Prhki keksići sa punjenjem kakvim vi želite

15.dec.2020
Prhki-keksici-sa-dzemom-i-cokoladom_4L-ova

Još jedan u nizu isprobanih od strane najmlađih i potvrđenih „da sam malo poslala „.

Ovo su prhki keksići koje bih nazvala „one pot“ izazov. Ako ispratite recept u gramaži kao što vam napišem sve ćete napraviti za 20 minuta sa pečenjem.

5 minuta PREDPRIPREMA
10 minuta KUVANJE
Lako PRIPREMITI

sastojci

 • 250 gr brašna
 • 1/2 kesice suvog kvasca ili praška za pecivo
 • 110 gr šećera u prahu
 • 125 gr hladnog putera
 • prstohvat soli
 • 1 jaje
 • džem ili nutela, topljena čokolada za filovanje

Uputstvo

 1. Sjediniti brašno, kvasac (ili prašak za pecivo), puter, so, jaje i šećer.
 2. Oblikovati loptu i ostaviti u frižideru da odstoji 30 minuta. Za to vreme zagrejati rernu na 180°C.
 3. Razvući testo izmedju dva papira za pečenje i seći vašim omiljenim kalupima. Ja sam imala pištolj za keksiće i njime sam ih oblikovala. Ko ima pištolj za keksiće, potrebno je samo da ubaci testo u pištolj dobro ga sabije da bude bez vazduha i da izbacuje keksiće pritiskanjem poluge (sve objašnjeno na uputstvu za pištolj)
 4. Kada oblikujete keskiće pecite ih na 180°C 10 minuta.
 5. Nakon pečenja ih ostavite da se malo prohlade, a onda filovati kako vi želite.
 6. Ako ih budete držali neko vreme u plastičnoj kutiji omekšaće kao vanilice.
 7. Ukrasite ih prah šećerom. Uživajte u svakom zalogaju ovih keksića i naravno i u svakom srku kafe i čaja.

Prhki keksići

Važno je da puter bude hladan, a punjenje možete sami da izaberete. Ja sam filovala sa džemom od kajsije koji sam sama pravila.

Ako volite manje slatke džemiće onda ih napravite po ovoj recepturi . Otvorila sam teglu koja je stajala dve godine na polici u podrumu gde je temperatura 23 stepena u proseku. Skinula sam samo tamniji gornji sloj, ne zato što nije valjao nego jednostavno volim da je džem svetlije boje. Sve ostalo je bilo TOP.

Prhki keksići sa domaćim džemom od kajsije

Ja sam u receptu koristila malo suvog kvasca. Vi možete kao zamenu prašak za pecivo ili sodu bikarbonu ili i jedno i drugo.

Prašak za pecivo VS Soda Bikarbona

Da li ste se pitali zašto ovde ide samo prašak za pecivo, a tamo i prašak za pecivo i soda bikarbona…a opet na trećem mestu samo soda bikarbona.

Ono što je važno znati, prašak za pecivo i soda bikarbona nisu ista stvar. I u receptima su iz dva različita hemijska razloga. Iako imaju istu ulogu reaguju na dva načina.

Da bi se soda bikarbona aktivirala treba joj neka kisela sredina: citrusni sok, jogurt, mlaćenica… Prašak za pecivo se koristi kada nema te kisele komponente.

Prašak za pecivo u sebi već sadrži delom tu kiselu komponentu i u najvećem broju slučajeva dodatna mu ne treba.

Prhki snežni keksići

Neki sada recepti zahtevaju i sodu bikarbonu i prašak za pecivo iz razloga jer recept sadrži neku kiselu sredinu (što može biti i aroma nečega). U tom slučaju može da se desi da soda bikarbona nema dovoljnu jačinu da podigne testo, pa se delom ubacuje i prašak za pecivo da pomogne sodi. Sve u svemu nije pogrešno ni koristiti samo prašak za pecivo ili samo sodu bikarbonu ili opet i jedno i drugo u zavisnosti od vsamog recepta.

I šta bih vam rekla još …

Valja se napraviti keksiće da ima šta da gricnemo uz kafu ili čaj…sa decom, ako oni to prethodno ne pojedu sve kao što su moji sestrići i sa ovim uradili.

Prhki keksići za decu

 

Ćao, ja sam admin!

Ostavite komentar