Kako smo uspešno motivisali decu za odmor u prirodi?

13.jan.2017
Zasavica_15

Verovatno ste već bili, ili ste sada ili ćete tek biti u ovakvoj situaciji (samo je pitanje trenutka) kada ne znate kako da motivišete vašu decu da više vremena provode u druženju sa prirodom umesto gledanja u telefone i tablete. Ja sam jedna od tih „očajnih“ majki koje ne znaju šta sve nisu primenile kako bi ih na nekoliko sati, pa makar i silom izvukle iz kuće. Nekada mi se činilo da svi moji pokušaju njihovog motivisanja rade protiv mene. Što su deca starija to je problem veći.

Kako smo uspešno motivisali decu?

Na osnovu mog iskustva ovo su neke stvari koje su palile:

  1. Jednostavno sam ih samo okupila i rekla „idemo, danas je dan za odlazak u prirodu“ .
  2. A onda tamo, na sve načine (nekada bi me samo oduvali, ali vremenom se priklone) pokušala da ih motivišem da postavljaju pitanja u vezi onoga što vide. Morate ipak imati nekih mogućnosti za neko istraživanje.
  3. Često sam birala putovanje i boravak pored vode jer na to deca nevezano za uzrast uvek rado pristaju. Ako uz to još ima pecanja motivacija za putovanje je veća.
  4. Sakupljala sam i punila kuću raznim đakonijama koje smo našli tamo gde smo išli. A onda po povratku smo pravili mnoge interesantne predmete i rezimirali sve što smo videli i čuli. Zato mi je sada kuća puna kamenčića i školjki 🙂 .
  5. Šargarepa je ponekad neizbežan element motivacije, kad ponestanu razumniji načini.

Jedan od tih pokušaja da im učinim dan drugačijim u odnosu na sve one dane koje provode za telefonima, ipad -ovima i računarima je bila i ona organizacija puta u Šabac i ova poseta Zasavici.

Sve ono što smo uspeli videti, naučiti, degustirati i dobro provesti u Zasavici sa decom, napisala sam u ovom postu.

Izlet u Zasavici

Zasavica je nam je bila druga tačka na putovanju koje smo organizovali kroz Mačvu. Ovo je praktično nastavak posta kako smo se proveli sa tinedžerima u Šapcu.

Prirodni rezervat Zasavica
Ulaz u prirodni rezervat Zasavica

Šabac-Zasavica oko 40 km lagane vožnje kolima ili busom kao mi. Dobro je obeleženo tako da nema šanse da se omaši. Pred sam ulaz u rezervat nalazi se i najlepši kamp u Srbiji. Stvarno su se potrudili i može da parira bilo kom drugom modernom kampu u Evropi. Bravo za nas!

Kada je najbolje putovati za Zasavicu?

Bilo kada samo da ne pada kiša, jer je celokupan teren u pašnjacima, pa bi se uvalili u blato do kolena.

Šta sve možemo videti i raditi u Zasavici?

Odlično mesto za decu, kratak odmor, rekreaciju, plovidbu, osmatranje i proučavanje prirode. Mogu se videti retke biljne i životinjske zajednice. Za ribolovce, takođe je obezbeđeno mesto uz pecanje šarana i štuke.

Može da se i jede i pije, potroši po neki dinar. Čuje po neka pametna rečenica od strane ljudi koji su svoj život vezali za Zasavicu. Naš pripovedač i entuzijasta Mihajlo, nas je na najbolji mogući način upoznao sa rezervatom i to vožnjom brodom.

Šta sve ima u okviru kompleksa?

Dvorište

Sam kompleks rezervata je prilično veliki oko 300ha. U njemu se nalazi: drvena građevina sa tornjem sa kojeg se pruža prelepi pogled na sam rezervat. Prodavnica sa suvenirima, sirom od magarećeg mleka (jako skupo, ali i lekovito-jačanje imuniteta, rešavanje problema sa kožom), kobasice od magarca i mangulice, a može da se kupi i domaći pršut i čvarci. Bilo je i domaće rakije da se zalije. Putovanje ne samo da nam je bilo interesantno nego i ukusno. U zavisnosti od sopstvene dubine džepa, smo se i opremili na povratku kuću (nosila se kobasica, rakija, ređe sir).

Prirodni rezervat Zasavica
Glavna zgrada sa tornjem i prodavnicom u prizemlju u dvorištu rezervata Zasavice

Odmah pored tornja nalazi se i „Bircuz kod dabra“ gde može da se i pojede i popije po nešto. Bašta bircuza izgleda odlično, sve široko i prostrano na zelenoj površini. Čak i roditelji sa malom decom mogu malo da predahnu i odmore. Napravljeno je i jedno lepo igralište.

Prirodni rezervat Zasavica
Restoran i park za decu u pozadini u okviru kompleksa Zasavica

Dvorište je prepuno etno kućicama gde su izloženi stari kućni i poljoprivredni predmeti sa kraja XIX veka.

Prirodni rezervat Zasavica
Etno kuće u okviru kompleksa Zasavice

Zoološki vrt

Veliki zoološki vrt (ili štale) sa domaćim životinjama je bio interesantan čak i našim tinejdžerima. Koze, krave, ovce itd. Iako su se snebivali u prvi mah, posle toga su jurili za magarcima i mazili ih.

Prirodni rezervat Zasavica
Sreća, Sreća, Radost

Uočeni su.

Prirodni rezervat Zasavica
Magarci

Uspeli smo da se opustimo i dodirnemo životinju. Mali korak za čoveka, ali veliki za tinejdžera.

Prirodni rezervat Zasavica
Magare koje voli da se mazi

Ala sam rundav 🙂 , ali redovno idem kod frizera.

Prirodni rezervat Zasavica
Na ulazu u Zasavicu domaće životinje

 

Prirodni rezervat Zasavica
Ovde spavaju naše životinje – štale i obori

I mi imamo našu Milku. Mislim, mi ih ipak imamo više…

Prirodni rezervat Zasavica
Pašnjaci prepuni domaćih životinja

Šta ako nas uhvati mrak u Zasavici?

Moguće je i noćenje sa doručkom. Doručak klasičan „jak seljački“, jaja i slanina, ali ovoga puta zdravija varijanta slanina od mangulice. Sve je sa ukusom zdravog izbora.

Kako je sve nastalo?

Na mestu današnje Zasavice tekle su dve reke Drina i Sava koje su u međuvremenu napustila svoja korita i za sobom ostavile močvaru oko 1850ha. Dubina vode je oko 3m, a ispod vode nalazi se mulj i do 8m dubine.

Prirodni rezervat Zasavica
Putovanje Umbrom

Iako je tu nekada bila reka Sava, ona nema nikakav uticaj na vodni režim u Zasavici, već je za to odgovrona i glavom i bradom Drina.

Koji je pravi način da doživite Zasavicu?

Naš izbor je bio jednočasovna vožnja brodom „Umbra„, koji vas vozi samo po delu koji je dozvoljen za turiste.

Na tom putovanju močvarom Mihajlo nas je podučio mnogim interesantnim stvarima. Zasavica je u stvari njegova porodica. On sa njom ustaje, živi i spava.

Prirodni rezervat Zasavica
Naš Mihajlo

Po njegovim beleškama Zasavica ima oko 680 do sada identifikovanih biljnih vrsta, od kojih je najznačajnija Aldrovanda vesiculosa, biljka mesožderka. Hrani se insektima i vrlo je pokretljiva.

Prirodni rezervat Zasavica
Pogled sa Umbre

 

Prirodni rezervat Zasavica
Obilazak rezervata

 

Prirodni rezervat Zasavica
Močvara, a plava ko nebo

214 vrsta ptica. Najznačajniji je Orao belorepan sa rasponom krila od 2,5m, međutim nije i najveći u Evropi. To mesto zauzima Beloglavi sup, raspon krila preko 3m.

Najvažnija riba je Umbra Krameri po kojoj je i brod kojim smo se vozili dobio ime. To su ribe dvodihalice, koje se ukopaju u blato kada vodostaj opadne i dišu kiseonik.

Dabar se ponovo vratio. Sada ih ima oko 70 primeraka. Mi smo imali tu sreću pa smo toga dana videli jednoga. To je za našu decu bio više nego događaj toga dana.

Dabra smo i hranili.

Prirodni rezervat Zasavica
Dabar na licu mesta

Pogled sa močvare.

Prirodni rezervat Zasavica

Ostale interesante životinje koje se mogu videti u kontinetalnom delu rezervata su: podolsko goveče (koje se više upotrebljavalo za rad, nego za proizvodnju mleka), mangulica koja se najviše gaji u Mađarskoj gde je i zaštićena vrsta, krave, ovce..

Podolsko goveče

Prirodni rezervat Zasavica

Po koja žabica i dosta lokvanja

Prirodni rezervat Zasavica

Za ukras dvorišta i labudovi. Ovo je bio jedan sa polomljenim krilom, oko koga su se deca vrlo zainteresovala kako mu najefikasnije pomoći u oporavku. Tu sam se ponadala da ipak još uvek postoji ta konekcija između tinejdžera i prirode.

Prirodni rezervat Zasavica

Nakon vožnje Umbrom smo se oprostili od našeg Mihajla. Rekao nam je i naučio nas je mnogo, ali da je bilo vremena, mogao je da priča još dugo o životu u močvari. Svaka rečenica bila je izgovorena sa puno ljubavi i punim srcem. To se danas retko nalazi.

Kako Zasavicu doživljavaju ptice?

Ptičija perspektiva

Foto i video blog putovanja sa ukusom mangulice i magarećeg mleka

Zasavica_26
Pogled sa visine na Zasavicu

 

Prirodni rezervat Zasavica
Prirodni rezervat Zasavica pašnjaci

 

Prirodni rezervat Zasavica
Prirodni rezervat Zasavica centar za posetioce

 

Prirodni rezervat Zasavica
Umbra

 

Prirodni rezervat Zasavica
Centar za posetioce sa svim elementima

 

Prirodni rezervat Zasavica
Prirodni rezervat Zasavica

 

Prirodni rezervat Zasavica
Prirodni rezervat Zasavica

 

Za one koji žele da znaju više

Nakon osveženja u Bircuzu kod dabra se naša poseta Zasavici i završila, a onda je usledila naša šargarepa.

Šargarepa

Kako je bio lep i sunčan dan, naš „mito“ je bio kupanje u termalnim bazenima. Vodili smo ih u Aqua Park Termalna rivijera u Bogatiću. Obećali smo im i tobogane, ali nažalost nismo ih zatekli. Ono što smo videli više je ličilo na baby igralište. Što se tiče sadržaja osim tobogana sve ostalo ima: restoran gde može lepo da se jede, ležaljke, suncobrani, otvoreni, zatvoreni bazeni, svlačionice i kupatila (više o aqua parku).

Na sreću mi smo se svoje kupanje završili pre nego što su se sastavili i nebo i zemlja.

Bogatić termalni bazeni
Aqua Park Bogatić

Neki su se snašli i pobegli u zatvoreni deo.

Bogatić termalni bazeni

A mi ostali smo već bili u kafani i sve to posmatrali siti i obučeni.

Bogatić termalni bazeni

A kako se tamo jelo?

Kada sam se okrenula da slikam i preporuku iz restorana, imala sam šta i da vidim….prazne tanjire.

Znači vešalica i rebarca su zadovoljile ukuse naših tinejdžera.

Bogatić termalni bazeni
Restoran u okviru Aqua Parka

Da li smo na kraju uspeli da provedemo jedan kvalitetan dan na putovanju punom različitih ukusa slika govori više od reči 🙂 .

Kako su ušli u autobus, svež vazduh i aktivnosti u prirodi su učinili svoje.

Kraj putovanja
Povratak kući

Vredi li Zasavica truda ovog putovanja pogledajte ovde:

 

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar