Otarasite se problema kako na izlet u Veneciju jednom za svagda

18.feb.2018
Venezia-3

Venecija, jedan od najlepših gradova na Uneskovoj listi svetske baštine. Znači, „trip must do“.

Da li samo izlet u Veneciju ili nešto više od toga?

 

Venecija je za mene grad u kome mogu uvek da pronađem neku ispiraciju. Da li je to za način putovanja, za provod, za knjigu, za sliku…ili neki recept totalno je sve jedno.

Koliko ću vremena provesti u tom inspirativnom gradu zavisi samo od trenutnih mogućnost. Bojazan oko toga da li ću moći aktivno da ispunim vreme dok sam tamo…nestala je još pre mnogo godina.

Bila sam u Veneciji toliko puta, ali svaki put prilikom odlaska imam isti osećaj….kao da sam bila prvi put.

Tako stari grad, a toliko se menja da me ta činjenica svaki put potpuno iznenadi.

Jedno od iznenadjenja koje ću sada podeliti sa vama jeste i kako sve stići do grada na vodi i delom pod vodom 🙂

Izlet u Veneciju / Trip to Venice

Venecija kao plutajući grad

Svojevremeno sam na Discovery Channel-u gledala dokumentarac kako je nastala i izgrađena Venecija i kako se u novije vreme štiti od nadiranja mora. Bila mi je vrlo interesantna činjenica da je Venecija podignuta na drvenim platformama poduprte opet drvenim stubovima nabijenim u pesak. Znači ni kamen ni metal koji su naizgled značajno čvršći.

A po tim drvenim platformama sam i ja gazila nekoliko puta 🙂 .

Šta je to što je očuvalo Veneciju i njene drvene platforme i stubove? Pa, more i nedostatak kiseonika …naravno…a koji su sprečili da se razviju bakterije i mikroorganizmi…a drvo vremenom očvrsne kao stena..

Venecija se sastoji od 100+ ostrvaca koji su povezani mostovima i kanalima. Takođe, za one koji nikada do sada nisu bili ona je i podeljena na oblasti: Castello, San Marco, San Polo and Santa Croce, Cannarego (tu žive lokalci) i Dorsoduro…Ulice se ne označavaju sa Via (na italijanskom ulica) već Calle. A zašto bi se onda trgovi zvali Piazza (na italijanskom trg) kada mogu Campo.

Jedini trg koji u imenu ima Piazza je Piazza San Marco – za mene strogi centar grada, a to već i golubovi znaju 🙂 .

Izlet u Veneciju / Trip to Venice

Kako stići do Venecije?

Ako pripadate grupi „plašljivih“ ili „neavanturista“ i volite utabane rute kojima je prošlo milione ljudi pre vas..Onda su tu standardne metode transporta:

  1. Automobilom

Dok sam putovala automobilom morala sam da vodim mnogo računa o tome gde, kako i koliko parkiram auto. A onda i kako da se posle parkiranja dobacim do grada. Znači, parkiranje u samom gradu nije dozvoljeno. Za parking imate dve opcije, parking od 12 eura za dan S. Giuliano, ali tu odmah uračunajte i cenu autobuske karte do grada (karta do Venecije iznosi 1,50 evra ukoliko je kupite na trafici ili 3 evra ukoliko je kupite u autobusu). generalno parking je oko 25 eura dnevno ( Piazzale Roma, Parking on Tronchetto,  Parking in Mestre at S. Giuliano …).

Ono što postoji kao opcije jeste da bukirate svoje parking mesto ranije i tada se mogu ostvariti neki popusti od 5-10%)

  • Avionom

Pored mesta Mestre se nalazi aerodrom. E sada, ovde svakako treba misliti i na prevoz od aerodroma do centra Venecije. Najskuplja i moguća varijanta je taxijem vodenim putevima. Zadovoljstvo vožnjom Water Taxi-em vas košta oko 100 eura. Ostali prevozi su između 9 i 15 eura (uključujući i busom vodenim koridorom)

  • Vozom

Vozovi idu i iz Trsta, Verone, Milana, Firence, Rima..Ova opcija u mnogome zavisi od zemlje u kojoj živite. Kako je Venecija meni blizu, ja opciju izlet u veneciju vozom nisam koristila.

  • Velikim noćnim trajektima

Samo za one koji dolaze iz Hrvatske i Grčke.

Izlet u Veneciju / Trip to Venice

Za mene najbolja opcija

Posle toliko puta odlazaka u Veneciju, za mene je najbolja i najromatičniji način je brodićem, gliserom, manjim brodom…ali iz mesta Punta Sabbioni.

Punta Sabbione je jedno malo mestašce na kopnu u neposrednoj blizini Lido di Jesolo, samo 25 km.

Kao moju preporuku, ako ste kratki sa novcem, a želite da jednom i vi budete deo venecijanskog karnevala, uzmite noćenje u Punta Sabbioni ili Lido di Jesolo (van sezone), a onda taxi gliser ili gradski trajekt do Venecije. Između ta dva mesta imate još nekoliko mestašaca gde možete prenoćiti, ali po meni možda je najbolje Lido di Jesolo jer imate i tamo gde da idete, šta da radite i gde da jedete 🙂 .

Punta Sabbione

Da biste uhvatili vaš trajekt kada stignete u Punta Sabbione, naravno izađete na obalu. Duž obale imate veliki broj mogućnosti kako da se prevezete do Venecije, manjim ili većim brodom…bržim ili sporijem…starinskim ili novijem..

U svakom slučaju povratna karta se kreće okvirno oko 10 eura (koji euro gore dole). Svaki od brodića ima svoj raspored vožnje. Pa tako ako ste bukirali vašu vožnju koji dan ranije i onda zakasnili na istu, ili ste zaglavili u javnom toaletu pa vam brod pobegao, kao nama, uvek se možete prebaciti na gradski trajekt za novih 10 eura 🙂 .

Izlet u Veneciju brodom

Naš dok i brodić u Punta Sabbione – svi liče jedan na drugi

Izlet u Veneciju / Trip to Venice

Kako nam je jedan umakao, ovaj drugi smo grčevito stisli 🙂 i eto nas na brodu za Veneciju

Izlet u Veneciju / Trip to Venice

Vetar u kosi sa mirisom Jadrana.

Najbolje vreme za putovanje, proleće. Ni previše hladno, a ni previše toplo.

Izlet u Veneciju brodom je nešto stvarno posebno i taj osećaj pristajanja na venecijanske dokove ću pamtiti dugo.

Cela plovidba traje oko 30 min. Za tih pola sata imali smo i jednu stanicu na ostrvu Lido di Venezia.  Mi nismo, ostavili smo za sledeći put, ali može da se iskrca, obiđe i ponovo ukrca za Veneciju.

Izlet u Veneciju / Trip to Venice

Lido di Venezia

Lido di Venezia je 12km dugo ostrvo, koje se nalazi na samom ulazu u venecijansku lagunu. Na ostrvu se nalazi veliki broj hotela, privatnih letnjih vila i plaža koje su vrlo posećene od strane Venecijanaca u vrelim letnjim danima. Kako bih vam rekla, venecijanska Ada Ciganlija. Mesto gde se nalaze i najbolji i najjeftiniji restorani u Veneciji.

A onda posle tog stop-a naš brod se okrenuo i nakon 5 minuta plovidbe ugledali smo sve ono što smo ikada videli na razglednicama Venecije, ali ovoga puta uživo i iz perspektive mora.

Izlet u Veneciju / Trip to Venice

Na destine brodića kao i mi hrli su ka dokovima i glavnom pristaništu Venecije. Neizdrž se osećao u vazduhu da se nogom dotaknu dokovi Venecije i za svakog od nas po ko zna koji put udahne venecijanski vazduh. Jako dugo čekani i planirani  ponovni izlet u Veneciju.

Venecijanski zaliv

A onda, odjednom..sa leve i desne strane na samom ulazu u Venecijanski zaliv ukazaše se u svom veličanstvenom izdanju …

Santa Maria della Salute …a u pozadini mi odzvanja ime Laza Kostić

Izlet u Veneciju / Trip to Venice

San Giorgo Maggiore i šetalište duž obale puno kafića i restorana sa pogledom u plavetnilo neba i mora.

Oči su preletale sa palate na palatu … upijajući lepotu starina koje su se održale vekovima…

A onda je u nekom trenutku, za nas iznenada, oglasila se sirena i brod je pristao.

Duboki uzdah i raskolačene oči po ko zna koji put koji je iz nas izmamila Venecija usled svoje neprevaziđene lepote. A onda i lupkanje prvih koraka na venecijanskom pristaništu.

Izlet u Veneciju / Trip to Venice

A sve ostalo što je usledilo posle toga sada se samo prepričava.. Izlet u Veneciju je počeo.

 

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar