Putovanje u Dresden, grad replika ili ne ?

16.nov.2017
DSC_0834

Putovanje u Dresden je na mene ostavilo iznenađujući impresivan utisak još pre nekoliko godina kada sam prvu put bila tamo.

U prvi mah vam izgleda pun starine na jednom mestu, a onda saznate da je to jedna od najboljih svetskih replika. U svakom slučaju Dresden spada u gradove koje morate posetiti, pre nego što kažete poslednje zbogom ovom životu 🙂 .

Putovanje u Dresden

Grad se nalazi na reci Elbi uz češku granicu. Pun istorije i kontraverznih akcija tokom ratova. Nekada je bio poznat po proizvodnji porculana, a onda je postao ruševina izazvana britanskim i američkim bombama. Do dan danas okolnosti pod kojim je izvršeno bombardovanje nisu razjašnjene.

Dresden, žrtva ili ne? Tek nakon ujedinjenja nemačke 1990. grad je zablistao u potpuno novom ruhu.

Kada ga posetiti?

Oba puta koja sam bila u Dresdenu bilo je u aprilu i maju. Juli i avgust su problematični meseci, jer je vrlo vlažno i obavezan accessorize je kišobran. Nekoliko sati za obilazak je sasvim ok, tako da i ovaj grad može da bude jedan od stopover-a na vašem proputovanju. Prvo što saznate za Dresden jeste da je Vladimir Putin, kao agent ruske obaveštajne službe bio stacioniran u Dresdenu. Samim tim Rusija igra veliku ulogu u istorijskom razvoju ovog grada.

Stari grad

Stari deo grada koji je rekonstruisan posle II svetskog rata izgleda tako pun istorije i jakih priča. Svaki zarez na kamenu od kojeg je sagrađen za mene je izgledao kao ožiljak vremena kroz koji je prolazio.

Ono što sam primetila ukoliko već odmah je da Dresden obiluje šumama i parkovima i 60% njegove teritorije prekriven je njime, što ukazuje i na to da je i najpošumljeniji grad na planeti.

Must See

Svako grad ima svoj „must see“, a u Dresdenu to izgleda ovako:

Park Zwinger, kada sam ušla u njega oči su mi kolutale na sve strane. Nisam znala da li ću prvo levo ili desno, na koja vrata da uđem, a gde da izađem. Danas je to muzejski kompleks, galerija slika, izložba porcelanskih kolekcija i jedan deo je rezervisan za Kraljevski kabinet instrumenata koji se koriste u matematici i fizici.

Zar nije prelepo?

Putovanje u Dresden

Putovanje u Dresden

Putovanje u Dresden Putovanje u Dresden Putovanje u Dresden

Frauenkirche – u bukvalnom prevodu „Naša gospa ili Bogorodična crkva“, 1945 uništena od strane savezničkih trupa, rekonstrukcija započeta 1993, a neki delovi tek završeni 2004. Otvorena za turistički obilazak. Putovanje u DresdenUnutrašnjost:Frauenkirche_interior_2008_001-Frauenkirche_interior_2008_009

Ispred crkve se nalazi statua Martina Luthera -osnivača hrišćanske protestantske crkve u Nemačkoj.

Ono što sam upamtila i što mi je izgledalo interesantno je da je bio profesor teologije, kompozitor, sveštenik i monah. Tokom života pratilo ga je veliko rivalstvo sa papom i svakojaka prepucavanja. Tadašnjeg Papu nije voleo zbog njegovog razvratnog života i nazivao a je anarhistom.

Još jedan od Martinovih smelih poteza je bio i taj što se oženio (i to bivšom časnom sestrom) što dovoljno govori o njegovom mišljenju o celibatu.

Putovanje u Dresden

Zidni mural Kneževe povorke Fürstenzug (Eng: Procession of Princes) oslikan između 1871 i 1876 u čast dinastije Wettin, odnosno vladajuće porodice (prikazani su svi od prvog do poslednjeg kroz vreme). Kako bi mural opstao na zidu oko 1904 obnovljen je Meissen porcelanom.

Putovanje u Dresden

Dresdenska opera iz 1841 –Semperoper. Putovanje u Dresden

Mostovi Dresdena na reci Elbe

Most Augustus, najstariji most u Dresdenu. Sagrađen je između 1907 i 1910. Obratte pažnju na boju kamena…ceo grad je opasan tako nekim sivilom.

Putovanje u Dresden

Dresdenska katedrala na samom trgu:

Putovanje u Dresden

Pogled na crkvu, zamak i trg sa suprotne strane ulice:

Putovanje u Dresden

Ruska pravoslavna crkva koja dosta podseća na onu u Karlovim Varima:

Putovanje u Dresden

Dresdenov  zamak – ili Royal Palace. Danas je muzejski kompleks. 

Putovanje u Dresden

Putovanje u Dresden

Putovanje u Dresden

Kako ga obići?

Kako je sve podređeno turistima i njih baš ima dosta, postoji nekoliko opcija za obilazak grada.

Mi smo sve išli peške, što i vama preporučujem je stari deo grada nije mnogo veliki, a ima i dosta kafića i restorančića gde možete malo predahnuti.

Romantičnom kočijom kako bi osetili u potpunosti duh prošlog vremena:

Putovanje u Dresden

U korak sa novom tehnologijom (u pozadini se vidi Royal Palace i mural Fürstenzug):

Putovanje u Dresden

A kako bi se Elba iskoristila i u turističke svrhe, grad se može pogledati i sa strane reke…

Putovanje u Dresden

Kada sam se umorila od svega, sela sam trg i opustila se uz predivnu klasičnu muziku:

Putovanje u Dresden

Gde napraviti pauzu za ručak?

Kada ostajete nekoliko sati idealno mesto gde možete nešto da prezalogajite je ovo Huehner hause:

Putovanje u Dresden

Cene su vrlo pristojne.

Kako nakon obilnog obroka treba još malo prošetati, malo pre restorana je Lindt chocolate shop, a posle restorana je pristojan kraj za shopping (nemačke robne kuće).

I shopping

Ja svakako jesam putnik namernik i za shopping, ali malo čudan. Duh Nemačke i Dresdena sam prenela i u Beograd, tako što se za mene shopping ogledao u kupovini kobasica i piva za poneti 🙂 .

U Beogradu po mom povratku je padala kiša, pa sam uz mog druga Severinka (stoni gril) sam još koji dan mirisala ulice Dresdena u uživala uz nemačke kobasice zvane viršle. Severinko se pokazao kao odlična opcija za kišne dane, nije mi oduzeo mnogo vremena ni za pečenje ni za pranje.

Putovanje u Dresden Putovanje u Dresden Putovanje u Dresden

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar