Piletina sa povrćem u marinadi od meda i senfa kao obrok salata

11.jun.2018
Piletina-u-marinadi-od-meda-i-senfa_4

Danas je totalno neočekivano nikao jedan odličan recept. Rešila sam odmah da vam ga istipkam kako bi već sutra mogli da ga isprobate. Prosto se nekada iznenadim koliko kuvanje na brzinu može dobro da ispadne.

Recept za piletinu sa povrćem u marinadi od meda i senfa / Recipe for Healthy chicken breast marinade

10 minuta PREDPRIPREMA
15 minuta KUVANJE
Lako PRIPREMITI
4 PORCIJE

sastojci

 • Marinada za meso i dresing za povrće:
 • 3 kašike meda
 • 3 kašike senfa sa celim zrnom slačice
 • 3 kašike dižon senfa
 • 2 kašike maslinovog ulja
 • 2 kašike jabukovog sirćeta (moje sirće je imalo i dodatak mentu)
 • Meso i povrće:
 • Meso i povrće:
 • 800 gr belog pilećeg mesa
 • 10 režnjeva slaninice
 • 1/2 glavice zelene salate
 • 1 šolja zelene soje (zrna Edamame)
 • 3 paradajza
 • 4-5 sušenih paradajza
 • 1 veliki avokado
 • 1 mala konzerva kukuruza
 • 1 glavica crvenog luka
 • šaka suncokreta
 • 1 veći čen belog luka

Uputstvo

 1. Pomešati sve sastojke za marinadu: med, senf sa celim zrnom slačice, dijon senf, maslinovo ulje, jabukovo sirće i polovinu koristiti za marinadu piletine, a drugo polovinu kasnije kao preliv za povrće.
 2. U prvu polovinu marinade ubaciti seckanu piletinu na tračice i ostavite da se marinira oko 2h sa sobnoj temperaturi.
 3. U međuvremenu slaninu isečenu na tanke tračice propržiti u tiganju, a zatim izvaditi je i staviti na ubrus kako bi se višak masnoće odstranio.
 4. Nakon slaninice u isti tiganj sipati zelenu soju (očišćeni edamame) i na kockice sečeni sušeni paradajz. Propržiti 3-5 minuta, a zatim prebaciti u činiju za salatu gde ćemo sve sastojke sjediniti.
 5. Zatim u isti tiganj stavimo seckani čen belog luka i prodinstamo oko 1 min, a onda mu dodamo i semenke suncokreta. Dinstamo tek toliko da se suncokret malo tostira. Sve sastojke zatim prebacimo u gore pomenutu činiju za salatu.
 6. Isperemo i iscedimo konzervu kukuruza. Iseckamo svež paradajz i crveni luk na manje komade. Operemo i iseckamo zelenu salatu. Očistimo i iseckamo avokado na manje komade. Sve ovo takođe stavimo u činiju za salatu.
 7. Izvadimo piletinu iz marinade i komad po komad ispečemo u zagrejanom i pouljenom tiganju. Gotovu piletinu odložimo sa strane.
 8. U činiju od salate sjedinimo sve sastojke osim slaninice i pilećeg mesa i dobro promešamo, tako da dobijemo ujednačenu masu.
 9. Prilikom serviranja na svaki tanjir posebno sipamo količinu povrća po želji, poprskamo prelivom koji smo ostavili za povrće ali mu dodamo i dve kašike vode. Odgozgo poređamo nekoliko komadića piletine i po koju hrskavu slaninicu. Poprskamo parmezanom i serviramo.
 10. Može da se služiti i konzumirati hladno i toplo.

Ovde je suština u marinadi, a ujedno i dresingu. Sve ostalo može da se menja u skladu sa onim što imate u frižideru.

Marinadu sam zbrčkala od meda, dižon senfa, senfa koji u sebi ima i cela zrna slačice (whole grain mustard), maslinovog ulja, jabukovog sirćeta (moje je bilo dodatno sa aromom nane) i soli.

Količine svakog sastojka sam dala dole u listi sastojaka…Sve to smućkajte u jednoj posudi. Polovinu sačuvajte kao dresing (kasnije ćete mu dodati dve kašike vode), a u drugu polovinu ubacite piletinu isečenu na tračice ili manje komade.

Recept za piletinu sa povrćem u marinadi od meda i senfa / Recipe for Healthy chicken breast marinade

Piletinu sam ostavila u marinadi na sobnoj temperaturi od prilike 2h. To je taman dovoljno vremena da ona poprimi arome mešavine sastojaka i da dodatno omekša.

Piletina sa povrćem u marinadi

Drugi deo recepta sastoji se od povrća…ali neću da počnem od njega 🙂 …prvo da kuća zamiriše gurmanski 🙂

Volim slaninicu i to reš pečenu, pa sam ispekla jedno 10 dugačkih i tankih režnjeva iste. Malo sam i čopnula po koji griz usput 🙂 .  Kada sam je ispekla stavila sam je na salvetu da papir upije višak masnoće, a ona time postane hrskavija.

U istom tiganju sam posle pekla piletinu koja je taman dovoljno odstojala u marinadi. Svaki komad mesa posebno da bi dobio svoju zlatno braon boju kao na slici.

Recept za piletinu sa povrćem u marinadi od meda i senfa / Recipe for Healthy chicken breast marinade

Kada sam ispekla piletinu prebacila sam je u posebnu posudu, da bih na njeno mesto ubacila Edamame (zelena soja ima da se kupi u Metrou, samo zrna vam trebaju, a ne i cela mahuna). Edamame tek izvađen iz friza i u njega sam isekla nekoliko sušenih paradajza koje sam vukla čak iz srednje Italije ovog proleća. Sušeni paradajz je bio sladak kao šećer.

To sam prodinstala bukvalno 3-5 minuta. Nakon toga ubacila sam ga u posudu gde ću kasnije sve sastojke sjediniti (činija za salatu). Onda sam ubacila semenke suncokreta i seckani beli luk (u onaj tiganj sa početka) da se malo tostiraju zajedno. Taman kada je suncokret porumeneo sve sam skinula sa ringle i ubacila u onu istu činiju za salatu gde ćemo i ostalo povrće da sjedinimo.

Recept za piletinu sa povrćem u marinadi od meda i senfa / Recipe for Healthy chicken breast marinade

Ostalo mi je na kraju samo da iseckan glavicu crvenog luka, procedim i isperem kukurz iz konzerve, očistim avokado, iseckam paradajz i zelenu salatu (ovo je opciono) i onda sve sjedinim sa onime što je prošlo termičku obradu potpunu ili delimičnu i prelijem dresingom.

Recept za piletinu sa povrćem u marinadi od meda i senfa / Recipe for Healthy chicken breast marinade

Nakon toga je bila mrtva tišina dok sve nije nestalo 🙂

Kako da napravite salatu od piletine u marinadi Kako da napravite salatu od piletine u marinadi

 

 

Ćao, ja sam admin!

Ostavite komentar