Allspice začin i njegova upotreba u kulinarstvu.

20.apr.2020
spices-2546792_1280

Allspice začin, piment (pimiento) ili Jamajkanska paprika je sve jedno te isto.

Nekada kada ste se po prvi put susreli sa ovim nazivom začina, sigurno ste pomislili ovo je smeša mnogo začina na jednom mestu. Ni ja se mnogo ne razlikujem od vas. A onda sam krenula da istražujem.

Allspice začin je i dan danas tabu za mnoge od nas. Jer mi se plašimo da eksperimetišemo u kuhinji, vadeći se na to kako je ono što spremamo ekstra ili još bolje i bez začina.

E pa, ovoga puta ne moram da se složim…i ne slažem se sa time..

‘Ajde da probamo allspice zašin da više približimo našim policama u kuhinji 🙂 jer on to zaslužuje.

Allspice

Poreklo

Jamajka, ali se danas proizvodi i u Brazilu, Gvatemali, Hondurasu, Meksiku.

Prvobitna upotreba je bila kao konzervans….zato bi to naglasila kao opciju broj 1 u šta da ga mešate kao začin.

Allspice
Slika je skinuta sa interneta

Forma pimenta

Mleveni tj u prahu je najčešći oblik, ali se može naći u obliku osušene bobice, braon do tamno braon boje (berry). Inače se proizvodi i ulje od allspice, ali se ne upotrebljava u kulinarstvu.

Odlično se slaže sa začinima

Crni biber, kardamom, cimet, karanfilić, kumin, beli luk, đumbir, nana, muškatni oraščić, luk, origano, tamarind, kurkuma lovorov list, čili, agrumi, lipa, pomorandža, majoran, senf, ruzmarin

Najčešće piment mešaju sa :

Indijskim karijem, ali ja bih rekla sa svim vrstama karija, glavni sastojak je recepta za Jerk Piletinu, deo je i američke kuhinje i meša se sa melasom. Probajte da ga dodate u pilav i pirinač generalno..fenomenalno je..Meša se i u sva korenasta povrća. Meso i pekarski proizvodi of kors my darlings 🙂

A da ne bude da se ne meša u kolače….Najčešće ga koriste za upside-down kolače, ide sa tropskim voćem pojačava zemljani ukus. Bundeva je odlična opcija za mešanje sa yačinom allspice.

Ako može da se kaže da muskatni orah, cimet i karanfilić imaju braću i sestre..onda je to svakako za njih allspice.

Ide i sa pićima, pa je umešan u veliki broj jamajkanskih pića: Pimento , a onda i likera Chartreuse i Benedictine.

Ako želimo da istaknemo da neki začini imaju svoju decu…Onda je allspice začin najstarije dete cimetu i muskatnom orahu…a za njih sam sigurna da ste ih na neki način već koristili 🙂

Zato samo napred, uvrstite i piment začin u svoju začinsku kolekciju 🙂

Ja bih ga na primer dodala u ovo jelo.

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar