Koji su sve uslovi potrebni da doživite Nassfeld ski staze na najbolji način?

10.mar.2018
skiTRIP-1

Nassfeld ski staze

Za ovaj smeštaj smo se već odlučili.

Nassfeld ski staze / Nassfeld ski slopes

A sada da pomenem, po meni, šta je sve i potrebno za dobro skijanje u Nassfeldu.

Ono što je nas privuklo jeste oko 110 km staza, koje su najčešće kategorizovane kao crvene i oko 30-tak liftova. Računam, svaki prosečan skijaš može da ih savlada. Početni uslov da skijanje ne bude dosadno je bio zadovoljen.

Evo i mape

Official Nassfeld Ski Map

Takođe, dobra strana Nassfelda jeste i ta što je većina hotela bila blizu žice, pa nisi morao da pešačiš sa skijama na leđima kilometrima ili da pališ kola po onoj zimoći.

Cena ski pasa je skoro kao svuda u Evropi. Dnevni je oko 44 eura, a šestodnevni je oko 220 eura i 110 eura za decu. E sada imali smo unutar toga i neke opcije…ako skijaš od 11h, pa ako skijaš samo pola dana…pa onda noćno skijanje itd…Za sve te opcije je bila neka redukcija u ceni, ali ne nešto značajno.

Generalno, ako poredim Nassfeld ski staze sa stazama u Italiji onda onda to izgleda ovako crvene ski staze u Nassfeldu su recimo jače plave u Livigno-u.

U principu staze su u osnovi jako lepe, za pravo uživanje u skijanju. Nema mnogo mesta za vratolomije, što mi se i najviše svidelo.

Nema ni gužvi na ski liftovima, sve to ide prilično brzo i efikasno.

Oni sa Route 66

U Nassfeldu možete proskijati rutom 66. Obuhvata sve šestosedašnice (gondole) na tom putu i  staze su jasno označeno kojom ruta ide.  Počinje na terminalu Gartnerkofel Sesselbahn. Jednostavno za naći, jednostavno za savladati. A možda i osvojite neku nagradu, ko to zna 🙂 .

I mi svi ostali..

Ima dosta otvorenih gondola na kojima ume da bude i hladno, ako vas takvo vreme zalomi.

Kada smo već kod vremena. Prva od dve stvari koje su za mene jako važne kako bi doživeli ski staze na najbolji način. Nažalost, na njega ne možemo mnogo da utičemo niti da ga predvidimo mesecima unapred. Mislim, često se dešava da i meteorolozi ne pogode vremensku prognozu dan za dan…a kamo li mesecima unapred…

Iako se Nassfeld hvali velikim brojem sunčanih dana, ja sam nažalost imala jako loše vreme.

Magla svuda, magla oko nas,
Iz daljine jedva cujno dopire tvoj glas.
Magla svuda, magla oko nas.
Prekasno je uzaludno,
Sve je dublji jaz.

Magla je bila gusta, sporadično rapoređena duž ski staza što bi značilo uletiš skijama u maglu, a onda odjednom izletiš na neko kao polu sunce. To je naravno bilo dosta opasno i za nas i za ostale skijaše. Najveći deo dana je bio onako tmuran,  a najgore je ono kada ne znate šta vas čeka iza prevoja.

Druga veoma važna stvar za dobar doživljaj jeste gužva na stazama. Možda i zbog lošeg vremena, a možda i zbog raspusta koji je bio, bilo je lakše da skinete skije i prođete gužvu nego proskijavati kroz nju.

Pojedine staze su bile prepune i skijanje je više bilo mučno nego sa uživanjem. E sada ta velika gužva i loša vidljivost su uslovljavali još jednu situaciju koja se meni desila. Staze nisu ličile ni na šta. Pitala sam se da li ovi ljudi znaju za ratrak.

I one najlakše staze za skijanje su bile izrovane i pune hupsera. Jedino što ste tih dana mogli da osetite jeste upala mišića nogu od svog grčenja i neprestanog kočenja. Sve ostalo je ostalo negde na nekom drugom skijalištu.

Dozivala sam Italiju i tamošnje skijanje…i obećala sam da ih više nikada neću uzeti u usta sa lošom konotacijom.

Koliko me je sve to pogodilo, dešavalo se da uveče stojim pored prozora kako bi se uverila da ipak ratraci postoje i nešto rade.

Stvarno, radili su ono što su i trebali…pa sam tako i došla do zaključka loše vreme i gužva uslovili su postojanje loših staza.

Možda se sve ovo meni zalomilo, ali moram priznati da sam u svemu uživala osim u skijanju.

I onda kući….

Kako to uvek biva, dan kada smo krenuli kući bio je jako sunčan … pa su i ove osunčane slike baš napravljene tog dana…A kako nada poslednja umire…ponadala sam se da samo ja nisam imala sreće ovoga puta i da je tamo pravo uživanje za skijanje.

Imate li vi nekih iskustava sa Nassfeldom? Kakve su vam bile staze i vreme?

Ćao, ja sam Suzana!

Rođena u Beogradu. Diplomirala na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer Vazduhoplovstvo). Majka, supruga, putujući kulinarski hedonista. Istraživač, sportista i organizator.

Ostavite komentar