A sada spektakl….njam, njam….njam

14.jan.2017
Rebarca-Panorama-7

Koji su to ukusi?

Karakteristična za Val Gardenu je jedinstvena kombinacija Ladin, italijanskih i austrijskih ukusa baziraih na domaćoj (farmerskoj) kuhinji predaka. Nedostatak sastojaka i siromašni farmerski život inspirisao je domaćice da kreiraju ukusna jela.

Najbolji zimski recepti

Must Eat

Pet jela koje morate da probate („must eat“) u južnom Tirolu tj Val Gardeni i Dolomitima:

  1. Knedle – knedle u supi, knedle kao predjelo sa nekim od jednostavnih sosova (puter i sos od sira), čiji najčešći sastojak je špek (speck)
  2. Meso divljači, Planinski gulaš od divljači (jelen) – ako zaista želite da osetite ukus sredine onda je neizostavni deo meso jelena, srndaća, divokoze
  3. Pasta – tirolske raviole npr. punjene spanaćem, u sosu od špargle i špeka
  4. Palenta – kao neizostavni predstavnik italijanske kuhinje, od kukuruznog brašna, koja se servira na više različitih načina u zavisnosti od sezone. Sa roštilja je letnja varijanta, a zimska uz gulaš, kobasice, sos od paradajza i šumskih pečuraka, Planinski gulaš od divljači (jelen).
  5. Štrudla od jabuke ili Apfelstrudel niko ne sprema bolje od Italijana, pa ako se tome doda i sladoled od vanile….mmmm, njam, njam.

Od ostalih jela koji možda nisu u top 5, ali ih ne treba preskočiti su i svinjska rebarca, ječmena supa (Orzo, barely soup), razni sirevi i kobasice, kojih ima na desetine različitih vrsta, teletina Milanese, rižoto kao i očaravajući Kaiserschmarrn-carska-palačinka  neizbežni uticaj Austrije.

A onda da zasladimo

Slatkiši su neizostavni deo svake kuhinje. Italijani su po meni tu vodeći. Tradicionalni slatkiši Dolomita vezani su najčešće za jabuke, mada se dosta eksperimentiše i sa ostalim stvarima. Osim štrudle od jabuka, tu su i pohovani prstenovi od jabuka, vanila krofne, a pored tradicionalnog tiramisua ima dosta i novih ukusa koje ćemo sve isprobati.

Ono što Italijane približava našoj kuhinji i običajima je kiseli kupus i turšija koja se obilato konzumira u planinskim kolibama. Ne manjka ni konzumiranje ribe, česti su bakalar i pastrmka, a ima i lososa i hobotnice (grilovana ili salata).

Nema velike mudrosti u pripremi jela što ćete videti u okviru recepata. Ukusi odgovaraju i našim balkanskim, ali opet su neke novine koje mogu da nas osveže.

losos polaroid.jpg

najbolji zimski recepti

najbolji zimski recepti

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar