Vikend u Francuskoj, Annecy biser francuskih Alpa

24.feb.2017
annecy-1390052_1280

Mnogi od nas romantični vikend ne vezuju za decu i svu jurnjavu oko njih bez obzira na dečije godine. Kada bi me pitali svojevremeno da li je moguće organizovati romantični izlet ili još teže vikend sa decom, kao iz topa bi ima rekla „Ma, šta ti pada na pamet!“.

Međutim, sada sam se već više puta uverila u nešto sasvim suprotno.

Može i izlet i vikend da bude romantičan i sa decom.

Prvo treba da odaberete lokaciju koja zadovoljava sve potrebe i vaše i dečije.

Jedno od rešenja je da otputujute u Francusku i zajedno posetite neprevaziđeni biser francuskih Alpa.

Biser francuskih Alpa, Annecy

Annecy, jedan od najšarmantnijih gradova Francuske. Nalazi se u oblasti Savoi, samo 40 km od Ženeve, na jugoistoku Francuske. Grad je isprepleten kanalima, pa tako mnogo podseća na Veneciju.

Centralno mesto zauzima drugo po veličini jezero u celoj Francuskoj koje je dobilo ime po samom gradu u kome se nalazi.

Ako niste znali…

Annecy je…

Bio domaćin Tour de France-a.

Nominovan je kao 4 francuski grad za domaćina zimskih olimpijskih igara za 2018, posle Chamonix, Grenoble i susednog Albertville.

Kuća Salomon grupacije se nalazi u Annecy-u (proizvodnja i prodaja jedne od najprestižnije sportske opreme).

I kultura je na visokom nivou…domaćin je animiranog internacionalnog filmskog festivala koji je svakako vredan pažnje.

Kako stići do Annecy-a?

Zavisi gde ste stacionirani…

Ako krećete direktno iz Srbije tj Beograda i to kolima, pripremite se na malo duži put. Možda ipak da se odlučite i za jedno dodatno noćenje na pola puta.

Ovakvu vrstu putovanja obično kombinujem sa još nekim obilaskom ili temom. U tri puta koliko sam bila u Annecy-u kombinovala sam dva načina. Zimska varijanta uz skijanje u Francuskoj npr. Megeve ili Chamonix, a drugi put ideja mi je bila da obiđem još Ženevu, Gruyeres, Ferney Voltaire, južnu Burgundiju i bila sam stacionirana u Ženevi.

Ako ste ipak na manje od 1300 km od Annecy-a treba proveriti da li  postoji neka opcija putovanja iz vašeg mesta u saradnji sa turističkom kancelarijom i organizovanim prevozom.

Pokušajte da primenite googlovanjem ovu varijantu iz Ženeve na slučaj grada u kome se vi nalazite, ako bi želeli da izbegnete sopstvenu vožnju.

Na primer..

Ako ste stacioniran u Ženevi do Annecy-a može da se stigne na dva načina.

 1. Organizovano iz Ženeve sa turističkim vodičem. Tada se samo prepustite čarima alpske Venecije kako još zovu Annecy i ne morate ni o čemu da razmišljate. Ponude se mogu pronaći i na TripAdvisoru  kao i  mogućnost da rezervišete svoje mesto.
  Cene se kreću od 6700 RSD do 11 500 RSD i polazak sa ženevske autobuske stanice. 
 2. U sopstvenoj režiji, kao što sam ja i ovoga i svakog prethodnog puta išla – rent a car ili sopstveno vozilo iz Ženeve ili Chamonix-a ili Megeva.

Kako sam u Annecy-u bila više puta, odnosno, dva puta sa suprugom i vrlo sitnom decom i jednom solo, sve što vam budem napisala biće iz prve ruke.

Za ovaj put vam je više nego dovoljan vikend, tako da celu organizaciju romatičnog vikenda ili samo jednodnevnog izleta od puta do smeštaja možete da organizujete u kombinaciji sa ovim .

Sam svoj šofer

Dva puta sam bila u martu mesecu i jednom u junu.

Kada sam bila poslednji put, bila sam sam svoj šofer i mogla sam da biram put kojim sam htela da stignem i da se vratim iz Annecy-a.

Na početku nekog putovanja, sam puna entuzijazma i pozitivnog raspoloženja, dok kada se putovanju bliži kraj taj entuzijazam polako slabi i nestaje.  Tako mi i koferi izgledaju…u polaski sve spakovano pod konac, a u povratku pola stvari vraćam po kesama.

I tako sam ja puna entuzijazma odlazak organizovala romantičnim puteljcima kroz švajcarska i francuska seoca. Povratak je bio autoput- fast and easy way.

Kako da organizujete romanticni izlet sa decom?

Vikend u Francuskoj Annecy.

Romantika počinje sa prvim stop overom….

Pont (most) de Caille

Prvi stop over na putu od Ženeve ka Annecy-u napravili smo pored mosta Charles-a Albert-a (kralj Sardinije) koji je poznatiji kao most Caille.

Vikend u Francuskoj Annecy

Nalazi se na 30 km od Ženeve, ili na oko 15 km do Annecy-a.

Weekend in France Annecy

 

Sagrađen je 1839 godine, visok je 147 m i dugačak 192 m, preko reke Usses.

Vikend u Francuskoj Annecy

Deca će rado voleti da protrče ovim mostom i gackaju po prolećnim baricama.

Vikend u Francuskoj Annecy

Pauza oko mosta je trajala oko petnaestak minuta tek toliko da i ja protrčim, udahnem svežinu i napravim nekoliko fotografija za uspomenu. Ako je dobra vidljivost u daljini se mogu videti obrisi Mont Blanc-a.

Vikend u Francuskoj Annecy Vikend u Francuskoj Annecy

Ovde sam jasno osetila draž putovanja sa porodicom i zamislila se šta ona meni sve znači. Tako jednostavna reč, a toliko puno značenja.

Ono što sam zaključila da je zajedničko za svaku porodicu jeste da su bića koje nazivamo svojom porodicom na neki poseban način nama veoma važna. Bez razlike da li neke prijatelje smatrate svojom porodicom ili čak kućne ljubimce svi oni će vam u nekom trenutku pružiti podršku da napredujete dalje.

Nakon mosta imala sam još oko 15 km do Annecy-a. Po ulasku u grad krećem da se borim sa parkingom.

Srećom parkinga ima svuda, što otkriveni to i nadkrivenih. Samo se opustite i pustite da vas put sam vodi. Annecy nije veliki grad tako da nema šanse da se izgubite.

Nađoh jedan dobar na samom ulazu u centar grada.

Vikend u Francuskoj Annecy

Kada se srećno uparkirate, onda razvučete kolica ako vodite i malu decu i krećete u akciju. Tako smo svojevremeno i mi.

Savet je da ih malo umorite, kako biste dobili neko vreme samo za vas dvoje.

European Garden

Odmah iza parkinga se nalazi i park Evropska Bašta (European Garden).

Prelepi park sa obiljem zelenila. Tu možete (kao mnogi) organizovati piknik, baciti neko ćebe i valjati se po travi sa celom svojom porodicom. Ovo ćete sigurno svi pamtiti do kraja života. To je jedno iskustvo koje se ne zaboravlja. Moja deca i dan danas pričaju o tome.

Ovo su slike iz marta meseca (2003) kada se uveliko sa ćebencetom sedelo po travi, leti je park pun. Kad osetim ove lepote razumem Francuze zašto se bore za 35 sati radnu nedelju.

Vikend u Francuskoj Annecy

Ako me pitate da li bih opet išla u Annecy, moj odgovor je DA.

Vikend u Francuskoj Annecy

Kada završite sa valjanjem tu je odmah dečiji parkić … vi na klupicu, a oni u parkić…Francuzi su na sve mislili…Tu možete da ih izmorite još jedan sat, sigurno, tek toliko da obiđu svaku spravu barem po jednom.

Vikend u Francuskoj Annecy

Kažu… zagrljaji, poljupci i podrška, jednom rečju ljubav, mogu biti rešenja za dobro raspoloženje, sreću, pouzdanje i zdravlje jednog deteta.

Vikend u Francuskoj Annecy

Zato se trudite da vreme provedeno sa decom bude što kvalitetnije moguće.

Vikend u Francuskoj Annecy

Vikend u Francuskoj Annecy

Jezero Annecy

Onda ih odvedite da zajedno hranite labudove. Kažu da takvi momenti stvaraju trajne veze.

Vikend u Francuskoj Annecy

A onda jedna zajednička i nezaboravna romantična šetnja puna čistog vazduha i živopisnih boja koje će vas sigurno inspirisati na ljubav.

Vikend u Francuskoj Annecy

Pa oko jezera ili barem delom…. pa i sednete na klupicu sa pogledom na jezero ili park.

Vikend u Francuskoj Annecy

U letnjem periodu iznajmite pedalinu i odpedlajte se do nekih plaža po čemu su takođe jezero i grad poznati.

Vikend u Francuskoj Annecy

Ako ste iskusniji možete iznajmiti i čamac kao brža i adrenalinska varijanta romantičnog izleta, svakako ćete dobiti pojaseve za decu, pa upadanje u vodi ne treba da vas plaši.

Vikend u Francuskoj Annecy

Pont des Amours

Na francuskom to romantičnije zvuči…

Uhvatite svoje najmilije i pravo na Most Ljubavi. Tamo se zadržite koji trenutak i strastveno izljubite jedni druge, a najviše svoju drugu polovinu bez koje ne biste ni imali te male čiča Gliše koje vas ponekad dodvode do ludila.

Weekend in France, Annecy

Weekend in France, Annecy

Legenda kaže, ako se dva lubavnika poljube na tom mostu njihova ljubav će biti večna(U mom slučaju dokazano je prvih 16 godina). Čak i ako nemate koga u tom trenutku da poljubite, ali želite da osetite takvu vrstu predanosti tom mestu sa pogledom na jezero i planine, vredi posetiti.

Vikend u Francuskoj Annecy

Druga Venecija

Prošetajte i kanalima starog grada Annecy-a zajedno sa decom…i njima će se jako svideti trčkaranje i traženje ribica, a na vas će svakako ostaviti snažne emocije …koje će uticati na vaše još dublje povezivanje kao porodica ili ljubavni par.

Ako ste pak sami sigurna sam da će vas ova šetnja kanalima inspirisati za neke ljubavne ili životne odluke koje do tada niste smeli da donesete. U Annecy-u sve odiše romantikom.

Vikend u Francuskoj Annecy  Vikend u Francuskoj AnnecyVikend u Francuskoj Annecy

Prođite uzanim francuskim ulicama punih kolorita i dobro očuvanih starina uz divljenje arhitekturi Annecy-a.

Vikend u Francuskoj Annecy

Vikend u Francuskoj Annecy

Nemojte da zaboravite da je obradujete jednim buketom cveća. Ima ga svuda, pa vam za njega neće biti potreban podsetnik.

A čiča Glišama možda i jedan stop za kroasan.

Vikend u Francuskoj Annecy

Vikend u Francuskoj Annecy

Ako vam je vreme za kroasan prošlo, onda je svakako došlo vreme za neki kraći predah uz lagani ručak.

Gde predahnuti i šta jesti?

Annecy je pun restorančića, barova i hotela gde možete napraviti pauzu. Neki od njih imaju svoje tematske dane npr. „špansko veče“, „englesko veče“ , drugi služe tradicionalnu francusku hranu iz Savoi oblasti, treći vam opet nude zalogaje s’nogu u prelepim živopisnim baštama tokom toplijih meseci.

Deca su već sada dovoljno izmorena (manji vazdušni pritisak na 400m nadmorke, alpski vazduh) da će neko vreme biti mirna u restoranu, a vi to vreme možete iskoristiti za vas dvoje.

Iako su u Annecy-u restorani uz same kanale, gde svakako možete da provedete jedno romantično popodne uz čašu francuskog vina, verujem da će vam se to učiniti neizvodljivo u kombinaciji sa decom.

Vikend u Francuskoj Annecy

Međutim i za romantičan izlet i ručak sa decom postoji opcija.

Zdrava hrana i čaša dobrog francuskog vina…u starom gradu…bez bojazni da će vam deca upasti u vodu dok vas dvoje očijukate 🙂 .

Palačinka od heljdinog brašna u kombinaciji sa pršutom, francuskim kozijim sirom i sosom od provansalskih začina.

Vikend u Francuskoj Annecy

Vino je svakako tu..

Vikend u Francuskoj Annecy

Opcija 2 – spanać, jaje i palačinka od heljde

Vikend u Francuskoj Annecy

Deci će se sigurno svideti i sama pomisao da za ručak jedu palačinke 🙂 .

Nakon laganog obroka pojedite zajedno i sladoled. Čokolada je odlična. Pustite ih da se dobro umažu…to ćete pamtiti do kraja života.

Vikend u Francuskoj Annecy

A shopping za uspomenu…

A onda nastavite dalje u šetnju, a možda i shopping za uspomenu…veliki broj prodavničica sa tradicionalnim francuskim proizvodima…od igle do lokomotive.

Vikend u Francuskoj Annecy

Ako ste ljubitelj pijaca, ali bogatih i raskošnih….Annecy je poznat po tome…samo treba isplanirati unapred…Tokom nedelje možete naleteti na raličite tržnice u samom gradu, ali nedeljom je u Annecy-u najbolji pijačni dan u Francuskoj sa svojim šarenim štandovima duž ulica samog grada i kanala.

Vikend u Francuskoj Annecy

Čak i bolje od ovoga.

Vikend u Francuskoj Annecy

A možda ipak videti i nešto od ovoga….

Palais (palata) de l’Isle

Must See je i Palais de l’Isle koga ne možete da promašite. Vidi se na ulazu u stari grad. Kao iz bajke građevina iz XII veka. Nekadašnji zatvor, kovnica, sudnica i lordovska palata, a sada samo muzej.

Weekend in France, Annecy

Kada sam bila poslednji put bio je u restauraciji što se vidi po skelama.

Crkve

Jeste li razmišljali o tome kako bi vam bilo venčanje u nekim od ovih crkava? Često kada se nađem u njihovoj blizini…. me asociraju na večnost…pa i na večnu ljubav.

Notre Dame i Crkva Sv. Maurice.

Weekend in France, Annecy

Vikend u Francuskoj Annecy

Basilica of the Visitation prelepa crkva na brdu i ivici šume odakle možete da uživate u prelepom pogledu na grad, dok vam deca slobodno trčkaju okolo.

A onda i ostale..

Vikend u Francuskoj Annecy Weekend in France, Annecy

Zamci

Chateau d’Annecy

Vikend u Francuskoj Annecy

A onda je verovatno već vreme i za smiraj dana…

annecy-813595_1280

Ovo će svakako biti i više nego dovoljno za jedan vaš romantični izlet ili vikend sa decom. Annecy svakako ima načina da u vama ukleše neka nezaboravna sećanja koja će vas uvek vraćati u ovaj grad.

Često ćete zajedno evocirati uspomene na ovaj vikend…mi to često radimo….“sećaš se onoga kada smo se sa decom valjali po travi“….“kada smo hranili labudove, pa nisu hteli da idu dalje“….ili…“ovde smo se svi umazali pošteno od sladoleda“ .

Ako se ipak odlučite za potpunu romantiku i to bez dece ili ih još nemate onda je ovo važno za vas:

Kada je najbolje posetiti Annecy?

Proleće (mart i april) – tada Annecy postaje prelepo oslikano platno usled bujne vegetacije i procvetalog raznolikog cveća. Budite učesnik karnevala, jer duh Venecijanskog karnevala dolazi i u Annecy.

Leto (od maja do septembra) – vrh sezone za Annecy. Temperature su oko 30°C i dan je dosta duži. Tada sportovi na vodi dožive svoj puni sjaj – skijanje, ronjenje, vožnje čamcima, kupanje…A onda i festival animiranog filma svetskih razmera.

Jesen (oktobar i novembar) – veliki broj tezgi sa lokalnim proizvodima i radionicama.

Zima (od decembra do februara) – skijanje i vožnja borda na obroncima okolnih planina. Temperature su tada ekstremno niske, ali to hedonistima zimskih sportova u opšte nije problem.

Na kraju proleće i jesen su najbolji meseci za posetu Annecy-u. Tada su i cene hotelskog smeštaja najniže. Ako vam ne smeta gužva onda treba uzeti u razmatranje i letnju opciju.

Top 5 hotela u Annecy-u

 1. Atipik Hotel Alexandra – centralno mesto starog grada tik uz zanosne kanale.
 2. Hôtel des Alpes-pet minuta od predivnog jezera Annecy, idealno mesto za one koji žele da podjednako osete prirodu i duh ovog francuskog grada.
 3. Hôtel Les Terrasses – atraktivni hotel sa još atraktvnijim vrtom. Odlično mesto za one koji žele da se u potpunosti relaksiraju posle obilaska i upoznavanja sa gradom. Sve glavne atrakcije grada su u neposrednoj blizini.
 4. Hôtel du Château -jedan od najbolje izglasanih porodičnih hotela u neposrednoj blizini zamka iz 1959 godine.
 5. Hotel de Paris – desetak minuta od centra grada.

Top 5+ branč lokacija

 1. Le Poulailler idilično mesto u bujnom vrtu. 
 2. Sur les Pas de la Petite Botte
 3. Le Ramoneur Savoyard – nešto malo ozbiljnije uz ukuse Savoyard lokalnih proizvoda, kobasice, sireva i vina. Neizbežne palačinke i sendviči sa šunkom i sirom.
 4. Mary’s Corner– razne kombinacije hot dog-a , nachosa…pa i za poneti
 5. Café Largo
 6. La Buvette du Marché – klasičan francuski doručak 

Top 5 barova

 1. Savoie Bar -tradicionalni bistro i staromodni kokteli.
 2. Folie Royale– idealno mesto za čajopije sa malo dubljim džepom 🙂 .
 3. Vinistrot-vinopije.
 4. Captain Pub -ovde idu pivopije.
 5. Jaipur Cafe – idealno mesto za zabavu…organizuju se različiti tematski dani kao na primer „Englesko veče“, “ Španski veče“…

Top 3 restorana

 1. La Ciboulette – ako nikada niste bili u nagradjivanim restoranima sa  Michelinovim zvezdicama, vreme je …ovo je jedan od tih restorana.
 2. Le Belvédère – sa pogledom na jezero.
 3. Le Bilboquet – tradicionalni francuski meni

I na kraju…i ako nikada ne posetite ovaj francuski gradić, nadam se da ovaj post može da vas inspiriše kako da provedete kvalitetno vreme sa vašom porodicom na nekoj drugoj atraktivnoj lokaciji.

Mislim na vas uvek…vaša Suzana

by Savoury Trips

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar