Panakota (panna cotta) u želeu od jagoda prste da poližeš

18.jun.2018
Panakota (panna cotta) u želeu od jagoda prste da poližeš

Panakota je pravi recept za one koji se retko late u kuhinji varjače. A bogami i za one koje su sladokusci, pa bi nešto na brzinu da ubace u kljun…Evo na primer kao ja 🙂

Nekada me tako uhvati manija za slatkim da prosto moram ili umreh.

10 minutes PREDPRIPREMA
10 minuta KUVANJE
Lako PRIPREMITI
6 PORCIJE

sastojci

 • 250 ml mleka
 • 250 ml slatke pavlake
 • 50 gr šećera
 • 1 mahuna vanile ili 1 kašičica arome vanile
 • 10gr + 8 gr želatina (listići)
 • 500 ml bistri soka od jagode (može i sirup samo ga malo razblažiti)
 • 250 gr očišćenih jagoda

Uputstvo

 1. Prvo napravite žele jer on treba da odstoji neko vreme u frižideru pre nego što mu dodate mlečni deo.
 2. 10 gr želatina rastopite u skladu sa uputstvom na kesici. Sveže jagode iseckajte na manje komade i ostavite po strani.
 3. U posebnu posudu sipajte bistri sok od jagode (može i sirup samo ga malo razblažiti)) i zagrevajte do prvog ključanja. Skinite sa ringle i ubacite oceđeni želatin i mešajte dok se on u potpunosti se rastopi.
 4. Modle koje koristite za panakotu provucite kroz hladnu vodu i u njih sipajte gore pripremljen žele od jagoda.
 5. Postepeno dodajte komad po komad sveže iseckanih jagoda tako da ispunite želatinastu masu.
 6. Stavite modle u frižider da se sve stegne dok vi pripremite mlečni deo.
 7. 8 gr želatina rastopite u skladu sa uputstvom na kesici.
 8. U posebnu posudu sipajte mleko, slatku pavlaku, šećer i vanilu i zagrevajte do ključanja, a zatim skinite sa ringle i ubacite oceđeni želatin.
 9. Dobro promešati da se želatin u potpunosti rastvori. Zatim dobijenu smesu sipati u kalup gde ste sipali i žele od jagoda, ali samo pod uslovom da se žele skroz stegao.
 10. Staviti sve zajedno u frižider na hlađenje. Najbolji rezultati se dobijaju ako ostane preko noći u frižideru.
 11. Da bi ste panakotu izvadili iz kalupa (sutradan) potrebno je kalup iz friždera nekoliko sekundi zaroniti sa spoljne strane u vrelu vodu. Zatim plitko opkrojiti ivice nekim tankim nožićem, preokrenuti kalup (naopako, otvorenom stranom kalupa ka tanjiriću) na tanjirić i lupiti nekoliko puta dok se panakota ne nađe na tanjiriću.
 12. Možete, a i ne morate je ukrasiti listićima mente ili kojom svežom jagodom.

Panakota (panna cotta) u želeu od jagoda prste da poližeš

I evo ovako sam došla do ovog recepta..

Žele od jagoda

Ovaj žele od jagoda sam dobila na vrlo neobičan način. Svojevremeno sam pravila džem od jagoda i imala sam neke vrlo loše jagode koje su prilikom kuvanja toliko pustile vodu da sam se uhvatila za glavu i zabezeknula. Onda sam odlučila da ih kuvam za džem koliko sam mislila da treba (bio je odličan jer smo ga odmah pojeli), a višak tečnosti tj sok od jagoda sam procedila i ostavila. I eto isplatilo se…napravismo panakotu u želeu od jagoda.

Panakota (panna cotta) u želeu od jagoda prste da poližeš

Zamena za ovu svetu vodicu vam je svakako sirup od jagoda.

Prethodno stavite 10 gr želatina u hladnu vodu i ostavite da odstoji jedno 10 tak minuta.

Dok želatin stoji..vi zagrejete sirup od jagoda (ili svetu vodicu od loših jagoda kao ja) do tačke ključanja i sklonite sa ringle. U sirup od jagoda (on vam je dovoljno sladak, pa vam ne treba ekstra čećera) umešajte želatin i vrtite špatulom dok se on skroz ne rastopi…Onda ostavite sa strane na koji minut.

Sveže jagode

Zbog dekoracije želea uzela sam sveže jagode i iseckala na komadiće. Njih ću kasnije ubaciti u žele…da onako izgleda kao iz časopisa 🙂 .

Panakota (panna cotta) u želeu od jagoda prste da poližeš

Pre nego što sam nastavila sa pravljenjem ostatka panakote pripremila sam modle. Ako nemate modle rešajte u neke manje čaše ili teglice. Čak iz njih ne morate da se mučite da vadite napolje sve, nego momentalno zabacite udicu tj kašičicu u uživate 🙂

Modle sam provukla kroz mlaz hladne vode i napunila ih do 1cm – 1,5 cm dubine (kako mi se omaklo) spremljenim želeom od jagoda. U taj žele sam vrlo strpljivo ubacivala komadiće jagoda, a onda sve zajedno stavila u fržider na barem 1h hlađenja.

Panakota (panna cotta) u želeu od jagoda prste da poližeš

Pre nego što sam ih dalje punila proverila sam da li je sve stegnuta da mi se smeše ne pomešaju i nastane panakota bućkuriš….mada moj stomak bi i to prevario 🙂 .

Panakota

Imala sam mleka i slatke pavlake, šipku vanile skoro uvek nema da nema, ali ako se baš zadesi da nema aroma vanile je lako dostupna. Šećer ko šećer svaka kuća ima.

E sada…ako volite da panakota bude punijeg ukusa tj realnije rečeno masnija onda mleko zamenite slatkom pavlakom.

Panakota (panna cotta) u želeu od jagoda prste da poližeš

Ali pre svega ovog gore, sam stavila 8 gr želatina u hladnu vodu i ostavila da odstoji dok ne napravim glavni deo.

E, a sada sam sjedinila mleko, šećer, slatku pavlaku i vanilu u jednu šerpicu i stavila na ringlu. Pustila sam da izbije prvi ključ, ali ništa više od toga.

U tu toplu smesu mleka i slatke pavlake dodala sam proceđeni želatin i mešala dok se kroz nije rastopio.

Ostavila sam ga malo sa strane dok mi se žele od jagoda nije u potpunosti stegao. Ali nisam dozvolila da se u potpunosti stegne i mlečni deo pre sipanja.

Panakota (panna cotta) u želeu od jagoda prste da poližeš

U istu posudu gde je bio i žele od jagoda sipala sam i ovaj mlečni deo i vratila na hlađenje.

Hladilo se onoliko koliko sam mogla da čekam 🙂

Desilo se da sam i pre vremena čopnula malo…ali onda sam morala direktno kašičicu da nabodem u modlu. Tek posle nekoliko sati (najbolje da prenoći) sve je bilo idealno..

Panakotu sam iz modli vadila tako što sam na 2-3 sekunde modlu držala u najvrelijoj vodi i onda je pomoću nožića za mazanje namaza malo opkrojila…lupila dva tri puta i ona je u punom sjaju izletela na tanjirić 🙂

I voila : )

Panakota (panna cotta) u želeu od jagoda prste da poližeš

Panakota recept sa jagodama/ Pannacotta Recipe with strawberries Panakota recept sa jagodama/ Pannacotta Recipe with strawberries

 

Ćao, ja sam admin!

Ostavite komentar