Da li je sva lepota iz Mosta otišla Evinim odlaskom?

19.jan.2017
DSC_0746-blog-e1464680753771

Da li ste čuli za grad Most?

Većina verovatno NE, a da li ste čuli za Evu Herzigovu?

Verovatnije je da DA.

Eva Herzigova je rođena u nekom malom mestu nije ni važno kom, ali on pripada okrugu tj. oblasti grada Mosta. U Mostu su vrlo ponosni na nju.

Putovanje u grad Most

Most se nalazi na od prilike 90 km od Praga. Prava rudarska oblast, slično našoj Kolubari (ali samo u kopovima 🙂 ). Stigla sam u hotel negde oko 18h, na ulicama više nije bilo nikoga.

Nekako sam se našla tu igrom slučaja, kao konekcija između dve relacije što ukazuje i samo ime mesta. Sve je delovalo pusto, a pomalo i socijalistički (zgrade, ulice..).

U opšte nije bilo inspirativno za bilo kakvu šetnju.

putovanje grad Most

putovanje grad Most

Imali se šta videti?

Istorija grada kaže da je stari kraljevski grad demoliran usled eksploatacije uglja. U novije vreme pokušavaju ipak da nekako sve to srede, dodaju zelenila i učine ga koliko toliko manje depresivnim mestom.

Sreli smo i neke naše ljude koji su bili poslom tamo. Provodili su naizmenično po nekoliko meseci tamo i u Srbiji (nisu čak bili ni vezani za kopove). Njihovi utisci su nažalost da depresivniji grad nisu videli.

Ipak sam sigurna da odlaskom Eve nije baš sva lepota ovog mesta otišla.

Teška industrija

Svoju tešku industriju su pokušali da pretvore u nešto vrlo lepo i atraktivno. Postoje dve aktivne rudarske lokacije koje se mogu posetiti u turističkim turama „Coal (ugalj) Safari“. Možda bi neko iz Kolubare mogao da i prekopira ovo, pa da i zaradi neku kintu više. jedini je problem što će onda umesto 25h morati da rade 28h, a to baš nisu sigurni kako da uglave u 24h :).

Posetom kopa ima se prilika da se čovek saživi sa tom tehnologijom (ja sam imala prilike to da vidim), ogromnim mašinama koje se nalaze tamo i sa pejzažom posle iskopa.

Sport i rekreacija

Za nas koji više volimo sport tu je i Matylda. Oko jezera (ima više jezera neka su i za kupanje, a neka i za pecanje) nalazi se 4 km duga staza za džogiranje i vožnju rolera.

Sređeno Ressl šumovito brdo i omiljeno mesto za šetnju, vožnju bicikla i skupljanja pečuraka. Jedan deo biciklističke staze kroz šumu je deo extremnog biciklizma (vrlo zahtevni deo staze). Osim toga ima i otvoreni bazen, mini-golf i unutrašnji tereni za tenis.

Za one koji više vole „brze vožnje“ verovali ili ne, Most ima i svoj autodrom u dužini 4,2 km gde se održavaju češke trke kamiona.

Građevine

Na vrhu brda koji se zove Zámecká hora nalazi se drveno utvrđenje iz 9 veka, koje je kasnije obnobljena u tvrđavu od kamena, čime mu je i namena promenjena:

putovanje grad Most

Sada se tamo može i noćiti.

Crkva Uspenja Bogorodice (Church of the Assumption of the Virgin Mary) koja je počela da se gradi 1517, a završena je krajem XVI veka. 1975 je čak bila i premeštena na lokaciju na kojoj se sada nalazi u cilju zaštite istorijskih dobara usled razvoja rudarstva. Crkva (odnosno neke njene dvorane) se koristi za koncerte i venčanja, a podzemni deo kao galerija.

I bez obzira na sve što se može videti na pitanje da li ste nešto propustili što niste bili u tom gradu, moj odgovor je ne.

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar