Najdetaljniji vodič za letovanje, Kefalonija I deo

23.mar.2017
Kefalonija-LASI-plaza_6

Letovanje Kefalonija

Dolaskom proleća sve je bliži i trenutak kada ćemo se upustiti u pretragu za odgovarajućim letovanjem. Do sada sam pretražila milione site-ova kako bih dobro isplanirala porodični letnji odmor i znam koliko to nekada ume da bude naporno.

Svetionik Sv.Teodor
Svetionik Sv.Teodor

Kako bih vam skratila sve te muke kroz koje sam ja prošla, nastao je jedan od ovakvih postova kao vodič za letovanje na Kefaloniji, od načina kako do tamo stići, gde se smestiti, šta videti, a zatim u nekim od narednih postova i gde i šta jesti, pa i koje su najbolje plaže.

Zašto Kefalonija?

Zato što je turizam star samo dvadesetak godina. Priroda je netaknuta, većina plaža je u izvornom obliku, dovoljno je veliko ostrvo da vam ne bude dosadno ni jedan dan, odlična je destinacija i za medeni mesec, solo letovanje, kao i porodični odmor sa malom i sa velikom decom.

Fiskardo luka slika je skinuta sa interneta
Fiskardo luka slika je skinuta sa interneta

Zato što je jednostavno stići do Kefalonije.

Ako ste ljubitelj nautike, jedrenja i čamdžiranja po prelepim nestvarno plavim uvalama i za to je kao stvorena.

I zato što Kefalonija zadovoljava sve ukuse i svačiji džep.

Kefalonija, Argostoli

Kefalonija

Pre nego što napišem koju rečenicu o samom ostrvu za one koji možda nedovoljno poznaju Jonsko more, pretpostavljam da znate da je čuveni film „Mandolina kapetana Korelia“ (Captain Corelli’s Mandolin) sniman baš tamo. Ako niste pogledali film, obavezno to uradite pre nego što posetite Kefaloniju. Glavne uloge u tom filmu su imali Nickolas Cage-a i Penelope Cruz.

Crkva u Samiu
Crkva u Samiu

E sada…Kefalonija je najveće ostrvo u Jonskom moru. Nalazi se između Lefkade, Zakintosa i Ithake.

Po grčkoj mitologiji Kefalonija je dobila naziv „Kefalinia“ po grčkom bogu Kefalu (Kephalos). Po nekim drugim predanjima da je kao najveće ostrvo u Jonskom moru dobilo naziv Kephale, kao „glava“ grupe ostrva.

Kada je najbolje vreme za letovanje na Kefaloniji?

Po meni, uvek je najbolje vreme negde ići 🙂 .

Bila sam i u julu, avgustu i u septembru na Kefaloniji. Svi ti periodi godine imaju i svoje prednosti i svoje mane.

U julu je dosta toplo i značajno življe što na plaži to i na ulicama. U septembru, vreme ume da bude promenljivo. Na osnovu mog iskustva, 30% vremena mog boravka tamo u septembru nije bilo odgovarajuće vreme za kupanje.

Poluostrvo Paliki, plaza Xi
Poluostrvo Paliki, plaza Xi

Ali…..

Kefalonija je toliko velika i toliko toga ima da se vidi i prođe da to vreme neće biti i ujedno i izgubljeno.

U skladu sa vremenom ovo su i moje preporuke:

 1. Ako ne volite gužvu i „jako“ sunce onda za vas nisu juli i avgust.
 2. Porodice sa malom decom, bolje septembar …deca će biti manje nervozna usled nižih letnjih temperatura, imaćete više mesta na plaži.
 3. Za nas kojima ne smeta sunce, koji ne volimo da nam kiša pada dok smo na moru, koji volimo da osetimo letnju vrevu jer se još uvek osećamo dovoljno mladi, koji želimo dinamično okruženje pravo vreme je od 20 jula do 20 avgusta.
 4. Za seniore je najbolje kraj septembra i oktobar, kažu, tada se manje kupa, ali više uživa i nigde se ne žuri.

Kako najbolje stići do Kefalonije?

 1. Avionom
  Neki gradovi imaju i direktne letove, ali za one koji nemaju postoje regularni letovi iz Atine za Kefaloniju.
  Sve informacije se mogu dobiti preko Olympic Airways-a.
 2. Trajektom
  Postoji nekoliko trajektnih servisa koji vas mogu prebaciti sa drugih obližnjih ostrva (Zakintos, Krf, Lefkada) i kopna na Kefaloniju. Neki od njih imaju linije iz Patre i Kyllinia na Peloponezu do Sami-a, Argostolia, Porosa i Lixouri-a na Kefaloniji. Obavezno pogledajte Kefalonia Lines  za više detalja. I još jedan koristan link za veze sa ostatkom Evrope.
 3. Kolima
  Kolima je uvek najbolja avantura. Napraviš pauzu gde god poželiš. Ja lično volim da se odmorim u nekoj od tradicionalnih grčkih kafanica na putu. Uhh, to mi pravi gušt 🙂 .Takođe oni koji kombinuju avion i automobil imaju na raspolaganju rent a car. Pa na priemr, avionom do Atine, a od Atine do Kefalonije kolima, koja će vam svakako trebati i na Kefaloniji.Ako putujete iz Beograda do Argostolia, to vam je oko 1 000 km, a od toga je oko 800 km autoputa. U prevodu izdržali smo mi i gore muke od jedne vožnje do Kefalonije.

  Asos
  Asos

 4. Bus
  To je opcija samo za kombinaciju sa trajektom do Kefalonije. Ako imate u planu da u toku jednog letovanja menjate lokaciju na grčkom moru, onda obavezno pogledajte KTEL bus servis. Bus je i najčešće i najjeftinija verzija preko turističkih agencija, ali najduže i traje.
 5. Voz
  Da li ste ikada razmišljali da idete u Grčku vozom? To može da bude vrlo interesantno, a možda usput steknete i neke nove prijatelje.
  Ovo je opcija takođe u kombinaciji sa trajektom. Grčka internacionalna železnička kompanija OSE i Interrail  kao dve najsigurnije opcije.
 6. Kompletnog turističkog aranžmana
  Preko turističke agencije, tada ni o čemu ni razmišljate 🙂 .

Gde je najbolje odsesti na tako velikom ostrvu?

Ostrvo ima 250 km dugačku obalu, pa treba i vremena stići sa jedne na drugu stranu. Kako smo na odmoru i ne želimo da ceo dan provedemo u kolima, jako je važno da izaberemo i najoptimalniju lokaciju za smeštaj.

Moja preporukasu gradići Lassi ili Skala.

Skala - Poros
Skala – Poros

Obe lokacije su na samoj obali i imaju svoje duge peščane plaže, pa i po koju romantičnu uvalicu. Sve deluje da je na dohvat ruke, a opet je veliko i široko. Uveče ima gde da se i prošeta i sedne u neki od grčkih restorana, pa provede i po neko nezaboravno grčko veče.

Dobro su povezani i sa ostakom ostrva, pa iz bilo kog od ta dva grada lako stižete i do Fiskarda, Sami-a i Lixouria pa i kontinentalnog dela ostrva.

Ag.Efimia
Ag.Efimia

Kvalitet smeštaja je dobar i za svačiji đžep može da se nađe nešto.

Ako ne idete preko agencije onda potražite smešta u skladu sa vašim mogućnostima na sledećim linkovima:

Booking Lassi
Airbnb Lassi
Trivago Lassi
Homeaway Lassi

Booking Skala
Airbnb Skala
Trivago Skala
Homeaway
Skala

Šta poneti na Kefaloniju?

Outfit

Na odmoru ste, pa takva garderoba i obuća vam treba. Za Kefaloniju vam je najbolja casual opcija. Štikle i dugačke večernje haljine, a odela za muškarce će vam samo nepotrebno zauzimati mesta u prtljagu.

Ako ste u špicu sezone…

Jedne „japanke“ ili nešto slično za svakodnevni odlazak na plažu. Nezaboravite šešir ili kačket, može i sombrero ako želite da bude zapaženi i naravno neizostavne naočare za sunce 🙂 i to više komada da se slaže uz kupaći 🙂 .

Po neki šorc i više majčica.

Ag.Efimia
Ag.Efimia

Peškir i kupaći kostim se podrazmevaju, ali ako ih zaboravite lako se nabavljaju i u najbližem supermarketu.

Ako ste se odlučili za posete pećinama i manastirima, računajte da morate imati nešto što kompletno pokriva i ruke i noge, jer vas drugačije neće primiti. Muškarci neka šorceve zamene jednim tankim pantalonama, a ženama je tu lakše. Jedna velika marama rešava sve probleme.

Morate misliti i na ramena jer otkrivena ramena nisu preporučljiva prilikom tih poseta.

U pećinama je značajno hladnije pa nije na odmet imati i nešto preko leđa, što bi rekle naše bake.

Ako ste u septembru…

Ume da zahladni i da pada neprestano kiša cela dva dana, pa vam u tom slučaju ipak treba neka toplija varijanta u vidu dugačkih rukava, duks, duže pantalone, čarapice i zatvorene patike. Što reče Nada Macura, slijevito.

Obuća

Trebaju vam i jedne udobne sandale ili letnje patike zbog dužih pešačenja kroz pećine i manastire.

Ja sam imala McKinley nešto slične ovima:

Sa zvaničnog Mc Kinley wesite-a
Sa zvaničnog Mc Kinley website-a

Bile su više nego savršene, a nisu ni koštale mnogo 20-30 eura.

Večernji izlazak

Ako ste na Kefaloniji u septembru ume da vam zatreba i neka toplija garderoba, ali ne više od laganog džemperića za uveče.

Argostoli
Argostoli

Za večernji izlazak idealne su letnje haljinice ili kapri pantalone za one konzervativnije uz japanke, baletanke ili otvorene sandale. Muškarci mogu šorceve da zamene nekim kratkim pantalonama i polo majicom…na primer…

Keš

Ako ste ljubitelj kartica, ponesite i nešto keša sa sobom jer postoje prodavnice, restorani koji ne primaju kartice. U takvim situacijama keš je izlazna strategija iz neprijatnih situacija i eventualnog pranja sudova.

Ostalo što može da zatreba

Često sam bila u situaciji da mi se telefon isprazni baš kada ne treba, pa ne uspem da napravimo svoju najbolju životnu fotografiju u tom trenutku i onda odlepim. Tada su mi nažalost svi krivi.

E sada, takve situacije sam prevezišla nošenjem eksternog dodatnog punjača za telefona.

Ako nosite i foto aparat, onda dodatna baterija i dodatna memorija. Trust me I know what I am talking about 🙂 !!

Ranac je odličan izbor i za plažu i za obilaske. Nema potrebe za planinarskim rancima, ali neka light varijanta je sasvim dovoljna.

Kako najlakše obići ostrvo?

Najlakše i najbolje je uzeti rent a car, ako već niste došli svojim vozilom. Postoji i javni tj lokalni transport, ali on nije baš toliko pouzdan na svim lokacijima. Ok je da ga koristite ako idete iz npr. Lassi-a do Argostolia, ali sve ostalo zaboravite.

Tvrđava Sv. Đorđa
Mestašce kod tvrđave Sv. Đorđa

Kako vi imate da obiđete mnogo toga, podvlačim da je auto najbolja opcija.

Ono što najviše odvlači od rent a car-a su njegovi troškovi. Troškovi  su različiti za različiti period godine.

U septembru je to izgledalo ovako

Uzeli smo auto B kategorije na 3+1 dan, taj 1 je bio gratis dan. Koštalo nas je 160 eura + 1/4 rezervoara koji smo trebali da vratimo nazad. Uvek je bila bolja opcija sa više dana, ali u našem slučaju to nije bilo izvodljivo.

Pa čisto poređenja radi, dva dana rent a car-a je koštalo 120 eura, a četiri dana 160 eura. Za sedam dana bi bio još bolji deal.

Kompanija preko koje smo mi rentirali auto je CBR Car Hire Kefalonia i tu možete da pogledate sve povoljnosti koje oni imaju.

Ovo je bila jedna od skupljih varijanti, ali sa druge strane delovali su najsigurnije. Npr. duž glavne ulice u Lassi-u gde sam ja bila smeštena bilo je najmanje 6 različitih rent a car servisa i svi sa različitom cenom za istu kategoriju vozila.

Lassi plaža
Lassi plaža

Čime su se igrali, pa došli do tih disproporcija u ceni?

Naravno, osiguranjem. Lov u mutnom, jer tu ne možete da ih uhvatite ni za glavu ni za rep. Jedni mašu sa osnovnom pokrivenošću, drugi sa totalnom, a da shvatite razliku između ta dva nema šanse.

Ja nisam htela da razmišljam i da se stresiram dok sam na odmoru da li sam ja napravila ogrebotinu na vratima ili neko treći. Uzela sam auto sa kompletnim osiguranjem tako da nisam brinula ko je koga tu ogrebao ili nije.

Ako i vi želite odmor bez stresa od ogrebotina na rentiranom automobilu onda je CBR rešenje i za vas. Možete ga naći u Lassi-u, na aerodromu blizu mesta Svornata, Lourdas-u i Skali.

Automobilčić je bio u dosta dobrom stanju izdržao je sve naše zahteve 🙂 i hvala mu na tome.

Kako se organizovati?

Najbolje je uzeti papir i olovku i popisati sve što vam se učini interesantno za videti, a što ćete pročitate iz ovog i narednih mojih postova i onda napravite dnevne ture.

Realno za obilazak celog ostrva sa po jednim ili dva kupanja vam treba ukupno 4 dana.

Sada ću vam napisati predloge kako da koncipirate dane, a šta na tim lokacijama ima da se vidi ćete dobiti u nekim od narednih postova.

I DAN

Poluostrvo Paliki.

Računajte na to da sam ja bila smeštena u Lassi-u, zapadna obala Kefalonije, pa je odatle sve i kretalo.

Krećući se ka zapadu imate opciju da kolima dođete do poluostrva Paliki i time obiđete i Farsu ili već iz Argostolia dnevnim trajektom koji saobraća na svakih 30 minuta pređete na poluostrvo i direktno dođete do Lixouria, odakle idete dalje. Trajekt je sa simboličnom cenom od 2-3 eura po osobi, nas 4 je zajedno sa kolima koštao 14 eura.

Petani plaža
Petani plaža

Ako idete okolnim putem do Lixouria to je od prilike 1h 15 minuta neprekidne vožnje, a trajektom je samo 20 minuta.

Predlozi za stop overe su.

Lassi

Argostoli

Farsa

Kaminarata

Lixouri

II DAN

Kroz centralni deo ostrva

Od Lassi-a do Sami-a je 45 minuta neprekidne vožnje.

Melissani
Melissani

Ag. Gerassimos

Drogarati

Sami

Melissani

Agia Efimia

III DAN

Jug

Lassi
Lassi

U ovom slučaju nije tačno da što južnije to je tužnije, ovde je više nego odlično 🙂 . Relacija Lassi – Skala je od prilike sat vremena neprekidne vožnje.

Metaxata,

Kourkoumelata

Lourdata

Skala

Poros

IV DAN

Fancy Sever

Mondenski dan. Da vidiš i budeš viđen. To je i najduža vožnja po osrtvu od Lassi-a.

Fiskardo
Fiskardo

Do Fiskarda treba 2h vožnje.

Assos

Fiskardo

Peti i šesti dan su opcioni, ako želite maksimalno da iskoristite svoj boravak na Kefaloniji. Izlete možete da organizujete sami ili preko neke od agencija koje se nalaze u mestu koje ste izabrali za smeštaj.

Melissani jezero, slika skinuta sa interneta
Melissani jezero, slika skinuta sa interneta

Ako sami organizujete, opet vam je neophodno vozilo da vas prebaci do nekih većih gradova gde saobraćaju trajekti uz čiju pomoć ćete se prebaciti na Lefkadu ili Ithacu.

V DAN – opciono izlet na Ithacu

VI DAN – opciono izlet na Lefkadu

Ostatak odmora najbolje provesti kupajući se po najlepšim plažama Kefalonije.

A šta sve možete da vidite na ovim lokacijam au sledećem postu, a do tada odgovaram na sva pitanja i podpitanja u vezi sa putovanjem na Kefaloniju 🙂 .

Vinarija Rebola
Vinarija Rebola

Pa srećan vam put na letovanje kakvo do sada niste imali 🙂 .

KEFALONIJA KEFALONIJA

 

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar