Potaž od povrća sa piletinom

02.feb.2020
Potaž od povrća sa piletinom

Dragi moji, ne znam kako vi, ali mene mnogo mrzi da kuvam samo za sebe. Pa tako pribegavam nekim alternativama, onda se to nepovoljno odrazi na moju vagu što povlači i to da sam onda nesrećna..I tako u krug.

Onda rešim da se uzmem u pamet i da krenem nešto da spremam zdravo i ukusno. Ali ipak vodeći računa da ne budem ceo dan za šporetom, jer ipak ta volja treba da me drži neko vreme.

10 minuta PREDPRIPREMA
35 minuta KUVANJE
Lako PRIPREMITI
2 PORCIJE

sastojci

 • Za temeljac:
 • 1 batak sa karabatkom + 3 krilca
 • 1/2 glavice manjeg crnog luka
 • 2 šalot luka
 • 1 bouquet garni (timijan, list praziluka, krbuljica ili peršun, lorber)
 • 2 stabljike celera
 • 2 šargarepe
 • 1 paštrnak
 • 2l vode (može i više)
 • Za potaž:
 • 1 kg šargarepe
 • 1 praziluk
 • 300-400 ml temeljca
 • kockica putera
 • beli biber po ukusu
 • 1/3 kašičice kurkume
 • Prstohvat piment d'espelette (zamena je tucana paprika)
 • so po ukusu

Uputstvo

 1. Svo povrće oprati, očistiti i/ili oljuštiti i iseckati. Povrće za temeljac se seče na krupnije komade - mirepoix, a povrće za potaž kako bi se smanjilo vreme pripreme tanko i na manje komade - demi mirepoix 🙂
 2. Zagrejati ulje i prodinstati povrće za temeljac, ne više od 2 min i to bez kolorizacije. Dodati komade piletine i sve zajedno dinstati još max 2 minuta. Nakon toga naliti vodom.
 3. Kuvati temeljac maksimalno 35 minuta od trenutka ključanja uz stalno uklanjanje nečistoća u vidu pene i masnoće sa površine temeljca.
 4. Nakon 35 minuta, temeljac procediti, odmeriti 400 ml za potaž od povrća, a ostatak stavite u zamrzivač ili frižider za neku narednu upotrebu.
 5. Šargarepu i beli deo 1/2 praziluka za potaž od povrća prodinstati na puteru, dodati so, beli biber, kurkumu, piment d'espelette, a onda i postepeno temeljac. Kuvati 15 minuta sve zajedno.
 6. Nakon toga izmiksati sve štapnim mikserom, proveriti začinjenost, eventualno dodati još temeljca.
 7. Drugu polovinu praziluka iseckajte na kolutove i prodinstajte na puteru, ne više od 2 minuta.
 8. Potaž od povrća servirajte u vašem omiljenom tanjiru, odozgo pospite seckanu piletinu iz temeljca, prodinstane kolutove praziluka na puteru i ukrasite krbuljicom ili peršunom 🙂

Tako sam u jednom od tih pametnih dana napravila temeljac za nekoliko dana i ovaj potaž od povrća  gde sam ubacila samo ono što je sezonsko…praziluk, šargarepa, luk……

Temeljac

Baza svakog potaža može da bude voda, ali to tako nije u francuskoj kuhinji. Baza ili temeljac potaža je  supa od povrća ili pileća supa. Naravno ta supa od povrća treba da bude najviše od povrća od koga ne pravite potaž da bi to imalo smisla u dodavanju nekog dodatnog šmeka.

Ja sam pravila temeljac od piletine. Naravno piletina domaća iz slobodnog uzgoja je najbolja opcija. Moram vam priznati da mi nikada nije bilo lakše da pronadjem domaće, kvalitetno meso nego od kada živim u Francuskoj.

….opet da se vratimo na temeljac

Francuzi to prave vrlo jednostavno…Pileći batak sa karabatkom i nekoliko krilaca, a ako imate još dodatno oprane pileće grudne kosti to vam je samo plus.

Od povrća stavljaju dosta luka šalota, može i 1/2 glavice manjeg crnog luka, paštrnak, šargarepu, stabljike celera, bouquet garni (lorber, timijan, praziluk zeleni deo, peršun-ja sam imala krbuljicu, to vam je jako slično).

Ono što je možda interesantno, barem meni bilo jeste to da Francuzi ne stavljaju šargarepu u temeljac. Kažu to im je mnogo slatko. Pa ako je i stave, stave pola šargarepe ili ako se odvaže jednu celu, ali uklone središnji deo šargarepe.

Ja sam imala već isečenu šargarepu na kolutove u zamrzivaču pa nisam dodatno uklanjala središnji deo.

Takođe i paštrnak retko stavljaju ili su to opet male količine, ali ne da mene moj Balkan…mora malo i paštrnaka.

Prvo svo povrće na ulje (neutralno, kašika), da se prodinsta, ali bez kolorizacije. Onda dodate komade piletine (isečete piletinu satarom na komade 5-7 cm da temeljac dobije maksimalan ukus) prodinstate sve zajedno 1 min. Ovde je važno da ako stavljate pileće kosti u temeljac prethodno ih dobro operete i odstranite sve ostatke unutrašnjih organa, Ako to ne uradite temeljac će vam biti gorak.

Došlo je vreme da nalijete sve vodom tako da svo meso ogrezne u istoj. Kada kod temeljca izbije prvi ključ, stvoriće se po površini pena. Penu obavezno skidajte i bacajte, zajedno sa svom masnoćom koja se skuplja po površini tokom svih 40 minuta kuvanja temeljca.

….kuvanje temeljca…

Temeljac kuvate 30-40 min od izbijanja prvog ključa. Nakon toga procedite i odložite za sve soseve, supe, čorbice…sigurno ćete imati za više upotreba. Ja nekada temeljac zaledim u kese i koristim kada mi treba.

To zaledjivanje je mogu vam reći mnogo dobra stvar. Sada kada sam bila za Novu godinu kod kuće, mojim muškarcima sam napravila dosta temeljca-supe, zapakovala i zaledila uz pomoć ovoga. Oni to sada vade i imaju domaću supicu dok je mama daleko 🙂 .

….uvek mi tema temeljca pobegne nekako ..

Meso koje se kuvalo u temeljcu, skinite sa kosti, iseckajte nožem na sitne komadiće. To ćemo koristiti za potaž od povrća. Tako u stvari dobijete ceo obrok, meso plus povrće.

Ja temeljac začinjavam tek po upotrebi. Znači i ovoja fazi moj temeljac nema ni so ni biber.

Potaž od povrća

Moje povrće je bilo šargarepa i praziluk. Dok se temeljac kuvao, ja sam pripremila šarparepu i praziluk. To znači oprala, oljuštila, iseckala i malo prodinstala opet bez kolorizacije. Kada ubacujete praziluk u neko jelo ako nećete da vam se to jelo dobije ton zelene boje onda stavljajte samo beli deo praziluka i obratno. Ja nisam htela taj zeleni ton.

Mešala sam dve vrste šargarepa, klasičnu narandžastu i neklasičnu žutu. Dodala sam soli, belog bibera, piment d’espelette (nešto slično našoj ljutoj tucanoj paprici), malčice kurkume. Zatim sam dodala temeljca i sve zajedno kuvala dok šargarepa ne omekša. A to kuvanje nije bilo duže od 15 min, jer je šargarepa tanko isečena.

Sve sam zatim izmiksala štapnim mikserom i ujedno dodavala temeljac onoliko koliko mi je bilo potrebno da dobijem željenu gustinu za potaž.

Jedan deo praziluka (5 cm bliže repnom delu zbog boje) sam isekla na krugove i prodinstala 2 min na puteru. To sam koristila kao dekoraciju na površini samog potaža.

I kada sve ovo uradite …

Na kraju je ostalo samo da postavite sve na sto, sipate potaž od povrća u vaš omiljeni tanjir, dodate onu seckanu piletinu iz temeljca i prstenove sautee praziluka na puteru 🙂

Prijatno u uživajte!

Ako ima nekih pitanja, rado ću vam na njih odgovoriti 🙂

Ćao, ja sam admin!

Ostavite komentar