Livinjo – skijanje, zabava, hrana i dobar ugođaj

21.nov.2017
the-best-2

Skijanje Livinjo je jedno najkompletnije skijanje kakvo sam doživela. Takav sadržaj skoro da nigde više u Evropi nema, a slobodno za sebe mogu da kažem da sam bila i po najpoznatijim svetskim skijalištima.

Tamo sam provela 7 godina svog skijaškog veka. Išla sam sa decom i kada su oni bili jako mali 3,4 i 5 godina…., a i sada kada imaju po 15 godina. To je skijanje za celu porodicu.

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno
Moj sin sa 4 godine u Livinju i čuvena poza „Mama, daj sendvič, pa da uživamo“ 🙂

Livinjo

Spavate na 1800 m nadmorske visine. To vam sve govori…A staze su iznad 2000 m …Znači snega uveka 🙂 Ako u Livinju nema snega, onda ga nema nigde u Italiji 🙂 . To sam i naučila za sve ovo vreme odlazaka na skijanje.

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno

Kako se radi o velikoj nadmorskoj visini i relativno strmim planinama nekada su davno odroni bili česti i veliki. Po tim odronima je Livinjo i najverovatnije dobio ime. Na ladinskom jeziku (jezik koji je još uvek u upotrebi tamo) „lavina“, Bormio (koji je blizu) dijalektu „“Leina“ i na staro-nemačkom  „Lobine“ što sve to znači.

Kada stignete tamo, uverićete se u istinitost ovih reči,  jer sa prozora apartmana se vide sve ograde koje štite selo od lavina.

Svi hoteli su u principu nastali od privatnih kuća i napravljeni su u tradicionalnom stilu. Ne moram da vam pišem u opšte o italijanskom ukusu uređenja doma … jer sve su kuće fantastične i mogu da potpišem da biste ih sve poneli kući da možete 🙂 . Drvo rustičnog dizajna je glavna odlika gradnje.

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno

Livinjo ima i svoje jezero (Lago di Livigno), koje je odleđeno samo tokom proleća i leta…u zimskom periodu služi kao hipodrom za ludovanje motornim sankama.

Pored jezera svakim ulaskom i izlaskom iz Livinja prolazite…i nema šanse da ga ne vidite  … Pa ćete i videti trke motornim sankama.

Livinjo je i bescarinska zona, tako da je boravak u Livinju bez shoppinga nezamisliv. Regularne cene – 20% poreza….ali zato papire za Tax free ne dobijate…sve vam je već uračunato u prodavnici.

A da vam ne pričam, da u periodu naših raspusta koji se jezik najčešće čuje na ulicama 🙂

Kako stići do Livinja?

Stekli smo i dovoljno iskustava kako bez nekog opterećenja sa decom da uspešno doguramo do Livinja. Znači, bez da se „poubijamo“  međusobno ili „poubijamo“ decu 🙂 . Ipak je to relacija preko 1000 km od startne pozicije. Svi nekako nađu svoj razlog za nervozu na tako dugačkom putu.

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno

Dve su opcije…

Austrija

Preko Austrije ..i to je oko 1020 km (750 km autoputem)…troškovi puta su oko 170 eura … i to vam je nešto više od 12h neprekidne vožnje…Naravno, sve to važi ako su vremenski uslovi idealni…i ako ste zaboravili i na ono sa zadnje klupe „a kada ćemo da stignemo“, „piški mi se“ , „kaki mi se“.

Ako ste se odlučili za Austriju idete kroz tunel Karavanke i prolazite kroz Linz. Možda u tom slučaju je i idealna prilika da svratite i do Linza…ima tamo svašta nešto da se proba…Linzer torte i kolači 🙂

Italija

Druga opcija…ja je više volim, je kroz Italiju…nešto je duža, ali za mene svakako lepša…oko 1200 km (1030 km autoputa) i 180 eura troškovi puta. Stiže se za 12,5 h neprekidne vožnje…Znači, malo duže, ali bolji put…i još lepše okruženje.

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno

Ima divnih stajališta gde možete da napravite pauzi ili čak i prenoćite. Npr. San Bonifacio i Soave MONTE TONDO SEOSKO IMANJE

Opcija kroz Italiju…nekada smo svraćali u Monte Tondo, a u novije vreme svraćamo u Veronu i tu noćimo…to vam je jedno 850 km u jednom danu iz Beograda. Sutrada ustanemo, lepo naspavani i odmorni i krenemo da savladamo i preostalu kilometražu do Livinja…

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno

Ako me pitate za savet, da li može da se stigne u jednom danu… Može, naravno…prelazila sam i veću kilometražu u jednom danu….Ali ja to ne savetujem…Ipak idete na planinu zimi…i to planinu gde morate da pređete Pass dal Fuorn na 2200m…gde uvek ima snega i to dosta….a vi posle minimun 14h vožnje stižete noću.. Ja lično, na tu kartu sa decom, ne bih išla.

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno
Pass dal Fuorn

Ako ste viđali crveni delišes (Red Delicious) jabuke u prodavnicama sa etiketom Južnog Tirola (Sud Tirol)…kroz taj kraj ćete proći, a jabuke nam stižu odavde

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno

Ponekad i neke kockice mogu u glavi da vam se sklope 🙂 putuju’i kroy svet :)…Pa makar i samnom 🙂

Na šta treba obratiti pažnju?

Na tunel!

Među mojim prvim odlascima u Livinjo, tunela nije bilo..E tada su bile muke…desilo se jedne godine da je toliko napadalo snega da je kraći put do Livinja bio zatvoren, a to je značilo da moramo okolnim putem (sve jedno da li ste odabrali put kroz Italiju ili Austriju)…Kada prevedemo to u satnicu…to je 6h više po nekim uzanim serpentinama i krivudavim putevima…pa stavljaj lance, skidaj lance…Stigli smo noću… deca su bila jako mala…..Zato vam od srca savetujem…spavajte na pola puta.

E onda su Švajcarci smislili da naprave tunel i olakšaju put, ali i zarade.

Tako da sada ima jedan vrlo uzan tunel…koji radi jedno vreme u jednom pravcu, pa onda neko drugo vreme u drugom pravcu…Nije dvosmeran..

Da bi to sve bilo održivo…postoji satnica, kad i u kom pravcu radi tunel…i o tome obavezno morate da se informišete…Da ne bude ostadoste da spavate u šumi, pošto gledanje kroz prste za prolazak kroz tunel ne postoji 🙂

To je najbolje da proveravate TUNEL LIVINJO RADNO VREME, jer se često i menja.

CENA PROLASKA KROZ TUNEL..nije baš mala…u oba pravca je oko 40 eura. To vam je da uđete i onda kada idete kući da i izađete…

Gde se smestiti?

Suština Livinja je u jednoj ulici sa više naziva, malo podužoj…ali je jedna…onda je najbolje smeštaj potražiti u njenoj blizini.

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno

Što je smeštaj bliže centru, to je on i skuplji. Ali najznačajniji deo glavne tj. shopping ulice stane u 1,5 km. Tako da na u tom opsegu sav smeštaj je odličan.

Pa tako, mi smo bili skoro 6 godina u jednoh hotelu…HOTEL NEVADA…Nalazi se malo van centra, ali do centra možete stići laganim hodom od 10 minuta, besplatnim autobusom ili sopstvenim prevozom.

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno

Porodični hotel, sa prelepim i komfornim sobama. Svaki dan se čisti i menjaju se peškiri. U okviru hotela ima i restoran i kafić…tako da uživanje u svakom pogledu je zagarantovano. Preko puta veliki supermarket i vinarija 🙂 . Naravno i dečiji kutak je tu, kao i besplatni wifi.

Drugi hotel u kome sam bila i koji preporučujem je HOTEL ANGELICA i nalazi se u strogom centru Livinja. Što se tiče soba, one su malo skromnije nego HOTEL NEVADA, a ceo ugođaj se i malo skuplji za isti period godine i jednu smenu od 7 dana. To je ono što sam htela da vam naglasim, ako hoćete da ste stalno u centru zbivanja i želite da vam je sve pre nosom onda ćete to malo i više platiti.

Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno
Sobe u hotelu Angelica
Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno
Sobe hotel Angelica
Skijanje Livigno / Skiing in Italy Livigno
Kupatilo hotel Angelica

Oba ova hotela imaju opcije noćenje na bazi polupansiona, što toplo preporučujem. Mi smo ručak završavali negde na stazi ili po nekim od mnogobrojnih restorana u samom selu, ako baš taj dan nije bilo za skijanje.

Skijanje Livinjo

Svakako je nezaboravno, a i ima oko 130 kilometara staza…dosta crnih, crvenih i plavih …znači za sve po nešto 🙂

O svim detaljima skijanja ću vam ispričati u sledećem postu…

Dovoljno je da znate da vam deca posle skijanje izgledaju ovako:

Skijanje Livinjo / Skiing in Italy Livigno

 

 

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar