Koja je to destinacija snova za letovanje sa azurno plavom vodom?

25.maj.2017
Koja je to destinacija snova za letovanje sa azurno plavom vodom?

Lefkada Grčka

Još jedna od top grčkih destinacija u Jonskom moru.

Azurno plava boja

Ostrvo ili poluostvo?

Lefkada se nalazi između Krfa i Kefalonije. Na Kefaloniji smo bili ovde.

Odvojena je od kopnenog dela centralne Grčke, veštački napravljenim kanalom svega 25 m širokim. Iznad kanala se nalazi pokretni most koji se povremeno diže i spušta kako bi naizmenično prolazili nautičari i automobili, dostavna vozila, motori i autobusi puni turista.

Ovaj most daje impresiju da Lefkada nije ostrvo.

Obala

Lefkada nije malo ostrvo, dužina njene obale je oko 120 km, tako da svakoga dana možete uživati na drugoj plaži. Ostrvo je pretežno planinskog tipa, koje se nalaze u centralnom delu. Bogato je vegetacijom, ima prelepe plaže i kristalno čistu vodu, a da o boji i ne govorimo.

Ja bih njenu obalu generalno podelila na dva dela.

Zapadnu stranu, nezaštićenu i otvorenu. Gde ima mogućnosti i za talase od 3-4m. Tu stranu bih preporučila za parove, avanturiste i one mlađe. Muzika na plaži, selfie stick-ovi svuda oko vas, zgodne devojčice, a i mladići 🙂 .

Zapadna strana Lefkade

I istočna obala, koja je značajno pitomija, odlična za nautičare gliseraše, jahtaše i jedriličare. Nju bih generalno preporučila kao porodičnu opciju i za one koji ne žele toliko dinamike u toku dana.

Istočna strana Lefkade

Kako doći do Lefkade?

Letovanje Grčka
Autoput

Automobilom

Kako se nalazi na istoj strani gde i Kefalonija, za sve one koji dolaze kolima put je do samog kraja sličan kao i za Kefaloniju. A o tome pročitajte ovde. 

Poseban doživljaj je prolazak podvodnim Aktio tunelom koji se nalazi odmah posle Preveze.

Kako sam na Lefkadi najviše puta bila, moram da vam kažem da svaki put kada prođem tim tunelom imam isti (neopravdani) strah da će nešto da pukne i da more uleti unutra.

Letovanje Grčka
Šuplje stene ispod Meteora

Automobilom je najbolja opcija jer na putu za Lefkadu prolazite i pored Meteora.

Letovanje Lefkada Grčka Meteori

Od prilike ima 24 manastira koja su sagrađena od strane monaha na stenama i to od XIV do XVI veka. Jasno vam je da je gradnja bila uz pomoć mišića jer mašineriju nisu imali, a i kako bi je dopremili do gore. U svemu tome je dodatna čar tih manastira.

Meteori manastiri (Pixabay)
Meteora (Pixabay)
Meteori Grčka (Pixabay)
Letovanje Grčka
Put za Meteore Grčka

Za posetu manastirima morate biti propisno odeveni, pokrivena ramena i kolena. ako se odlučite za posetu informišite se o vremenu kada su otvoreni za turiste, jer neki su manastiri zatvoreni određenim danima u nedelji.

Manastiri Meteora (Pixabay)

Meteora je jedna od destinacija koju treba posetiti više od jednom u životu.

Šta sve se može videti tamo preuzmite na ovom site-u, a gde prenoćiti najbolje je ovde.

Letovanje Grčka Meteori
Pogled sa puta na stenovite Meteore

Ako vam je put predugačak za putovanje do lefkade u jednom danu, možete prenoćiti na putu.

Ovo je bila naša opcija, odmah po ulasku u Grčku: Kotza Ntere

Letovanje Grčka prenoćište
Rečica pored smeštaja za noćenje
Letovanje Grčka, prenoćište
Pravoslavna crkva u selu Aksiopoli gde se i hotel nalazi

Avionom

Za one koji stižu avionom iz celog sveta, Lefkada ima i svoj aerodrom koji se nalazi na Prevezi. Posle aerodroma ili KTEL bus ili renta a car i opet kroz podvodni tunel.

Busom

Busom celim putem je takođe opcija. Gde ćete uhvatiti vaš bus, da li je to direktno iz vašeg grada, Atine, Aktia, Agrinia ili nekog drugog grada u Grčkoj zavisi kako ste zamislili ili iskombinovali putovanje.

Trajektom

Naravno i kao veza sa ostalim ostrvima u Jonskom moru može se koristiti trajektne linije. U zavisnosti gde ste naumili da idete one su ili veće i ređe ili manje i češće.

Avanturistički

Biciklom, motorom i kamp vozilom naravno uvek. Osim fizičke spremnosti, treba vam i dobra oprema 🙂

Stajališta za odmor

Makedonija

Letovanje Grčka
Dolina Vardara u Makedoniji
Letovanje Lefkada
Makedonija restoran Belov

A u restoranu Belov sve miriše na 🙂 …

letovanje Grčka put kroz Makedoniju
Restoran Belov
Letovanje Grčka
Neki to vole vruće

Grčka

Sam svoj sendvič.

Put za Lefkadu
Stajališta pored reka i potoka
Stajališta

A može i ovako industrijski (Everest)

Letovanje Grčka
Bez kafe nigde
letovanje Grčka
Umesto Girosa kobaja

Kretanje po ostrvu

Mi smo uvek dolazili sopstvenim vozilom, pa nismo imali potrebu za rent a car-om. Bez automobila ili motorčeta kao i da niste bili na ostvu. Zato ako nemate svoj automobil, rent a car je „must have“. Nećete se pokajati ni za 1 euro potrošen na rent a car 🙂 .

Smeštaj na Lefkadi

Kako sam već tamo bila zilion puta, i na zapadnoj i na istočnoj strani ja ću vam samo reći koji su moji favoriti za smeštaj.

Ono što vam svakako preporučujem kod rezervacije smeštaja jeste da to uradite dovoljno meseci unapred (pa i godinu dana) jer je Lefkada vrlo posećena i već u maju i junu nećete možda naći nešto što ispunjava vaša očekivanja, a koštaće vas mnogo.

Lefkada generalno nije skupo ostrvo, ali ja volim da vodim računa o svemu, pa i o tome gde ću da prespavam i za koliko novca.

Istočna obala

Odmah pored Nidria (Nydri) centra svih zbivanja na istočnoj strani nalazi se jedno romantično mesto Geni. Romantično je jer se sav smeštaj nalazi na obali, mirno je i tiho.

Moj smeštaj iz snova u kome sam letovala nebrojano puta je apartman gospođe Eleni, jedne vrlo neobične žene. Rokerka u duši, sa odličnim osećajem za kuhinju i kuvanjem.

Kompleks gde se vile nalaze naziva se Korakias . Veliko imanje, odvojeno od svega, sa sopstvenom plažom, bazenom. Tri vile ukupno na imanju, 5 (Olive, Cherry, Lemon, Mandarin i Orange su imena apartmana) apartmana različitih za iznajmljivanje.

Moj svake godine je bio Cherry.

Na linku ste videli kao on stvarno izgleda, a sada gledate kako je to kada se mi uselimo sa decom (bez cenzure 🙂 ).

Korakias villas
Dnevna soba apartman Cherry
Korakias villas Cherry
Jedna spavaća soba, u našem slučaju dečija
Korakias villas Cherry
Mladenačka soba 🙂
Korakias villas Cherry
Kupatilo sa mašinom za veš

I konačno …. predivna terasa sa pogledom na more

Letovanje Grčka
Terasa apartmana Cherry

U svakom slučaju mi smo i ove godine na istoj lokaciji 🙂

Zapadna obala

Zapadna obala za one malo mlađe. Ona je neobuzdanija i divlja. Idealna lokacija gde se smestiti je mesto koje se zove Tsoukalades (Cukalades). Nalazi se vrlo blizu glavnog grada Lefkasa, a nisu daleko ni plaže. Svakako smo rekli biti na Lefkadi bez kola je kao i da nisi bio.

Mi smo bili, opet u jednom kompleksu…koji je bio organizovan malo drugačije, a i kuće su bile veće. Ovo je odlično ako uspete da se organizujete još sa nekim i podelite troškove, kao što smo mi na primer uradili.

Apartmani Thanassis

Letovanje, apartmani Thanassis
Kuća za 8, sa strane kuće gde je i samo naš bazen
Apartmani Thanassis
Dvorište i pozerka (tada je bila još mala)

Svaka kuća je imala svoj bazen, koji u opšte nije bio mali i sve ostalo što možete i ne možete da zamislite. Ako vas ima dovoljno, ovo u opšte ne mora da bude skupa opcija.

Apartmani Thanassis
Druga strana kuće
Apartmans Thanassis
Dvorište sa druge strane kuće (suprotno od bazena)

Snabdevanje na ostrvu

Jednostavno, nema da nema 🙂 .

U gradu Lefkasu se nalaze lanci većih supermarketa koji su najjeftiniji (npr. Lidl), a po mestima ima i nekih ispostava alla Vero, a i na svakom ćošku su i privatne prodavnice.

Šta ne radite na Lefkadi?

Ako ste temperamentni, ne drži vas mesto već morate non stop da se krećete i da vam se slike menjaju pred očima….ne idite na velike brodove koji obilaze oko ostrva….na ceo dan.

Lefkada letovanje
Prvo jurnjava da se zauzmu mesta

Mislim, nije to tako loše…za neke….ali mi smo se smorili…Ne možeš da se kupaš kada hoćeš i kada ti je vruće…Sunce kada upekne ti ne znaš gde ćeš….Mislim svi hoće u hladovinu, a ona je konačne veličine….Pa da ne kažem kako to izgleda ako gledate brod sa strane 🙂 i on je nagnut na istu 🙂 .

Krstarenje Lefkada
Aj seke malo da se slikaju, još puni entuzijazma

Na najboljim plažama su zadržavanja jako kratka, a neke vidite tek iz daljine….a kolima svakako možete da dođete do njih (ok, sada već do nekih ne možete…ali o tome ćemo kasnije).

Radost za decu
Pauza od 30 minuta

Naš konkretno brod nije imao ručak, već smo nosili svoju hranu…imao je nešto kao malu prodavnicu sa nekim više grickalicama…

E sada već nismo znali šta ćemo sa sobom 🙂

E sada da ne bude da je sve loše…dobra stvar je što može da vas odvede do Fiskarda na Kefaloniji (ali za to imate i trajekt iz Nydria), vidite pećinu na Meganisiju…e pa to možete samo ako imate čamac 🙂 i okupate se na obali Onazisovog ostrva, Scorpios (ali neka bude naša mala tajna i to možete sa rentiranim čamcem 🙂 ).

Sad smo već stigli, ulazak u Lefkas

Šta da radite na Lefkadi?

Uh, i tu ima svašta nešto…kupanje, izleti, ektremni sportovi itd…ali to u sledećem postu 🙂 .

Šta ne smete da propustite na Lefkadi?

Pa jagnjetinu 🙂 ….ali i o tome kada budemo pričali o hrani. Odvešću vas na rajsko mesto (gde morate svoje mesto da rezervišete svaki put). Ali jednom kada odete tamo zaboravicete na sve ostalo 🙂

 

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar