Domaći pesto sos od crvenih pečenih paprika

15.mar.2017
Domaći pesto sos od crvenih pečenih paprika

Pesto

Je vrsta sosa koja originalno potiče iz Đenove, pa ga neki zovu i Pesto alla Genovese.

Pravi se belog luka, evropskih pinjola, svežeg bosiljka, soli, neizostavnog maslinovog ulja i parmezana. Međutim ne bilo koji parmezan nego Parmigiano-Reggiano , a i sira Pecorino Sardo koji se pravi od ovčijeg mleka. 

5 min PREDPRIPREMA
Lako PRIPREMITI

sastojci

  • 2 čena belog luka
  • 1 šolja oraha
  • 8 pečenih paprika
  • 1 šolja svežeg bosiljka
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • so, biber
  • koziji sir opciono

Uputstvo

  1. Ako nemate gotovo ispečene paprike, trebaće vam dodatnih 20 minuta da ih ispečete u rerni i očistite.
  2. Kada očistite paprike sve sastojke sjedinite i izmiksajte u blenderu.

Šta god vam neko pričao, jedino je sigurno, a to je da je prosto neuporedivo u dobijenom ukusu, ako pastu napravite sa domaćim pestom sosom ili pastu sa kupovnim pestom!!

Kada jednom napravite svoj pesto, shvatićete šta ste do tada jeli.

Domaći pesto od bosiljka

Varijacije recepata

Generalno kada se kaže pesto sos, obično vas asocira na nešto zeleno. To u stvari i jeste zeleni sos, ali može da se nađe u nekoliko kombinacija. Mi ćemo te kombinacije slabije razlikovati u smislu ukusa.

Kao na primer: Umesto Parmigiana Reggiano sira koristi se Grana Padano i umesto Pecorino Sardo, koristi se Pecorino Romano. 

Koliko biste vi realno osetili razliku probajući ove kombinacije?

U Francuskoj takođe ima sličan sos, samo se ne koriste pinjoli niti bilo koji drugi orašasti plodovi, a i sir se koristi tu i tamo. Taj sos se naziva „pistou“ i pravi se samo od bosiljka, belog luka i maslinovog ulja. Oni svoj sos koriste za supe, konkretno postoji soup au pistou ili npr. u minestrone, ali stavljaju ga u supu neposredno pre posluživanja.

Onda, varijacija umesto samo bosiljka mešavina bosiljka i mente, umesto pinjola koji su dosta skupi stavi se orah.

Onda Pesto alla calabrese sa paprikom i biberom i pesto alla siciliana Sicilijanska varijanta sa paradajzom, bademom, manje bosiljka i ponekad ljutom papričicom.

Ovaj naš je Pesto alla Srbinese 🙂

Uraaaa i Srbin nešto imade 🙂 .

Štednja

Istrajna i uporna sam u štednji. Ne bacam hranu. Uporno koristim Nedeljni-plan-obroka i Lista-za-kupovinu.

Uvek mi ostane nešto crvenih paprika koje sam namenila za brzinsku salatu u toku nedelje. Neće se baciti, već sam rešila da napravim višenamenski pesto od pečenih paprika.

Pesto

Očišćene pečene paprike

Pesto sos od pečenih paprika

Pesto alla Srbinese

Na osnovu mirisa koji izlazi iz moje kuće, komšije mogu da zaključe da mi jedemo dosta ajvara, jer se paprika stalno peče.

Pesto

Šta nam sve treba

Međutim iako je većina stvari u ajvaru, ne sprema se uvek i samo on. Ovoga puta pečem nekoliko crvenih paprika za Pesto alla Srbinese.

Pesto

Domaće i sveže

U pesto sos alla Srbinese kao vege opciju idu orasi, beli luk, bosiljak (a može i bez njega) , a za ne-vege opciju ide i koziji sir 🙂 . Moj koziji sir je bio verzija sa vrganjima, ali vi svakako možete i bez vrganja.

Pesto

Gotov sos

Takođe još jedna domaća kombinacija ukusa ako hoćete posnu varijantu jeste da zamenite polovinu paprika sa pasuljem ali belim (može i onaj iz konzerve).

Priprema tek nije zahtevna…sve ubacite u blender i izmiksate. Ako već nemate ispečenu papriku, trebaće vam dodatnih 20 minuta da je ispečete i oljuštite.

Pesto

Pesto kao namaz

U šta se sve meša

Ja sam pesto od pečenih paprika mazala na hleb ili tost.

Kako pesto možete da čuvate barem sedam dana u frižideru brzinski ručak vam je zagarantovan.

U toku nedelje kada nemate mnogo vremena za kuvanje, obarite samo neku testeninu i pomešate je sa pestom, naseckate svežeg bosiljka stavite parmezan i Bog da vas vidi.

Još neka od opcija jeste da razvučete testo za kiflice ili lisnato testo, u tankom sloju premažete ga pestom od paprika, urolate kao za kiflice, premažete jajetom za dubinski sjaj i ispečete u rerni.

Pesto

Pesto kao namaz uz dodatak avokada

Sve u svemu, pesto se u sve meša 🙂

Prijatno!

Domaći pesto sos od crvenih paprika Domaći pesto sos od pečenih paprika

 

 

Ćao, ja sam admin!

Ostavite komentar