sve te neobične proizvode karakteristične za ovo podneblje.

Po dolasku na Etnu, ja sam se odlučila za ostajanje kod manjih kratera…žega je bila velika, pa sam igrala na sigurnu kartu. I na osnovnom nivou se moglo videti većina stvari, degustirati i kupiti po neki proizvod.

Pogled sa Etne na parking

A bogami se i dosta pešačilo i pentralo.

I ja na najvišem vrhu manih kratera

A iza mojih leđa još jedan manji krater

Prilikom pentranja po Etni čula sam i jako interesantnu priču vezano za nju i kako je dobila ime. Naravno uvek je po sredi ljubav i ne ljubav….lepotica i zver 🙂 Etna je inače bila šumska nimfa. Bogovi su je dali Hefesu (koji je bio inače ružnjikav) jer je bio nesrećan sa Afroditom koja ga nije volela već je bila zaljubljena u Aresa, Boga rata. Kada je Hefes otkrio da ga Afrodita vara, naljutio se i bljuvao je vatru. Da bi ga bogovi smirili podarili su mu Etnu šumsku nimfu u koju se zaljubio, a i ona u njega…i eto tako…ostade naziv ovom bljuvaču vatre Etna 🙂

Ostalo

Na ovoj strani sveta, ako ostajete više od 10 dana ima još lokacija koje treba posetiti:

Noto, Modica, Ragusa tri barokna grada koja se takođe nalaze na UNESCO listi. U Noto-u ne propustite šetnju glavnom ulicom Vittorio Emmanuele.

Noto Sicily
Picture by Pixabay

A u Ragusi Piazza del Duomo i katedralu San Giorgio

Ragusa Sicily
Photo by Pixabay

 

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar