Domaći mančmelou (Marshmallow)

10.jun.2016
DSC-0116-blog-2-e1464811532153

Mančmelou je kombinacija šećera, vode i želatina, sunđeraste teksture. Ulazi u sastav mnogih kolača, a najčešće onih sa čokoladom. Može da se pravi sa ili bez jaja, sa ili bez kukuruznog skroba tj. gustina. Kao gotov proizvod može da se nađe u supermarketima u inostranstvu, ali nažalost kod nas još uvek ne. Međutim, sreća u nesreći je što se domaća varijanta pravi za 10 min.

Kukuruzni skrob (gustin) se koristi da bi se sprečila kristalizacija šećera što se drugačije postiže konstantnim mešanjem vode i šećera. Ako niste sigurni da će vam mešanje ići od ruke onda u svoju smesu vode i šećera dodajte dve kašičice gustina.

10 min PREDPRIPREMA
Lako PRIPREMITI
tabla 28x19x1 cm PORCIJE

sastojci

 • 1/4 šolje šećera u prahu
 • 1/4 šolje gustina + 2 kašičice
 • 1/2 šolje vode
 • 1 šolja kristal šećera
 • 10 gr želatina u prahu
 • 2 belanca
 • 1 kašičica putera
 • 1 kašika arome vanile
 • 1/8 kašičice tartar milerama ili 4 kapi limunovog soka

Uputstvo

 1. Belanca treba da budu na sobnoj temperaturi. Smesu vode i šećera i belance i limuna treba spremati odvojeno.
 2. Sjediniti 1/4 šolje vode, kristal šećer i 2 kašičice skroba i zagrevati uz mešanje dok ne provri na srednjoj temperaturi.
 3. Kada se šećer rastvori dovoljno je kuvati još 5 min.
 4. Dok se sirup zagreva sjediniti 1/2 šolje vode i želatin i mutiti mikserom dok se želatin u potpunosti ne rastvori i dok smesa ne bude gusta i sjajna i trostruka u obimu. Mutiti oko 2 min.
 5. U posebnu posudu umutiti belanca sa 4 kapi limunovog soka u čvrst sneg.
 6. Dodati smesi sa belancima umućeni želatin i aromu vanile i polako sipati prohlađeni sirup od šećera uz konstantno mešanje mikserom.
 7. Voditi računa da sirup ne bude prevruć pa da se belanca skuvaju priliko sjedinjavanja sa sirupom. Mutiti sve zajedno jedno 3 min.
 8. Posuda u kojoj će se držati mančmelou treba da bude pripremljena ranije tj. treba je premazati puterom i poprašiti jednakom mešavinom šećera u prahu i gustina.
 9. Dobijenu smesu sipati u pripremljen pleh i ostaviti preko noći da se smesa stegne.
 10. Sutradan izvaditi smesu iz pleha i dalje koristiti u skladu sa receptom za kolač.

Ako ste ikada tražili originalni recept za mančmelou (marshmallow) na internetu verovatno ste primetili da jedan od sastojaka jeste neka „tartar pavlaka ili mileram“ ili originalno na engleskom „cream of tartar“. Tartar mileram je u suštini vinska kiselina. To je nus produkt proizvodnje vina tj. ostatak po buradima. Cilj korišćenja tartar milerama je da poveća čvrstoću belancima i smanji mogućnost da ona nakon mućenja kolapsiraju. U opšte ne treba da se uzrujavate zato što kod nas nema da se kupi tartar mileram, jer zamena za njega je sok od limuna ili obično sirće. Ako recept traži 1/8 kašičice tartar milerama, to znači da vi treba da dodate jedno 4 kapi limunovog soka ili za svako belance dodati od prilike 1/3 kašičice soka od limuna.

Ja sam svoj mančmelou pravila sa belancima, ali možete i bez njih.

Ćao, ja sam admin!

Ostavite komentar