Zašto ne treba putovati u Prag?

14.mar.2018
DSC_0207

Putovanje u Prag

Kad god dođem u Prag on je nekako drugačiji. Nova lica, novi mladi svet, novi doživljaji i nova saznanja.

Ako volite stereotipe, onda svakako putovanje u Prag nije za vas.

Da li se može videti i osetiti duh Praga za dan i po?

Naravno, dovoljan je i jedan dan, samo se treba dobro pripremiti i jasno postaviti prioritete. Ako ste u startu sa čvrstim predubeđenjem da se ništa ne može ni videti ni posetiti za dan i po, onda putovanje u Prag nije za vas. Budite pozitivni, sve se može i sve je moguće.

U Pragu sam bila u dva različita perioda godine. Ove godine u aprilu, a u junu 2010.

Kada je najbolje posetiti Prag?

Na osnovu mog iskustva putovanje u Prag je najbolje organizovati od marta do aprila ili od septembra do novembra. U tome kako da se dobacite do tamo za male pare može vam pomoći POLAZAK.RS. Idealan online servis za pretraživanje, rezervisanje i kupovinu karata u samo par klikova.

Gužve nisu velike pa tako možete malo da se oslobodite pritiska gledajući i čuvajući lične stvari. Džeparoši vrebaju iza svakog ugla. U tim periodima godine uspete i ponešto da slikate, vidite i čujete.

Ako vam je postojanje džeparoša suviše veliko opterećenje, ne volite tu vrstu pritiska, želite da napravite dobre fotografije bez upadanja slučajnih prolaznika u vaš kadar, onda ovo nije prava destinacija za vas.

Ako pak, želite Srećnu novu godinu da proslavite tamo, možda vam bude prehladno za šetnju i upoznavanje sa gradom i onda ga ne doživite na način kakav on to zaslužuje.

Ili barem nije prava u mesecima kada je neopisiva gužva, niska temperatura, pa i visoka vlažnost.

Ovo vreme (od marta do aprila ili od septembra do novembra) je taman za duge šetnje, ako imate sreće (kao ja 🙂 ) pa vam ne pada kiša (ako se ne računa poslednja dva sata mog boravka u Pragu).

Često na tom šetačkom putu sretnete na desetine ljudi koji nešto pokušavaju da prodaju….i to baš vama. Ako ne volite da šetate  i dok šetate da vas presreću razni prodavci, onda možda i ovo nije pravo putovanje za vas.

Obilazak kolima je totalni fijasko, što zbog parkinga, što zbog gužvi u saobraćaju.

Smeštaj i prevoz do centara

Ovo putovanje u Prag ostalo mi je delom u lošem sećanju zbog hotela u kome sam bila. Razmišljala sam da je možda bolje da ga ni ne pominjem, ali čisto da znate da ne rezervišete sobe tamo (iako je blizu metroa, što mnogo znači), Hotel Juno . Sve u njemu je i previše skromno (malo iscepana posteljina i isprani peškiri), a doručak je bio prosto nejestiv. Ja nisam neka probirljiva, ali tamo nije moglo ništa da se jede, a jaja (u bilo kom obliku) nije bilo.

Sva sreća pa sam imala svoj Breville Active za moje omiljene smoothie tako da me ništa nije moglo iznenaditi 🙂 .

Putovanje u Prag

Kako se organizovati za dan i po?

Kako sam imala samo jedan i po dan, odlučila sam sledeće.

To pola dana je bilo onaj dan kada sam stigla u Prag, iskoristila sam ga za šetnju po starom gradu gde je suština svega (da generalno osetim duh grada i za sutra odlučim gde ću i šta ću). Meni to nije bilo prvo putovanje u Prag, ali i da jeste isto bih napravila. A onda onaj drugi bacila se na razgibavanje i vežbu nogu. Pretabanovala sam Prag i uzduž i popreko.

Šta piti?

Možda, prvo na šta pomislite (ili barem ja) kada dođete u neki grad jeste da li morate da kupujete vodu ili možete da je pijete iz česme.

Praška voda je veoma visokog kvaliteta, tako da slobodno zagrlite česmu 🙂 . Ono što je mene iznenadilo, a vezano za vodu jeste da je u nekim restoranima čaša česmovače ima skoro istu cenu kao pivo 🙂  (35 kruna voda, a 40 kruna pivo).

Što se tiče vina, da sam birala putovanje u Prag na osnovu vinske ponude, sigurno mi ne bi bio ni poslednji na listi. Tako da ako ste hteli da uživate u dobrim vinima, onda putovanje u Prag nije pravo rešenje za vas.

Ipak za takvo neko uživanje ima i boljih destinacija.

Kada smo već tu negde kod piva (na vino smo zaboravili u sekundi), ovako sam pazila na času:

Imaju tri glavne kategorije piva na osnovu procenta ekstrakta hmelja (nije važan samo procenat alkohola)

 1. 10 (deset) – procenat alkohola je 4,2%. Pije se pre ručka i preporuka je piti Gambrinus.
 2. 11 (jedenáct) – preporuka takođe Gambrinus, može da se pije kako ko želi, nema neku specijalnu namenu za pre ili posle ručka.
 3. 12 (dvanáct) -se ostavlja za posle ručka, Pilzen

Takođe, jedno od najboljih piva danas je Kozel. Ima ga i kod nas, a sada da li je isti kao onaj točen u Pragu, pa verovatnije je da nije, kao što smo čuli za Staropramen od Čeha koji su imali priliku da piju i naše i njihovo.

Kako je pivo došlo u Češku?

Naravno, preko Nemačke. Češka inače kroz istoriju nije ni postojala, već je postojala kraljevina Bohemija i glavni jezik je bio nemački.

Priča o dolasku piva ide još iz 1842 kada je doveden čovek iz Minhena u Pilsner (Plzen) koji kuva pivo. Kako oni koji su ga doveli nisu ispoštovali dogovor oko naknade za njegov doprinos kuvanju piva, on je rešio da im se osveti tako što im nije prodao pravi recept koji je znao nego je nešto smutio što ni sam nije znao šta je. Dobio je providno pivo, zlatne boje, baš ono koje se i danas pije.

Nemcima se to svidelo iako je bilo drugačije od tadašnjih recepata. Dobijeni kvalitet piva danas je poznat kao Lager ili Pilsner kvalitet.

Pivski burići, to im nije oskudevalo.

Putovanje u Prag

Malo je jedna krigla 🙂 . MNOGOOO DOBROOO!

Putovanje u Prag

Sve u znaku piva

Još jedna interesantna priča vezana za pivo, a i Čehinje (koje su poznate po tome što su vitke i sa velikim grudima) jeste da su njihove majke u trudnoći pile dosta piva, pa su se mehuri naduvavali još u stomaku, od čega su kasnije po rođenju ženska deca imale velike grudi 🙂 .

Kako Čehinje nisu moj predmet interesovanja, ja sam se bacila na nova pivska istraživanja.

Moralo se posetiti i Krušovice gde se nalazi i fabrika piva sve zajedno sa prodavnicom suvenira 🙂 :

Putovanje u Prag

Putovanje u Prag

A kada se dobro napijete, onda vam treba kiseonika, a to se nađe samo van grada.

Parkovi

Ako ste planirali da u dan i po posetite i parkove koji se nalaze van grada, pored svega ostalog…onda ste loše planirali..

Osim po Čehinjama i njihovim velikim grudima, pivu, Češka je poznata i po parkovima (opcija kada ostajete više od dva dana). U samom gradu nema zelenila.

Pa ako očekujete bujnu vegetaciju i dosta kiseonika u samom Pragu onda ga bolje obiđite.

Najveći češki park je Stromovka koji potiče još iz XIII veka, kada je od tadašnjeg kralja sagrađen lovački park. Sada je jedno od najboljih mesta za šetnju, vožnju rolera, bicikle, raznih sportski aktivnosti. Stromovka ima poseban park za decu, gde mogu da se zabavljaju ceo dan.

Drugi park koji takođe treba posetiti, a posebno u proleće kada cvetaju magnolije je Valdštejnská zahrada. Park izgleda više nego divno, sa ribnjakom i raznobojnim ribama, paunovima, prekrasnim cvećem, magnolijama i velikim kamenim zidom sa licima životinja koji se vidi i iz zamka. Tu se nalazi i češki Senat.

Putovanje u Prag

Putovanje u Prag

Putovanje u Prag

Putovanje u Prag

Riegrovy Sady – za neke pogled od milion dolara ili pak pogled na Praško staro mesto.

Průhonický park – park na 240 ha pun rhododendron-a. Ako ste u romantičnom raspoloženju, ovaj park je idealno mesto za vas .

Praški centri

Kada ste u Pragu nikada ne kažete „idem u centar“. Centar kao takav ne postoji. Prag se sastoji iz 5 slobodnih kraljevskih gradova (od 1786). Svaki grad ima svoj trg, pozorište i katedralu. Za transport u Pragu koristite metro koji imaju još od 1974.

Savet je da se ne švercujete jer su kazne ogromne i plaćaju se na licu mesta (vrlo su neprijatni prema vama ako ste uhvaćeni).

Ako ste švercer u duši onda Prag nije za vas. Ćuprija će biti značajno skuplja od mosta.

Praški „krug dvojke“

Ono što ne smete propustiti da posetite (i kad ostajete dan ili dva) je stara gradska skupština poznata po astronomskom satu. E tu se čuvajte džeparoša.

Na svakih sat vremena može se videti povorka od 12 apostola kako izlaze iz malih vrata u zidu. Ovaj događaj nije ništa spektakularno, tako da i ako ne prođete pored njega u zakazano vreme niste mnogo propustili.

Putovanje u Prag

Kada ste već tu posetite i stari trg gde se nalazi i najpoznatija zgrada sa crnim tornjevima crkva naše gospe pod Týnom ili još bolje na engleskom Church of Our Lady before Týn (treća slika):

Putovanje u Prag Putovanje u Prag

Putovanje u Prag

 

Putovanje u Prag

Ulični zabavljači su danas neizostavni deo svakog velikog grada.

Putovanje u Prag

Plato kod najpoznatije metro stanice Muzej (pravo dole niz ulicu je ulaz u stari grad). Tu ćete se često vrteti u krug.

Putovanje u Prag

Prag izvan „kruga dvojke“

Dirljiv je i obilazak jevrejske četvrti sa šest sinagoga i grobljem na kome su sahranjeni Jevreji ubijeni 1270.

Putovanje u Prag

Jevrejski muzej koji je prethodno bio bolnica i španska sinagoga

Putovanje u Prag

Jevrejsko groblje – ceremonijalna sala za sahrane, gde se telo posebno priprema. Jedino muškarci mogu da prilaze telu. Imaju se posebne makaze za nokte, kosu, telo ne sme da ima ukrase (tetovaže itd.). Kada se telo spremi uvija se u čaršav i spušta u glinu.

Putovanje u Prag

Insider. Pogled na groblje kroz okno na kapiji (svaki spomenik ima svoju priču):

Putovanje u Prag

Stara-nova sinagoga

Putovanje u Prag

Putovanje u Prag

Na nekoliko stotina metara od jevrejske četvrti šetajući smo stigli na Karlov most koji je podignut 1357 sa kulama na oba kraja mosta, a sa koga se pruža veličanstven pogled na grad i praški zamak.

Putovanje u Prag

Putovanje u Prag

Praški zamak sagrađen još u IX veku i predstavlja i zvaničnu rezidenciju češkog predsednika.

Evo i nekih slika kako je ta moja poseta izgledala još 2010:

Putovanje u Prag

Katedrala Sv. Vitusa (Katedrála svatého Víta)

Putovanje u Prag

Duh Vltave

Vožnja Vltavom je sigurno jedan od „must do“. Ima veliki broj tura koje i različito vremenski traju npr. sa i bez večere itd. Nije džabe Bedricha Smetanu inspirisala ova reka za jednu od najpoznatijih kompozicija:

Putovanje u Prag Putovanje u Prag Putovanje u Prag

Church of the Most Sacred Heart of Our Lord -sagrađena između 1929 i 1932 i dizajnirana od strane slovenačkog arhitekte Josipa Plačnika.

Putovanje u Prag

Ako vas na kraju ne dotakne ovaj Prag u tri minuta onda on nije prava destinacija za vas.

10 1/2  jela za koja se vredi umazati

Eee, kada sam se umorila od sve ove šetnje završila sam u nekoj od praških kafana na okrepljenju. Ono što mi se u njihovim kafanama nije svidelo jeste da nemaju kulturu otvaranja prozora u zagušljivim prostorijama. Tako da garderoba poprimi specifičan miris, koji samo pranjem može da se ukloni.

Ako vam se to ne sviđa to je još jedan razlog da birate fancy-a mesta za putovanja.

Kada se dođe u Prag osim mazanja pivom moramo se umazati i sa:

 1. Trdelnik – šam rolna koja se peče na uglju, sa cimetom, nutelom, šećerom u novije vreme sve je popularnije da se koristi kao fišek za sladoled. Ovo je odlična poslastica iz domena ulične hrane.
  Putovanje u Prag Putovanje u Prag Putovanje u Prag
  I zabeleženo kako se pravi.
  Trdelnik
 2. Ulične kobasice, ima ih svuda u starom gradu.
 3. Praška šunka koja se po meni MNOGOO razlikuje od ove koja se prodaje kod nas. Kada jednom probate original, kopijama se teško vraćate 🙂
  Putovanje u Prag
 4. Svičková (Svičkova) – kuvana govedina u povrću servirana sa knedlama (uraa i mi smo pravili ovde)
  Putovanje u Prag
 5. Svinjsko koleno ili naša kolenica pečena u crnom pivu sa medom. Uz to obično ide senf, ljute papričice, a kao prilog krompir sa pavlakom. Česi jedu dosta krompira i vrlo često ide kao prilog.
 6. Domaći hamburgeri – u novije vreme vrlo je popularno da svaki restoran ima svoju ponudu hamburgera, pa ako ste ljubitelji navalite.
 7. Jablečný závin (štrudla sa jabukama) sa sladoledom i šlagom – klasik.
 8. Dort medovník – torta od meda. Njam, njam…uživala sam u svakom zalogaju..
  Putovanje u Prag
 9. Češka je poznata i po pečurkama tako da treba da probate i čorbu od šumskih pečuraka (bilo je i neizbežnog krompira).
  Putovanje u Prag
 10. Gulaš kao supa ili glavno jelo, služi se sa knedlama koje mogu da budu od krompira ili starog hleba ili pomešano-opet klasik.

  Sve ostalo staje u onu preostalu 1/2 što znači moš’ i ne moraš

 11. Česi imaju i proizvodnju svojih sireva. Najpoznatiji češki sir je Olomoucké tvarůžky jakog mirisa.
  Često ćete kao predjelo u restoranu dobiti sir, maslac, seckani luk, senf, alevu papriku. Prvo sve to treba iseckati, pa gnječiti viljuškom, a onda od konobara tražite pivsku penu koju prelijete preko sira. Na kraju sve to mažete na hleb. Ja sam između ostalog probala njihov ovčiji sir sa plesni (najplesniji sir na slici), Nivu zlatna i Nivu Classica (gore desno na slici):
  Putovanje u Prag
 12. Od supa najpoznatija je česnačka – Česi vodu od krompira ne bacaju, već se u nju doda zgnječeni beli luk, a na dno tanjira se spusti komad sira.
 13. Salate – pod uticajem Nemačke dosta se jede kupus (beli ili crveni totalno je sve jedno), pa ga je s toga najčeće serviraju u restoranima.
 14. Ako ogladnite dok šetate, a nemare vremena ni za šta od ponuđenog svratite na Bramborová spirála-u (ulična hrana):
  Putovanje u Prag
 15. Ponekad se probudi dete u meni pa navalim na razne gumene bombone 🙂 . Ova navala je bila u starom gradu.
  Putovanje u Prag Putovanje u Prag Putovanje u Prag
 16. I opet klasika piletina
  Putovanje u Prag
 17. Vino Tramin Červenie – ako vam se sve prethodno sviđa i prihvatljivo vam je u vezi sa Češkom ovo je neko jedino prihvatljivo vino za vinopije. Iako je červenie ono je ipak belo vino.

 

Ovaj tekst sadrži affiliate linkove.

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar