Tropski i kremasti sutlijaš sa mangom a la francaise

24.avg.2020
Sutlijas-u-mango-sosu_2L

Neki mirisi i još po nešto

Najčešći sutlijaš koji sam jela u svom životu pravljen je od strane moje bake. Nažalost ona već dugo nije medju nama, a njenim odlaskom otišao je i sutlijaš.

Ponekad mi se vrati taj miris domaćeg sutlijaša i poželim da ga napravim i zadovoljim ta svoja čula.

30 minuta KUVANJE
Lako PRIPREMITI
8 PORCIJE

sastojci

 • 500 gr vode
 • 200 gr pirinča okruglog zrna
 • 1l punomasnog mleka
 • 2 šipke vanile
 • 100 gr šećera
 • 1 gr soli
 • 250 ml slatke pavlake 35% masnoće
 • MANGO KREM:
 • 150 gr pirea od manga
 • MANGO KREM:
 • 150 gr pirea od manga
 • 40 gr slatke pavlake
 • 45 gr šečera
 • 12 gr gustina
 • 2 listića želatina
 • kockice manga za dekoraciju

Uputstvo

 1. Sjediniti pirinač i vodu i kuvati još 5 minuta nakon ključanja. Zatim procediti, vodu odstraniti, a pirinač ubaciti u ključalo mleko.
 2. Šipke vanile raseći po polovini, pokupiti sečivom noža zrnca, ubaciti ih u mleko zajedno sa mahunom i kuvati sve zajedno sa pirinčem dok se 85% mleka ne ukuva.
 3. Nakon toga mahune vanile odstraniti, kuvani pirinač skloniti sa ringle i šerpu poklopiti i ostaviti da se ohladi.
 4. U medjuvremenu potopite listove želatina u hladnu vodu i ostavite ih da odstoje 20 tak minuta.
 5. Sjedinite suve sastojke šećer (45 gr) i gustin u jednu posudu. A u drugu vlažne sastojke, mango pire i slatku pavlaku (40gr). A onda ih sjedinite i kuvajte jedno 10 tak minuta na srednjoj temperaturi.
 6. Po završenom kuvanju ubacite procedjene listove želatina i dobro promešajte dok se želatin u potpunosti ne rastopi.
 7. Sklonite mango pire sa ringle i ostavite da se prohladi.
 8. Dok se hlade mango pire i sutlijaš, vi umutite 250ml slatke pavlake u šlag. Taj šlag ručno umešajte u hladan sutlijaš.
 9. Tako napravljen sutlijaš sipajte u čaše i dodajte mango pire kao na slikama.
 10. Vrlo egzotično i lepo izgleda ako čaše sa sutlijašem i mango pireom ukrasite jestivim cvećem i kockicama svežeg manga.
 11. Ostalo je samo da uživate u svakom zalogaju.

Živeći u Francuskoj, Francuzi su me naučila sam kako je ipak moguće da se čuva tradicija. Tradicija malih zanata, malih proizvođača sa unikatnim proizvodima, pa i tradicionalnih jela i kolača.

Homemade rice pudding

Sutlijaš kod njih zauzima jedno važno mesto, pa ga lako naći i kupiti u prodavnicama. Ja ga nisam pravila za sebe jednu, ali sam često kupovala (i navukla se verujte mi, kako je samo bio dobar) na jedan kremasti sa bogatim ukusom vanile.

Baš taj kremasti mi je bio inspiracija za ovaj sutlijaš sa mangom, a miris tokom pripreme me je vratio u to neko vreme bakinog sutlijaša.

Nekako sa godinama se često sećamo nekih stvari i dogadjaja iz detinjstva, evociramo uspomene i želimo da vratimo te neke mirise tog vremena. Da li time u stvari pokušavamo da vratimo mladost ili momente sreće u svoj život? Kada smo bili bezbrižniji ili nam se barem tako činilo, to ne znam ni sama. Ali nekako taj osećaj uvek postoji u svima nama. Zar ne? Recite mi da nisam sama u ovome.

Sutlijaš sa mangom

Koliko ukusan i kremas sutlijaš ćete napraviti, zavisi najviše od kvaliteta sastojaka koje stavite. Može sutlijaš da se napravi i od mleka sa manje masnoće, nekog drugog tipa pirinča, arome vanile, ali nema šanse da bude tako dobar, kremast i ukusan ako štedite na kvalitetu.

Zato je ovaj sutlijaš napravljem od slatke pavlake sa 35% masnoće, dve šipke vanile, pirinča okruglog zrna i zrelog manga. Ako stavite na kraju i belu čokoladu da se rastopi u kuvanom toplom sutlijašu, dobijete pravu bombu.

Sutlijaš sa mangom i vanilom

Ono prvo što treba da napravite je pire od manga. Za to vam treba nekoliko zrelih manga, ja bih rekla 3-4 u proseku. Medjutim i za to ima zamena i to dobra i kvalitetna koju sam ja koristila u ovom receptu. A za koju znam još iz kuhinja francuskih resorana.

U metrou ima da se kupi gotov pire od manga. Nalazi se u sekciji sa voćem i povrćem, pa u frižideru. Izgleda nešto ovako..

Copyright ZakazUA www.zakaz.ua

 

Ako pravite svoj mango pire, onda samo očistite 3-4 zrela manga, izblendirate i primenite ostatak recepta.

A sada idemo na kompletan recept…dole..

Homemade Rice pudding

Ćao, ja sam admin!

Ostavite komentar