Sicilijanska sela šta videti u Savoki i Forca d’Agro?

27.maj.2019
www.savourytrips.com-2

Suđeni ili nesuđeni fetiš

Moram vam priznati da sam se za pisanje ovog posta posebno spremala. Nikada nisam pričala o tome osim u krugu porodice, ali ja sam vam nesuđeni diplomirani kriminolog. Moja prva želja kod odabira fakulteta je bio Pravni fakultet odsek za kriminalistiku, međutim već tada je bilo sranje u zemlji i (ne)pravo se menjalo svakih pet minuta… Pa sam konačno i odustala i završila Mašinac (i ne kajem se zbog toga).

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Selo Forca d’Argo, stojim ispred kuće gde se rodio Don Vito Corleone. U autentičnom je izdanju (žuta je), nije renovirana. Na nju prvo naletite kada krenete da se krećete ulicama Savoke. Ispred crkve je. Nema ko se nije slikao ispred nje.

Ali, kajala se ili ne kajala se, neizmerno volim da gledam krimi filmove i da pogađam ko je ubica 🙂 🙂 🙂

Jel mi to onda dodje fetiš ili ne ? 🙂

Možda, malo i imam osećaj za feeling…pa u velikom broju pogodim možda kada i niko ne može 🙂

Sicilijanska sela

Sve ovo je bilo uvod u to da vam kažem da sam sa VELIKIM uživanjem obilazila sicilijanska sela koja su imala veze ili sa Cosa Nostrom ili sa snimanjem filma KUM (1,2,3…100 deo).

Pa onda, ako volite priče o mafiji ovo je pravi tekst za vas…sicilijanska sela, cosa nostra, amerika…zemlja velika

Biti ili ne biti mafijaš u XIV ili XVIII veku

Reč „mafija“ je sicilijanskog porekla i tu nema dileme. A i gde se prvi put pojavila i to nema dileme, Sicilija XIV vek. Kao i „fašistička svastika“ imala je prvo pozitivne namere. Formirana je kao odbrana od diktature francuskih plemića. (Normani, koji su oterali Mavare sa teritorije Sicilije).

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Gore pomenuta crkva u Forca d’Agro, gde je trebalo da se održi venčanje Al Paćina i Apolonie (Apollonia Vitelli Corleone). Međutim, kada je finalno trebala da bude snimljena scena venčanja, a pošto su svi glumci osim Al Paćina bili meštani sela, znači prava crkva, pravi sveštenik te crkve, stvarna žena …sveštenik je rekao da „ne može“…jer će onda da ih i stvarno venča 🙂 Tako su promenili crkvu i selo, sveštenik ostao isti. Ali da ne bude da su se iz istinski i venčali sećate se njihovo venčanje je snimljeno ispred crkve u Savoki, ali ne i unutra…jer samo tako je bilo venčanje bez venčanja 🙂

Mafioso (familija), mufia (zaštita) sve su to neki koreni reči mafija, a Vendetta kao krvna osveta i Omertà kao kodeks ćutanja i nesaradnje sa vlastima su ih je nekako sve vreme pratili.

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Unutrašnjost crkve u Forca d’Agro

Evolucija mafije

Sve se nekako izopači, pa i mafija. Njena struktura se promenila u XVIII veku.  To je vreme kada se pojavljuju prvi Don-ovi, Cosa Nostra, Capo di tutti capi.

Sad već stiže i XIX vek

Tek pojavom Đuzepe Garibaldia mafija dobija ono značenje kakvo je nama poznato. Ali to samo opet iz razloga preživljavanja nemaštine. Priča ide tako da je Garibaldi došao na Siciliju da pregovara sa njima oko ujedinjenja. Samo uz Siciliju Italija je mogla da bude Kraljevina, a onda bi Vittorio Emanuele ostvario svoje dečačke snove i postao kralj Italije i „padre della patria“.

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Ulice Forca d’Agro

Kao i svaki „sous chef“ Garibaldi kako bi se dodvoro svome „chefu“ Vittoriu, je svašta nešto izobećavao i malo ispunio  što vas asocira i na našu današnju situaciju (mada im je dao zlatne poluge što je važna info za kasnije).

E samo jo[ i mi da se ujedinimo kao sicilijanaci iz XIX  i stvorimo jednu fantastičnu ideju oporavka koja bi se i kod nas izučavala stotinama godina kasnije na Ekonomskom fakultetu kao dobra praksa. A što je bilo slučaj sa sicilijanskom idejom plana oporavka koji su Donovi smislili još u XIX veku.

Ali ne, pametni ne izmišljaju toplu vodu, a mi bi još jednu da izmislimo.

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Ulice Forca d’Agro i pogled na obalu kroz okno
Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Meštanin Forca d’Agro koji posmatra sa svoje terase turiste koji se tu vrzmaju po ceo dan

E sada da se vratimo na plan. Plan je bio organizovano iseljenje u Ameriku. Iseljeničke brojke su bile ogromne…oko 1 600 000 sicilijanaca je otišlo za Ameriku.

E sada došlo vreme i za poluge…Stupaju na snagu, štednja se isplatila. Uz pomoć njih Sicilijanci su kupovali firme po Americi.

Reč i obraz jači od ugovora

Sicilijanska sela – ruka umesto overe

Svi oni koji su odlazili u Ameriku nisu potpisivali nikakav ugovor sa Donovima, jer je za Sicilijanca i dan danas (kao opcija za dajem reč) ispružena ruka  i obraz jače od bilo kog ugovora potpisanog kod notara. Don im je obezbeđivao kartu, hranu, posao, a oni su od plate izdržavali porodicu na Siciliji i plus Donovu kasu sa 20%-30% od svoje zarade. I tako 10-20 godina kako se kome zalomilo. Posle toga su bili slobodni ljudi.

Ali…

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Forca d’Agro u autentičnom izdanju

Ko ugovor ne ispuni onda se vršila odmazda na članove porodice koji su ostali na Siciliji, na zemlji sicilijanskih sela. I nakon tih 10-20 godina finansijskog robovanja, nastaje i moralno robovanje….Pa npr. ako te Don pozove da pomogneš nekoj porodici posle tih 20-tak godina ropstva i ti to odbiješ jer si na to imao pravo kao slobodan čovek…već od sutradan ti život postane komplikovaniji nego što bi ti to mogao i da zamisliš.

Uspostavljanje prohibicije i njeno ukidanje

Je vreme Alphonse Gabriel „Al“ Capone-a i Charlie „Lucky“ Luciana i najvećeg kriminala Cosa Nostre. U tom periodu Cosa Nostra se deli na dva ogranka, onaj na Siciliji i onaj u Americi i kada se polako trgovina drogom uvlači na mala vrata.

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Ja sedim na zidu, u daljini puko pogled na crkvu Santa Lucia, Savoka, ispred koje su se venčali Al Paćino i Apolonia

Hotel Palmes  u Palermu je imao veliku ulogu u to vreme. Tu se mafija sastajala, kada god je trebalo doneti neke velike odluke, a jedna od njih je i bila biti ili ne biti friend sa drogom.

Na jednom takvom sastanku koji je trajao 3 meseca formiran je novi ogranak Cosa Nostre u Napulju (Camorra) koja se bavila plasmanom i proizvodnjom narkotika i oružija. Pa onda i Ndragheta koja se bavila otmicama, ucenama i naplatom dugova.

A Cosa Nostra je ostala kao Capo di tutti capi,  da nadgleda tokove.

Borba protiv mafije

Sigurno ste čuli za Mega-giga proces borbe italijanskih vlasti protiv sicilijanske mafije..da bi 1980 konačno država zadala neki pobedonosni udarac.

Priča ide tako da su se dva klana (mafije) međusobno posvađala do tolikih razmera da su se i puškarali po ulicama Palerma. Policija je konačno uspela da stane na crtu mafiji, nakon višegodišnjih obuka po Americi. Uspeli da slome Tomasa Buscheta da prekrši Omertu i svedoči protiv Cosa Nostre.

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Crkva Santa Lucia Savoka

Tom prilikom uhapšeno je 450 mafijaša koji su osuđeni na 1000 godina zatvora i 26 doživotnih kazni. A i specijalni zatvor izgrađen je na autoputu u Palermu samo za tu priliku.

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Santa Lucia crkva i vrata gde je održano venčanje
Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Unutrašnjost crkve Santa Lucia Savoka

Sigurno vam je jasno koliko je teško bilo biti sudija i suditi takvoj mafiji u to vreme. Nažalost 1992 godine u 2 meseca razmaka ubijeni su i Paolo Borsellino i Giovanni Falcone borci protiv sicilijanske mafije.

Giovanni Falcone je ubijen akcijom koja je nastala munjevitom brzinom, podmetanjem eksploziva pod autoput…Njegov auto i telo zajedno sa njim dignuti su u vazduh sa 600 kg eksploziva.

Mafija nekad i sad

Za nekad sam vam sve ispričala, a sada …I dalje postoji Cosa Nostra..koja je sa 98% svog poslovanja u beloj sferi, a sa 2% u nelegalnim poslovima koji su u vezi sa belim robljem i prostitucijom.

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Muzej u Savoki posvećen marlon Brandu. I još jedna interesantna stvari…koliko su sicilijanci iz Savoke voleli tog glumca govori i to da kada je on umro htelo je celo selo da ide na sahranu. Ali onda je poglavar rekao, ne može to je skupo…idem samo JA 🙂 U znak sećanja na Marlon Branda umesto zvona u 12h popodne čuje se pesma iz filma Kum 🙂
Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Filmska klapa sa snimanja filma Kum nalazi se u muzeju u Savoki
Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Osim delova muzeja koji su posvećeni Marlon Brandu i filmu Kum ima izloženih i nekih starina iz tog vremena, a i ranije

Ovako se to danas radi…Suvlasnici su velikog broja gradjevinskih firmi, isto tako Avio kompanije Catania, a imaju i akcije u nacionalnoj avio kompaniji. Imaju doušnike na svim političkim nivoima i dan danas posluju po principu moralnih obaveza „ja tebi vojvodo, ti meni serdare“

U belo roblje spadaju svi oni koji vam leti na plaži prodaju suvenire, masaže i garderobu, a zimi im beru pomorandže.

E sada čemu ova opširna priča?

Zbog sira ….ili sicilijanskih sela

Znači bitna su tri sicilijanska sela Corleone (malo ispod Palerma u unutrašnjosti Sicilije) Savoka (Savoca) i Forca d’Argo na istočnoj obali. I snimanje filma Kum, gde je inspiracija pronađena u baš to mafiji o kojoj sam vam pričala i životu u sicilijanskim selima.

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Ne, nisam zaboravila na Bar Vitelli u Savoki. Inače u originalu bar Vitelli se zvao bar Mario i bio je u vlasništvu Apolonijinog oca. Kopola ga je malo uredio za snimanje…doneo neke saksije sa cvećem i promenio ime u Vitelli. Sve to je ostalo do dana današnjeg, a cveće je baš iždžigljalo što se da videti.

Inače u selu Corleone započeto je snimanje prvog filma Kum po romanu Maria Puza. Međutim Kopola je prekinuo snimanje jer mu je mafija jedne večeri digla u vazduh opremu. Nije hteo da donira selu kao pomoć 1 000 000 $ .

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Evo ga mi sedimo u baru Vitteli u debeloj ‘ladovini, ispijamo kafu i jedemo kanole…mislim već smo ih pojeli 🙂

Međutim po nagovoru učesnika filmskog festivala u Taormini on odlučuje da nastavi snimanje, ali u Savoki i selu Forca d’Argo.

Kako izgledaju i šta možete da vidite u oba sela provukla sam vam kroz slike tokom ove priče o mafiji. Nadam se da nije bilo teško da se snađete.

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
A u samom lokalu se mogu videti neke originalni delovi nameštaja koji su korišćeni u filmu
Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to see
Gde je sto tu je i stolica, ali puška koja je korišćena za film je prohujala sa vihorom …kažu neki turista zaboravio da je vrati 🙂

Sicilijanska sela sta videti / Sicilian villages what to seeMarlon Brando u slici i delu 🙂

Ako vas ova priča zanima, onda treba da odete i u Palermo, a šta tamo sve možete da vidite pogledajte ovde.

 

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar