Hello Val Gardena !!!

19.jan.2017
Staza-3

Mašala treći put

Evo  nas opet (treći put, sa ushićenjem kao da je prvi 🙂 ), skijanje, Val Gardena, Italija.

Ono sto ne može tako lako da me odvoji od Dolomita i Italije je u najvećoj meri kuhinja karakteristična za taj region. U tom smislu Livigno još uvek vodi sa šest godina uzastopnog skijanja, ali Val Gardena ga ozbiljno ugrožava. Ovo je bila treća.

Da li i vas, stomak, vodi ka odabiru ski centra?

Dolomiti super ski, 1200 km (doduše nepovezanih) staza. Hmmm…….., možda je to više za nekog ski maratonca. Ja nama više ličim na one koji više razmišljaju stomakom 🙂 .

Uhhh…..ta hrana, kad se samo setim, i sada mi ide voda na usta…špek, pršut, sirevi, kobasice, knedle, krofne, paste, pite, musevi…

Cela euforija oko ovogodišnjeg odlaska na skijanje Val Gardena Italija desila se početkom februara ove godine, rano ujutru.

PUT DO VAL GARDENE

Put iz Beograda nas je vodio preko Hrvatske, Slovenije i delom Italije. Trebalo je da prevalimo ukupno 1150 km u jednom danu, pa smo se ipak odlučili za putovanje sa stop overom u Sistiana i samostalno organizovanom turističkom posetom. Izbegavamo i tinejdžerski bunt sa zadnjeg sedišta (jer se već kod aerodroma Beograd pita: “A koliko još imamo? “ ). U svakom slučaju prevazišli smo stajanje na svakih 100 km, zbog svakakvih nuždi, čemu se vrlo radujem 🙂 .

Iako bi trebalo da prvih 300 km preletimo kao od šale, meni je to najteži deo puta kroz Hrvatsku. Celih 350 km i sa leve i sa desne strane nema ništa interesantno, osim nepreglednih polja i bezveznih stajališta bez kulturnog toaleta.

Ne znam da li još neko osim mene tako vidi taj deo ? Retko kada, sem ako je hitno i stajemo na tom potezu.

Kako se domogosmo Zagreba, sve je postalo malo drugačije.

Gde predahnuti?

Prvi odmor do skijanja u Val Gardeni, kupovina vinjete i prva kafa na putu bila je na ulasku u Sloveniju (za one sa malo slabijom bešikom u Hrvatskoj eventualno može da se stane na odmorištu Bošnjaci i Plitvice, po mom mišljenju).

Marche na ulazu u SLO

Marche – Obrežje, poznati lanac restorana najčešće uz autoput u kome spremaju hranu pred vama (MESO, PASTA, SUPA). Takođe, svoje zadovoljstvo ukusa bi mogli da zadovolje i oni koji žele neki brži, jednostavniji ili zdraviji obrok, kako bi što pre nastavili put dalje.

Marche na ulazu u SLO

Kroz Sloveniju je bilo mnogo više mogućnosti za odmor i punjenje baterija.

Da li ste primetili koliko je čisto pored autoputa i kako su polja uredna? Ja sam stvarno očarana time.

Slovenija nije velika, pa tako smo nakon nekih 200 km stigli do našeg ovogodišnjeg prenoćišta u Sistiani (Sistiana).

Gde prenoćiti, ako zagusti?

Nakon noćenja u Sistiani, poranili smo kako bi nastavili putovanje. Uz put, dve lokacije za shopping. Palmanova, shopping centar nižeg nivoa, ali sa mogućnošću dobre obnove pokućstva i garderobe. Na veliko iznenađenje moje porodice ovoga puta su mi bile više interesantne, šerpice, modlice, lončići i ostale kulinarske potrepštine. Svakako, ako ste ljubitelj kuvanja i kvalitetnog pokućstva svratite u HOKI STORE, Villeroy & Boch, dizajnirani sudovi najpoznatijih svetskih brendova. Pauzu možete napraviti u DOKDAllAVA, Ručak sa ukusom Italije, restorančiću gde ima mnogo toga interesantnog za jesti. Svakako možete kupiti pršut St. Daniele „za poneti“, a i cena je mnogo bolja nego kod nas.

Ulaz u Palmanova outlet:

Palmanova

Centralni deo outleta

Palmanova

Designers outlet u Noventa di Piave, 70 km od Palmanove, outlet višeg nivoa koji zahteva i više vremena (barem 2,5h).

Unutrašnji deo Designers outleta u Noventi di Piave

Designers outlet

Kako je lepo putovanje u Italiju

Od Sistiane do skijanja u Val Gardeni svega 317 km lagane vožnje. Najvećim delom prolazimo kroz Veneto oblast , koja mi svaki put mami uzdahe.

Stari železnički most

Železnički most

Vinogradi i sela uz autoput

Veneto

Prepoznatljiva fasada u bojama

Veneto

Neretko se dešava kada sam u tom kraju maštam o kupovini neke stare kuće sa vinogradom koju bi sredila i uživala sa svojim nerođenim unucima. Šta ćeš bolje, sat vremena do mora, sat vremena do planine. Prelepi predeli, još lepša arhitektura i bogati i veliki vinogradi duž celog autoputa. Odmor za oči.

Naravno, obično me u realnost vrate moji tinejdžeri i njihovo nezadovoljstvo što u kolima nije konfor bolji od hotela. To me na brzinu otrezni, da ne odlutam predaleko 🙂 .

Nakon 317 km i dva stajanja, navigacija reče stigli ste na odredište.

Val Gardena, smeštaj

Sledeći cilj je bio smestiti se u sobu i odbrojavati do večere, znajući da će tamo biti pravo gala uživanje, i ukus i miris (kao da sam pobegla od gladnih, a čovek bi se prevario kada bi me video u prirodi :)).

U vreme kada sam došla, karneval je bio u punom jeku, pa je i ceo ambijent bio u skladu sa tim (drvene figure klovnova mogle su se videti svuda po hotelu). Svaki praznik, prati i prazničko raspoloženje. Ovde su epicentar tog raspoloženja bila deca, koja su se svakodnevno šetala i skijala u kostimima svojih najomiljenijih junaka. Bilo je i starijih koji se nisu odupirali maskarijadi.

Karneval u Val Gardeni

Jedan od načina kako naći smeštaj je i preko zvaničnog site-a Val Gardene, Val Gardena smeštaj, a druga dva takođe jednostavna preko Booking-a i njegove mape ili preko site-a Airbnb-a.

Za mene već poznati porodični Hotel Arnaria, koji je imao i više nego što mi je trebalo posle skijanja. Arnaria se nalazi u selu Ortisei, jednom od tri sela u dolini Val Gardene. Interesantna činjenica je da meštani govore Ladin(o) jezikom (nešto između nemačkog i italijanskog- Ladin jezik)

Osim ladino jezika, odlično govore italijanski, nemački i engleski. Mogu samo da im zavidim. Oni sigurno nemaju problema u komunikaciji :), bar što se tiče poznavanja jezika.

Kako i od čega se živi?

Gledano iz ekonomskog ugla lepo se živi od:

  1. Stočarstva
  2. Prerade drveta (sa velikom tradicijom od 1600 godine, i velikim izložbenim prostorom u Val Gardeni)

Jedna od skulptura ručne izrade

Obrada drveta glavna delatnost

3. Hotelijerstva

U tome su zaista sjajni, što se ogleda u vrhunskom hotelskom uslugom, gastronomskim užitkom i idejama za dekoraciju od drveta.

Nakon ovoga preporuka je da pročitate i sledeće postove:

  1. Mesta u Val Gardeni
  2. Skijanje
  3. Hrana
  4. Ostali sportovi
Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar