Putovanje u društvu tinejdžera za Šabac

13.jan.2017
Sabac_8

Kuda za vikend odmor?

Ovoga puta napravili smo izlet u Šabac.

Zašto Šabac?

Ideja ovog putovanja i izleta u Šabac mi je bila da izvučem tinejdžere iz vrele gradske sredine i pažnju sa telefona, kompjutera i tableta usredsredim na nešto novo i drugačije. U opšte nisam imala lak zadatak da ih ubedim da gedžete (gadget) ostave, pa sam morala da se koristim i malim slatkim prevarama. 

Sa druge strane iluzorno je očekivati njihovu 100% pažnju, ali računala sam da će barem nešto od cele te priče ostati u njihovim glavama. Motivacija je išla zajedno sa podmićivanjem 🙂 . Danas se deca uče korupciji od malih nogu, a tokom života taj zanat ili usavrše ili budu totalni fijasko 🙂 .

Ono što vam je najpotrebnije za putovanje je dobar plan, efektno razbuđivanje, poznavalac lokacije ili Google, ako vodite tinejdžere treba vam i „mito“ i naravno kafana gde sve počinje i sve se završava.

Sa ili bez turističkog vodiča?

Kada izaberem lokaciju i probam da nešto izguglujem na internetu kako bih napravila plan dešava se da ništa sistematično ne nađem. E kako na googlu nekad slabo ima, a glupo se osećam da lutam nekim gradom i da bez veze blenem u zidine neznajući šta se sve krilo iza njih. Uvek je pitanje u takvim situacijama, imati i nemati turističkog vodiča uz sebe. To i nije tako jeftina zanimacija, ali u saradnji sa nekim, pa i turističkom agencijom je pun pogodak, ali u saradnji sa planinarskim savezom je najjeftinija varijanta.

Dobar plan putovanja

Kad god odem negde bez nekog plana gde sve mogu da idem, šta da vidim, gde da jedem itd. ne provedem se ni deo tako dobro kao kada se malo pripremim. Ako se putovanje dobro planira obilazak i najmanjeg mesta može da bude vrlo interesantno i nezaboravno.

Za obilazak Šapca je dovoljno 2-3h, a onda se postavlja pitanje šta i gde onda? Pitala Google, pitala komšije i napravila grubi plan za jedan dan aktivnosti van kuće.

Naravno uvek treba uključiti i po neku kafanu za odmor.  Hvala Bogu u Srbiji se svuda dobro jede, pa su i ukusi sa putovanja više nego odlični i pikantni.

Naše putovanje se nije završilo u Šapcu, već smo za vikend u Srbiji planirali posetu i Zasavici, kao i Aqua parku u Bogatiću.

Sada sam vam otkrila tajnu za moju korupciju koja se zove Aqua park. Doduše, mislila sam da ima i nekih tobogana, ali nažalost bili su neki bebeći i nisu bili u funkciji.

Izlet u Šabac

Gde na prvu jutarnju kafu?

Naše putovanje započeli smo pre prve obavezne jutarnje kafe. Stoga smo po spuštanju u Šabac prvo pohrlili na kafu i po neko osveženje u hotel Sloboda. Nov i sija kao sunce, a u hladovini 🙂 . Prosto da ne poverujete da ste u Šapcu. Bravo za Šabac!!

Ako ipak rešite da ostanete na svom putovanju i odmoru u Šapcu duže od nekoliko sati, svakako možete da nađete smeštaj vredan careva. Blizu centra hotel Sloboda ili možda ako želite da se osećate kao kod kuće onda apartmani Venera.

Evo su i uspavani tinejdžeri, ipak još uvek imaju osmeh na licu 🙂

Izlet u Šabac

A mi popunili celu baštu 🙂

Izlet u Šabac

Odmah po dolasku sebi nakon ispijanja kafe započeli smo prikupljanje istorijskih informacija grada Šapca.

Šta ne treba propustiti?

Važni spomenici

Odmah u neposrednoj blizini hotela i prva znamenitost grada, spomenik ratnih odlikovanja.

Izlet u Šabac

Ono što smo naučili ovoga puta je da za svoja stradanja i za herojski otpor u Prvom svetskom ratu, Šabac je posle rata dobio tri visoka priznanja (najviša odlikovanja koje je dobio samo grad Šabac u Srbiji):

Francuski Ratni krst sa palminom grančicom, dodelila  mu je Republika Francuska 8. jula 1920. godine.

Ratni krst Čehoslovačke 1914 – 1918, Šapcu je dodelila Republika Čehoslovačka. 13. Juna 1925. godine.

Karađorđeva zvezda sa mačevima IV reda, najznačajnije odlikovanje Kraljevine Srbije uručeno mu je 3. juna 1934.

I ovo je spomenik za sva tri.

Izlet u Šabac

A tu su i tinejdžeri, ne mnogo zainteresovani za ovaj spomenik, ali ipak slušaju. Morali su i stare kosti da odmore 🙂

Izlet u Šabac

Crkva Sv.Petra i Pavla

Niz ulicu pa levo, nalazi se crkvena porta Crkve Sv.Petra i Pavla.

Izlet u Šabac

Crkva Svetog Petra i Pavla je inicijalno bila mala brvnara u jako lošem stanju. Kako je Šabac grad Jevrema Obrenovića, njegovim dolaskom počinje da se gradi crkva „dostojna njegovog grada“ kako je govorio. Ova, sadašnja crkva nastala je u periodu od 1826 do 1931 godine. Zvonik crkve je građen osam godina, tri puta rušen i zidan od nule. E tu je bila istorijska dogodovština, zidaj ruši, zidaj ruši, kao i nije to to-ruši …Crkvu je po izgradnji ikonostasa oslikao Pavle Simić, jedan od naših slikara.

Izlet u Šabac

U istoj porti nalazi se i spomenik poginulim šapčanima 1914-1918 (Spomenik srpskom vojniku).

Srpski narod po dolasku Austrougara u Šabac (Prvi svetski rat) su verovali da dolaze vojnici iz kulturnih zemalja i da neće praviti nikakva zlodela nad narodom. Međutim, priča o Austrougarima nije bila baš tako slatka. U crkvu Austrougari su zarobili tri stotine Šapčana (ostali su bili zatvoreni po kafanama i hotelima). Zatvorenici glave nisu mogli da promole napolje, svoje osnovne fiziološke potrebe obavljali su u prostorijama gde su i spavali. Bili su mučeni, nisu im davali ni da jedu ni da piju, a onda su ih pobili. Oko sto pedeset sedam pobijenih Šapčana je sahranjeno na mestu gde se danas nalazi Spomenik srpskom vojniku.

Izlet u Šabac

Poznate ličnosti iz naše istorije koji su sahranjeni u crkvenoj porti su Pop Luka Lazarević, najbliži saradnik Karađorđa i Ilija Grujić prvi ministar pravde u Srbiji. Njega je Karađorđe na interesantan način učio diplomatiji, po principu batina je iz raja izašla. Kažu, da ga je Karađorđe batinao kad god je Ilija koristio njegovo ime u lične potrebe.

Prva osnovna škola u Šapcu sagrađena je 1860 u dvorištu crkve, ali je skroz srušena.

Đački dom

Pored crkvenog dvorišta nalazi se i Dom za smeštaj đaka.

Izlet u Šabac

Pa onda i prva šabačka gimnazija:

Izlet u Šabac

Ko je sve pohađao šabačku gimnaziju?

  1. Jovan Cvijić
  2. Mileva Ajnštajn
  3. Laza Lazarević

Šabačka gimnazija je sagrađena 1857, a 1890 se zgrada proširuje. Danas se u okviru zgrade nalazi i muzej, za koji tvrde da ima najbolju postavku u Srbiji. Nažalost nisam ga posetila tog dana, ali svakako po preporuci vodiča treba organizovati i posetu muzeju.

Preko puta šabačke gimnazije nalazi se biblioteka iz 1847:

Izlet u Šabac

Ono što je interesantno za šabačku biblioteku jeste da prilikom njene izgradnje nije korišćen ni jedan metalni ekser, već samo drveni.

Centar grada i pešačka zona

Sinonim za kafiće i još neko okrepljenje.

Kao i u svakom gradiću možete se okrepiti svuda i nigde nećete pogrešiti.

Glavna i vrlo značajna ulica u Šapcu je Gospodar Jevremova ulica.

U Gospodar Jevremovoj ističu se sledeće građevine (koje smo samo preleteli očima): Načelstvo okruga podrinjskog (1906. god.), Okružni sud (1907. god.), Dom šabačke trgovačke omladine (pre Prvog svetskog rata), Prva kuća dr Andre Jovanovića (kraj XIX veka), Zgrada u Gospodar Jevremovoj 13 (kraj XIX –početak XX veka), Kuća Pavla Stanića (početak XX veka), Zgrada Prve narodne apoteke (1928. god.), kuća Lazara Petrovića (između dva svetska rata), Krsmanovića kuća (1891. god.).

Nepokretnim kulturnim dobrima proglašene su : Zgrada načelstva okruga podrinjskog (Današnja zgrada opštinskog SUP-a), Zgrada okružnog suda, Kuća Pavla Stanića i Zgrada Prve narodne apoteke.

Nekad i sad

Na mestu današnjeg MUP-a, opštine i tužilaštva nekada je bio šabački konak, vrlo sličan konaku Kneginje Ljubice. Sagradio ga je isti onaj 🙂 Jevrem Obrenović po kome i glavna ulica u Šapcu nosi ime. Konak je imao devet soba i dva salona. Jedan salon uređen je u evropskom stilu, a drugi u orijentalnom. U zavisnosti koga od političkih zvaničnika je primao koristio je jedan ili drugi salon.

To je to mesto:

Izlet u Šabac

Izlet u Šabac

U centralnoj ulici nalazi se i dom Laze Lazarević (redovno čiste ispred kuće što je za svaku pohvalu) a i njegov spomenik:

Izlet u Šabac

Izlet u Šabac

Koliko su Šapčani (ne)muzikalni?

E pa nisu u opšte. I te kako su muzikalni. Ako ste mladi, energični i obožavate muzičke festivale treba da posetite i muzički festival koji se odigrava u Šapcu tačnije u šabačkoj tvrđavi. Ova manifestacija se tradicionalno održava od 2003 godine. Jedan od organizatora šabačkog letnjeg festivala je i MTV, najpoznatiji muzički kanal na svetu.

A evo kako je to bilo ove godine.

Leti je ovo pravo putovanje za mlade.

Gde pronaći najbolju hranu u Šapcu i okolini?

Kulturna institucija zvana „Kafana“

Najviše kulturne institucije tadašnje Srbije potekle su iz kafane, pa se kao prva kulturna institucija u Srbiji smatra kafana. Iz kafane su potekli i škola i biblioteka i gimnazija 1837 (niža šabačka gimnazija), muzej.

Jedna od takvih kafana koja je vredna posete je Čardak, ali ne onaj ni na nebu ni na zemlji, nego onaj u Majuru.

Putovanje sa ukusom mesa i suvih šljiva

Moj favorit sa jelovnika su Medaljoni sa suvim šljivama (svinjski file, crno vino, espanjol sos, karanfilić, beli luk, suve šljive). Espanjol sos je kombinacija:

100 gr crnog luka

po 55 gr celera, šargarepe, putera, brašna, paradajz pirea

od začina: lorberov list, timijan i peršun i tajni sastojak moča od pečene teletine

Sa kafanom i u kafani se naše učenje i završilo.

A sada prvo obnavljanje uz sliku, a onda propitivanje, pa pravac Zasavica i Aqua park.

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar